Dakłas z włoskimi orzechami
Ciasto z bezą Kremy Słodkości

Dakłas / Dacquoise jak u Sowy – tylko 7 składników!

Kuchnia : Polska

Dakłas / Dacquoise jak u Sowy – tylko 7 składników! Bezę w tym wydaniu swego czasu chętnie konsumowałam w cukierniach Sowy. Jeśli uwielbiacie słodkości tak jak ja, to gorąco Wam ją polecam :) Krucha, chrupiąca beza i krem z dodatkiem kajmaku oraz daktyli i orzechów włoskich to prawdziwa rozkosz dla podniebienia :)

Dacquoise jak u Sowy – Składniki:

  • 6 białek jaj
  • 300g cukru
  • 100g suszonych daktyli
  • 100g orzechów włoskich
  • 250g serka mascarpone
  • 300g śmietanki kremówki 30% lub 36% (najlepiej UHT)
  • 150g kajmaku
  • szczypta soli (opcjonalnie)
  • cukier puder + gorzkie kakao do oprószenia bezy (opcjonalnie)

Ciasto dacquoise (dakłas) z daktylami i orzechami włoskimi

Dacquoise jak u Sowy – Wykonanie:

  1. Białka (powinny być w temperaturze pokojowej) ubić na sztywno na najwyższych obrotach miksera (można dodać szczyptę soli, by łatwiej się je ubijało). Gdy białka będą już sztywne dodawać stopniowo cukier, dalej miksując (kilka minut – do czasu aż masa będzie biała i lśniąca, a także dość ‘sztywna’ – czyli po przeciągnięciu palcem powinien zostać trwały ślad, a po odwróceniu miski białka powinny się jej trzymać, a nie wypływać).
  2. Daktyle i orzechy posiekać na mniejsze kawałki. Połowę daktyli i orzechów wmieszać łyżką w ubitą masę z białek.
  3. Rozgrzać piekarnik do 180 st.C.
  4. Na papierze do pieczenia narysować dwa kółka o średnicy ok. 22-23cm (można też upiec bezy prostokątne wedle uznania, byleby obie były równej wielkości), przełożyć na blachę i wypełnić oba koła masą bezową i wyrównać.
  5. Gotową blachę wstawić do piekarnika, grzanie góra dół, i zmniejszyć temperaturę do 140 stopni. Piec bezy przez ok. 90 minut (bezy powinny się nieco zarumienić, a przy dotyku powinny być suche i chrupkie). Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić bezy do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.
  6. W misce wymieszać ze sobą mascarpone i masę kajmakową.
  7. Śmietankę kremówkę (najlepiej UHT) ubić na sztywno i dodać do masy z mascarpone i kajmaku, wymieszać. Dodać pozostałe posiekane orzechy i daktyle, ponownie wymieszać.
  8. Na jeden blat wyłożyć wcześniej przygotowany krem i przykryć drugim blatem bezowym. Całość opcjonalnie oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z gorzkim kakao. Smacznego!
4.7 / 5 ( 275 głosów )

84 thoughts on “Dakłas / Dacquoise jak u Sowy – tylko 7 składników!”

  1. Czy jak nie dodam daktyli tylko same orzechy ciasto też się uda? Czy robił ktoś może bez daktyli?

  2. Mam takie pytanie. Chciałabym upiec bezy w środę i czwartek a złożyć ciasto dopiero w piątek wieczorem. Potrzebuje go na sobotę. Jak przechowywać bezy żeby były chrupkie?

    1. W szczelnie zamkniętym pojemniku – tak, by wilgoć się nie dostała do środka, bo wtedy bez zmięknie ;) Pojemnik przechowywać w ciemnym, suchym miejscu :)

  3. Pytanie po raz kolejny. Dwie bezy nie mieszczą mi się w piekarniku.. czy lepiej piec jedna pod drugą. Czy oddzielnie tylko wtedy czy pierwsza bazę wyjąć po kilku godzinach czy tez zostawic na noc i co w tym czasie zrobić z masa, zeby sie nie popsula przez czas pieczenia pierwszej?

    1. Można upiec oddzielnie i po prostu po upieczeniu tej drugiej, obie bezy z powrotem wyłożyć do wyłączonego piekarnika, by się wysuszyły :)

      Niektórzy pieką też obie bezy jedna pod drugą, ale wtedy z termoobiegiem (temperatura powinna być ale wtedy niższa o ok. 20 stopni, by nie spalić bezy) – a podczas pieczenia należy obserwować je czy się za bardzo nie rumienią.

      Krem przygotować dopiero po wysuszeniu bezy.

    1. Prawdopodobnie zbyt duża wilgotność w lodówce albo beza nie była zbyt dobrze wysuszona przed złożeniem ciasta w całość.

      1. “…Połowę daktyli i orzechów wmieszać łyżką w ubitą masę z białek….” a co z druga połowa?

        1. Patrz pkt 7 :)

          “Śmietankę kremówkę (najlepiej UHT) ubić na sztywno i dodać do masy z mascarpone i kajmaku, wymieszać. Dodać pozostałe posiekane orzechy i daktyle, ponownie wymieszać.”

  4. Mnie wychodzi super z tego przepisu. Tylko piekę na termoobiegu. 5 minut na 180 stopni, potem skręcam na 140 i piekę/ suszę 90 min:-)

  5. Kocham miłością bezwarunkową większość ciast od Sowy, ale DAKŁAS ❤️od Elżbieta Marciniak i Kamila Sprawka bije tego z Sowy …. kto raz spróbuje nie odczepi się od niego do ostatniego okruszka …. przepis bardzo podobny .. tylko masa bez kajmaku

  6. Miałam kiedyś wrażenie, że byly tam suszone figi…?? Miał ktoś podobnie? :d dawno nie jadłam

    1. Radzę piec osobno, jeśli włożysz jedną pod drugą ta na dole nie wyrośnie, mnie się tak w każdym razie zdarzyło więc nie próbowałam drugi raz :-)

  7. Faktycznie wyszedł jak u Sowy – przepyszny i prześliczny, rodzinka się zajadała, chociaż do dziś mają wątpliwości, czy jednak nie kupiłam. Stokrotne dzięki za przepis, this one is a keeper!

  8. Przecież to najzwyklejsza w świecie odmiana Pavlovej! Jak widzę cukiernia Sowa musiała wprowadzić własny akcent. Nie zmienia to faktu, że Pavlova w każdej wariacji jest moim ulubionym ciastem.

  9. Zrobiłam. Torcik Prosty w wykonaniu i bardzo słodki Ale przepyszny. Napewno zrobię jeszcze nie raz. Rodzinie też bardzo smakował. Chociaż słodki to drugiego kawałka nie odmówili

  10. Wioletta Wójcik to nie wina przepisu ;) najwidoczniej piekarnik był nieodpowiednio ustawiony (bo trzeba wziąć poprawkę,że piekarniki różnią się od siebie jednak mocą) i beza za słabo się wysuszyła

  11. A ja mam zawsze problem z bezą- niby jest wysuszona a ja jej nie mogę oderwać od papieru :( próbowałam już z temoobiegiem i bez. I to samo :(. Może jakieś rady?

    1. Papier do pieczenia nalezy posmarować tłuszczem- np. Palma. Na pewno nie będzie już problemu.

  12. Witam, jestem początkująca w pieczeniu i gotowaniu. Stad moje pytanie czy beze faktycznie się piecze przez 90 minut? I czy piec z termoobiegiem czy inaczej?

  13. Uwielbiam! Tyle, że robię z kremem kawowym – tak, przynajmniej kiedyś, było u Sowy ;) Z kajmakiem całość jest dla mnie nieco za słodka :)

  14. Robie ten tort od paru lat z przepisu innej blogerki. Wszystko podobnie. Powiem jedno,ktokolwiek go sprobuje,uwielbia!!! Bardzo slodki-w koncu to beza, kajmak, daktyle-ale najlepszy do kawy! Bardzo lubie korzystac z Pani przepisow! Wypieki sa pyszne! Jak tylko bede w Polsce zaopatrze sie w ksiazki

  15. To co podoba mi się na tym blogu to fakt ,ze potrawy sa smaczne ale i to ze zdjęcis potraw są..”prawdziwe”. Są to jasne ,ladne,kolorowe zdjęcia przedstawiające to co chcemy upiec /ugotowac ,odoznia sie tym od innych blogow /stron ,tam fotki są tak mocno wystylizowane,do zdjęc dodaje sie mase dodatkow,dziwnych perpektyw i obrobka fotoszopem -i jak juz dojdzie do skutku taki przepis..nasz wygladaja ..miernie w porownaniu do tych zdjęc.. A u Ciebie jest cieplo ,milo ,i real foto -takze jak cos upiekę z Twoich przepisów to mogę porownac czy wysokosc odpowiednia ciasta,czy kolor podobny..itd Bardzo mi się to podoba ,zostań przy tym
    Pozdrawiam

  16. Wiesz, że zapisałam przepis. Rzadko to robię. Uwielbiam bezę to raz, dwa to, że uwielbiam chodzić do Sowy. Mają tam przepyszną szarlotkę, tort i kawę. Trzy to to, że o dziwo ostatnio zaczęło chcieć mi się gotować. Czas teraz na pieczenie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.