Czy przygotowywanie posiłków na gazówce różni się od indukcji?

Czy gotowanie na płycie indukcyjnej różni się od gotowania na gazie?


Płyty indukcyjne stają się coraz popularniejsze. Są bezpieczne, a przy tym pozwalają na szybkie i wygodne gotowanie. Kuchenki gazowe pracują wolniej, ale za to są tańsze w eksploatacji i według niektórych zapewniają bardziej naturalny smak dań. Jakie są podstawowe różnice w obsłudze obu tych rozwiązań?

Sposób działania

Kuchenka gazowa działa poprzez spalanie gazu ziemnego, doprowadzonego bezpośrednio z butli lub przez dostawcę. Oddzielna instalacja pozwala na używanie jej nawet w przypadku awarii sieci energetycznej. Korzystanie z takiej opcji jest jednak wolniejsze, a spora dawka generowanego ciepła szybko ucieka. Dodatkowy problem stanowią powstające drobinki, z czasem osiadające wokół urządzenia. Tworzą tłusty osad, który doczyścić jest bardzo trudno. Inaczej wygląda to w przypadku płyty indukcyjnej, zasilanej prądem. Umieszczone wewnątrz cewki wytwarzają elektromagnetyczne pole, którego zadaniem jest nagrzanie dna naczynia. Płyta pozostaje całkowicie chłodna, a tym samym bezpieczniejsza. Konieczne jest w tym przypadku używanie specjalnych naczyń ferromagnetycznych. Większość płyt wymaga ponadto instalacji trójfazowej, w którą nie są wyposażone wszystkie kuchnie. W takiej sytuacji należy poprosić o jej zainstalowanie dostawcę energii. Niektóre płyty da się też podłączyć do gniazdka standardowego.

Jajko smażone na kuchence indykcyjnej

Różnice w gotowaniu

Zdaniem wielu osób, gotowanie na gazie jest bardziej naturalne i zapewnia lepszy smak dań. Kwestia ta jest jednak dość indywidualna i niepoparta żadnymi obiektywnymi argumentami. Płyta indukcyjna zapewnia natomiast lepsze zabezpieczenie podczas gotowania, ponieważ chroni przed wykipieniem i przegrzaniem. Nierzadko posiada też system zagotowania automatycznego. Potrawę można dzięki niemu szybko podgrzać, a następnie zmniejszyć moc grzania i gotować całość na wolnym ogniu. Opcja pauzy przydaje się z kolei przy konieczności tymczasowego przerwania gotowania, a następnie jego ponowienia bez ponownego nanoszenia ustawień. Dzięki funkcjom boostującym, płyta indukcyjna może też znacząco skrócić czas przygotowania dania. Nie bez znaczenia pozostaje automatyczny wyłącznik pola, czyli popularny timer. Można go ustawić np. po minucie bez naczynia lub godzinie nagrzewania. Bezpieczeństwo dzieciom zapewnia z kolei blokada panelu sterowania.

Kuchnia gazowa czy płyta indukcyjna?

Oba omawiane rozwiązania mają swoje wady i zalety. Modele indukcyjne są obecnie zdecydowanie bardziej funkcjonalne. Spełniają potrzeby osób ceniących wygodę, komfort użytkowania oraz nowoczesność. Płyty indukcyjne są też łatwiejsze w pielęgnacji. Gładką i płaską powierzchnię można umyć znacznie szybciej, niż palniki i ruszt kuchni gazowej. Problemem nie jest też tłusty osad, który pojawia się wokół palników. Płyty indukcyjne dobrze wtapiają się w otoczenie i mają specyficzny, minimalistyczny wygląd. Kuchenka gazowa jest natomiast tańsza – zarówno w zakupie, jak i eksploatacji. Lepiej pasuje do mieszkań z osobną kuchnią i ceniona jest przez użytkowników poszukujących tradycyjnych rozwiązań. Gotując na gazie, nie trzeba też inwestować w garnki ferromagnetyczne. Niewłaściwa eksploatacja może doprowadzić do uszkodzenia płyty, co nie występuje w przypadku stosowania zwykłych naczyń dla kuchenek gazowych. Przekłada się to na dodatkową oszczędność oraz ekonomiczność inwestycji.

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.