deser malinowa chmurka

Deser Malinowa chmurka


Deser Malinowa chmurka – zapewne większość z Was zna to słynne ciasto o nazwie Malinowa Chmurka. My je bardzo uwielbiamy i często robimy na różnego rodzaju okazje, typu święta, urodziny, czy po prostu na weekend do kawy. Jednak wykonanie tego ciasta zajmuje nieco czasu i wtedy w chwilach, gdy najdzie nas na nie ochota robimy właśnie ten przysmak z przepisu poniżej.



Deser Malinowa Chmurka, to pyszna alternatywa dla ciasta o tej samej nazwie. Do jego wykonania można użyć oczywiście kupnych, gotowych małych bezików lub po prostu upiec małe bezy z naszego przepisu: Bezy – najlepszy przepis podstawowy.

A dla wielbicieli wypieków polecamy przepis na: Ciasto Malinowa Chmurka z bezą i kremem

deser z malinami i ciasteczkami


Deser Malinowa chmurka – Składniki:

Składniki na spód:

  • 120 g ciastek (u mnie ciasteczka owsiane z orzechami Bonitki)

Składniki na warstwę malinową:

  • 1 opakowanie galaretki malinowej (ew. wiśniowej lub truskawkowej)
  • 450 ml gorącej wody
  • ok. 200 g malin (świeżych lub mrożonych)

Składniki na warstwę śmietankową:

  • 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 100 g serka mascarpone
  • 1 czubata łyżka cukru pudru

Składniki na bezy***:

  • 1 białko jajka
  • 60 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
  • 3-4 krople soku z cytryny (ok. 1/4 łyżeczki)
  • szczypta soli

*** ewentualnie można użyć kupnych bezików

Dodatkowe składniki:

  • 50 g migdałów w płatkach

malinowa chmurka z bezą

deser malinowa chmurka z kremem, galaretką i bezą
 

Przepis na deser Malinowa chmurka:

Deser Malinowa chmurka – jak przygotować bezy?

  1. Przygotować małe bezy (można też ewentualnie użyć kupnych bez i je pokruszyć na mniejsze kawałeczki). Można je upiec dzień wcześniej. Do bezy najlepiej użyć białek, które są w temperaturze pokojowej, ponieważ z takich białek po ubiciu otrzyma się największą objętość piany. Białko wrzucić do misy miksera, dodać szczyptę soli i ubić na sztywno mikserem na najwyższych obrotach. Następnie dodać sok z cytryny i nadal ubijać. Kolejno dodawać łyżeczka po łyżeczce cukier, wciąż ubijając aż do rozpuszczenia się cukru. Masa na bezę jest gotowa, gdy zrobi się błyszcząca i gładka. Dobrze ubitą masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z wybraną tylką cukierniczą. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia a na niego wyciskać z rękawa cukierniczego wzorki na małe bezy. Piec je w temperaturze 110 st. C (najlepiej z termoobiegiem) przez ok 60-100 minut (lub dłużej – zależy od mocy piekarnika i wielkości bezików jakie stworzyliście – bezy powinny być dobrze wysuszone w środku). Jeśli w takiej temperaturze bezy w Twoim piekarniku wychodzą beżowe zamiast śnieżnobiałych – obniż temperaturę w piekarniku i wydłuż czas pieczenia/suszenia. Po upieczeniu bezy można zostawić jeszcze na kilka minut w wyłączonym piekarniku, by nieco przeschły.

Deser Malinowa chmurka – jak przygotować kolejne warstwy deseru?

  1. Galaretkę malinową (ewentualnie wiśniową lub truskawkową) rozpuścić w 450 ml gorącej wody. Pozostawić do ostudzenia.
  2. Ciasteczka owsiane pokruszyć na bardzo drobne kawałeczki.
  3. Przygotować 6 większych szklanek lub pucharków (o objętości minimum 300 ml)
  4. Na dno pucharków wsypać warstwę pokruszonych ciastek. Na nie można wysypać maliny. Jeśli jednak użyjecie mrożonych malin, to lepiej dodać je do lekko przestudzonej galaretki, dzięki czemu ona sama szybciej zacznie tężeć.
  5. Gdy galaretka wystygnie, ale będzie nadal płynna, wylać ją do pucharków na warstwę ciasteczkową z wrzuconymi uprzednio świeżymi malinami. Wstawić pucharki do lodówki, by galaretka całkowicie stężała.
  6. Na suchą patelnię wrzucić migdały i prażyć je na najmniejszym płomieniu przez parę minut (aż lekko się zezłocą). Ściągnąć je z patelni i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
  7. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno na najwyższych obrotach, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Gdy składniki się połączą zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać po łyżce mascarpone – również miksować tylko do czasu połączenia się składników.  Tak przygotowany krem wyłożyć na stężałą galaretkę. Na wierzch posypać małe beziki (lub pokruszone większe bezy), a na koniec oprószyć uprażonymi migdałami w płatkach. Ewentualnie na koniec dodać jeszcze świeże maliny na wierzch do ozdoby. Smacznego!

Uwaga!
Deser można przechowywać w lodówce do maksymalnie do 2 dni. Jeśli w Waszej lodówce jest duża wilgotność to bezy warto pokruszyć na deserze dopiero przed podaniem (w innym przypadku bezy mogą zmięknąć w lodówce i już nie będą tak chrupiące). Smacznego!

deser malinowa chmurka z malinami mrożonymi lub świeżymi

malinowa chmurka z kremem i migdałami

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.