Deser z nasionami Chia i truskawkami – to prosty i szybki deser z truskawkami, więc wypróbujcie go koniecznie póki końcówka sezonu jeszcze trwa. Deser z nasionami Chia jest idealny dla osób na diecie cukrzycowej, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by każdy, mający ochotę na coś zdrowego skusił się na to danie ;)
Dlaczego warto jeść Chia?
Dieta bogata w kwas alfa-linelenowy oraz błonnik wpływa pozytywnie na uniknięcie zaburzeń lipidowych oraz zwiększa wrażliwość na insulinę. Badania wykazały, że dieta bogata w błonnik nawet w przypadku zawartości węglowodanów na poziomie 65% potrafi zatrzymać powstawanie cukrzycy typu II i obniżyć ryzyko otyłości brzusznej.
Deser z nasionami Chia i truskawkami – Składniki na 2 porcje:
- 4 lekko czubate łyżki nasion Chia – ok. 50 g
- 4 łyżki otrębów owsianych – ok. 30 g
- 4 łyżki mleczka kokosowego z puszki – ok. 40 g
- 1 płaska łyżeczka cynamonu – ok. 2 g – można pominąć jeśli ktoś nie lubi
- 3 czubate łyżeczki ksylitolu lub erytrolu – ok. 21 g (osoby nie będące na diecie mogą użyć cukru zwykłego lub brązowego)
- 200 ml ciepłej wody
- 200 g truskawek
- listki mięty do ozdoby (opcjonalnie)
Przepis na deser z nasionami Chia i truskawkami:
- Deser ten najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej, by nasiona Chia zdążyły napęcznieć.
- Najpierw należy odmierzyć poszczególne składniki.
- Truskawki umyć, osuszyć, a na koniec pozbawić szypułek. Pokroić owoce na ćwiartki lub połówki.
- Do miseczki wsypać suche składniki takie jak: nasiona Chia, otręby owsiane oraz cynamon, wymieszać.
- W kubeczku odmierzyć 200 ml ciepłej wody, dodać 4 łyżki mleczka kokosowego i dokładnie wymieszać. Dodać płyny do suchych składników i ponownie wymieszać. Dosłodzić do smaku (u mnie były to 3 łyżeczki ksylitolu na 2 porcje deseru – ale wedle uznania można dać mniej lub więcej). W masę deserową można wtopić kilka pokrojonych na mniejsze kawałki truskawek. Tak przygotowaną masę przelać do dwóch pucharków. Wierzch każdego deseru ozdobić kawałkami truskawek i listkiem mięty. Przechowywać w lodówce. Smacznego!
Nasiona Chia w ciąży
Czy można spożywać nasiona Chia będąc w ciąży? Oczywiście, że tak! Póki co nie ma badań, które by negatywnie mówiły o stosowaniu nasion Chia w ciąży, aczkolwiek pamiętajcie, że we wszystkim trzeba zachować należytą ostrożność. Nasiona Chia w diecie kobiety ciężarnej, spożywane od czasu do czasu na pewno wpłyną pozytywnie, np. jako profilaktyka anemii oraz ze względu na dużą ilość magnezu pomagają w walce ze skurczami związanymi z niedoborem tego pierwiastka.
Co więcej o nasionach Chia?
Chociaż nasiona Chia mają sporo kalorii, to jednak dzięki swoim właściwością wspomagają odchudzanie. W 100 gramach tych nasion znajduje się ok. 486 kcal, z czego ok. 16,5 g to białka, 31 g tłuszcze, 42 g węglowodany a aż 34,4 g stanowi błonnik. Zapewniają one uczucie sytości na dłuższy czas dzięki dużej zawartości błonnika oraz dużej zdolności do pęcznienia nasion. Warto podkreślić, że nasiona Chia to błonnikowa bomba dostarczająca kwasów tłuszczowych o odpowiednich proporcjach omega-3 do omega-6! Kwasy tłuszczowe omega-3 stanowią 17,5 g/100g produktu, a kwasy tłuszczowe omega-6 około 5,8 g. Nasiona Chia również zawierają w sobie między innymi przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór, a także wyraźnie zmniejszają oznaki starzenia się, są niezastąpionym źródłem białka, wapnia (631 mg), magnezu i cynku, a także dostarczają żelazo i stanowią tym samym profilaktykę anemii. Znajdziemy w nich też witaminy z grupy B oraz potas i fosfor.
Konsultacja: dietetyk Julita Balcerak
Uwielbiam takie desery :)