Deser kawowy na mleczku kokosowym

Deser kawowy na mleczku kokosowym


Deser kawowy na mleczku kokosowym – to pyszny i dość szybki w wykonaniu deser, idealny dla wielbicieli kawy. Jest to nic innego, jak smakowity budyń na bazie mleczka kokosowego, bananów i kawy rozpuszczalnej. Z podanych niżej składników wychodzą 3 porcje tych smakowitości. Jeśli lubicie takie połączenia, to gorąco zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu na budyń kawowy na mleczku kokosowym.


Deser kawowy na mleczku kokosowym – Składniki:

Składniki na masę kawową:

  • 400 ml mleczka kokosowego w puszce
  • 1 dojrzały banan (średniej wielkości)
  • 2 łyżki cukru zwykłego (w wersji fit może być to ksylitol lub erytrol)
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 30 ml wrzątku
  • 1 lekko czubata łyżka skrobi ziemniaczanej

Dodatkowe składniki:

  • 3 duże garście ulubionej granoli (u mnie granola z orzechami i masłem orzechowym)
  • 1 banan
  • cytryna (sok z cytryny do skropienia bananów – opcjonalnie)

banany
granola
mleczko kokosowe
budyń kawowy na mleczku kokosowym
budyń kawowy

Przepis na deser kawowy na mleczku kokosowym:

  1. Przygotować 3 pucharki. Na dno każdego wsypać dużą garść granoli lub muesli.
  2. W 30 ml wrzątku rozpuścić 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej. Dokładnie wymieszać.
  3. Mleczko kokosowe w puszce wymieszać, by było jednolite. Odlać pół szklanki, dodać cukier oraz skrobię ziemniaczaną i ponownie wymieszać, by nie było grudek.
  4. Dojrzałego banana obrać ze skórki. Kolejno rozgnieść za pomocą widelca na jednolitą papkę. Dodać pozostałe mleczko kokosowe oraz płynną kawę. Dokładnie wymieszać. Przelać całość do garnuszka i doprowadzić do wrzenia. W tym momencie wlewać cienkim strumieniem mleczko wymieszane ze skrobią ziemniaczaną, cały czas intensywnie mieszając. Ponownie doprowadzić do wrzenia, a następnie gorącą masę przelać do pucharków i odstawić do ostudzenia.
  5. Banana obrać ze skórki, pokroić na plasterki i skropić sokiem z cytryny, by nie ciemniały. Następnie ułożyć je na ostudzonym budyniu kawowym. Schłodzić w lodówce przed podaniem. Deser kawowy można przechowywać w lodówce (pod przykryciem) do 3 dni. Smacznego!

Spośród szybkich i pysznych deserów na naszym blogu na szczególną uwagę zasługuje również: deser bananowy z mascarpone oraz deser czekoladowy z dwóch składników. Dużym powodzeniem cieszy się również deser, który jest kopią słynnego ciasta, czyli Malinowa Chmurka.


deser z bananami

deser z kawą

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 odpowiedzi na “Deser kawowy na mleczku kokosowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.