deser z borówkami i chia przepis

Deser z borówkami i nasionami Chia


Deser z borówkami i nasionami Chia – to prosty i szybki deser z borówkami amerykańskimi. Deser z nasionami Chia jest idealny dla osób na diecie cukrzycowej, gdyż nie zawiera zbyt wielu cukrów prostych, a w zamian za to ma dużą zawartość błonnika. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by także osoby zdrowe skusiły się na to danie.


Dlaczego warto jeść Chia?

Nasiona Chia wpływają pozytywnie na uniknięcie zaburzeń lipidowych oraz zwiększają wrażliwość na insulinę. Tak jak już kiedyś wspominałam w jednej z notek na blogu, badania wykazały, że dieta bogata w błonnik nawet w przypadku zawartości węglowodanów na poziomie 65% potrafi zahamować rozwój cukrzycy typu II i obniżyć ryzyko otyłości brzusznej.

Deser z nasionami Chia i truskawkami – Składniki na 2 porcje:

  • 4 lekko czubate łyżki nasion Chia – ok. 50 g
  • 4 łyżki otrębów owsianych – ok. 30 g
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu – ok. 2 g
  • 3 czubate łyżeczki ksylitolu (osoby nie będące na diecie mogą użyć cukru zwykłego lub brązowego)
  • 4 łyżki mleczka kokosowego z puszki – ok. 40 g
  • 200 ml wody (ciepłej)
  • 200 g borówek amerykańskich
  • listki mięty do ozdoby (opcjonalnie)

deser z borówkami

Przepis na deser z nasionami Chia i truskawkami:

  1. Deser z Chia najlepiej przygotować na kilka godzin wcześniej, by nasiona dobrze napęczniały.
  2. Do miseczki wsypać nasiona Chia, otręby owsiane oraz cynamon (można go pominąć, jak ktoś nie lubi), wymieszać.
  3. Odmierzyć 200 ml ciepłej wody, dodać 4 łyżki mleczka kokosowego i dokładnie wymieszać. Dodać płyn do suchych składników i ponownie wymieszać.
  4. Dosłodzić deser do smaku (u mnie były to 3 łyżeczki ksylitolu na 2 porcje deseru – ale wedle uznania można dać mniej lub więcej słodzidła). Tak przygotowaną masę przelać do dwóch pucharków lub kubeczków. Na wierzch każdego deseru wrzucić umyte i osuszone botówki. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

Nasiona Chia w ciąży

Wiele osób zastanawia się, czy można spożywać nasiona Chia będąc w ciąży. Póki co nie ma badań, które by negatywnie mówiły o stosowaniu nasion Chia w ciąży, aczkolwiek we wszystkim należy zachować umiar. Nasiona Chia w diecie kobiety ciężarnej, spożywane od czasu do czasu na pewno wpłyną pozytywnie, np. jako profilaktyka anemii oraz ze względu na dużą ilość magnezu pomagają w walce ze skurczami związanymi z niedoborem tego pierwiastka.

Co więcej o nasionach Chia?

Chociaż nasiona Chia mają sporo kalorii,  to jednak dzięki swoim właściwością wspomagają odchudzanie. W 100 gramach tych nasion znajduje się ok. 486 kcal,  z czego ok. 16,5 g to białka, 31 g tłuszcze, 42 g węglowodany a aż 34,4 g stanowi błonnik. Więcej o właściwościach tych nasionek możecie poczytać na blogu tutaj: nasiona Chia właściwości.

deser z nasionami chia

Konsultacja: dietetyk Julita Balcerak

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.