Dieta kopenhaska – podstawowe informacje


Składniki

Dieta Kopenhaska (dieta szwedzka, trzynastodniowa ), określana także jako dieta „ostatniej szansy’’ pozwala na zrzucenie w bardzo szybkim czasie zbędnych kilogramów . Niestety może przyczynić się do znacznego osłabienia organizmu , efektu jojo oraz suchej skóry i słabych paznokci .

Dieta ta ma na celu pobudzenie metabolizmu , jednak jej program jest ubogi w witaminy i minerały . Kolejnym minusem jest prawie całkowita eliminacja węglowodanów , gdzie w prawidłowej diecie powinny one wynosić ok. 50% dostarczanych kalorii . Przez to człowiek może czuć się bardziej zmęczony i ospały . Posiłki są bardzo monotonne i mało różnorodne , ciężko przyzwyczaić się do niej przez pierwsze dni, głównie przez jej negatywne skutki. Warto zaopatrzyć się w produkty witaminowe , które wpłyną pozytywnie na samopoczucie jak i również na sam organizm.

Warto zaznaczyć, że działają one neutralnie na efekty diety . Dieta ta należy do jednych z bardziej rygorystycznych . Ilość kalorii na dzień jest niewielka. Program diety opiera się na 13 dniach , w których spożywane są trzy posiłki , które przyjmuje się o ściśle określonych porach. W skład diety wchodzą głównie są to małe ilości owoców i warzyw , jajka i chude mięso. Wyklucza się przede wszystkim produkty zbożowe, słodycze oraz alkohol . Ważnym elementem jest wypijanie ok 2 litrów wody lub zielonej herbaty . Ważnym aspektem jest codzienne ranne picie kawy z jedną kostką cukru, które ma za zadanie pobudzenie naszego organizmu. Cała dieta powinna trwać dokładnie 13 dni . Nie dostosowanie się doprowadza do braku uzyskania efektów .

Dieta Kopenhaska jest skierowana głównie do osób zmotywowanych i wytrwałych gdyż zmusza ona do wielu wyrzeczeń i nowych nawyków żywieniowych . Jednak moim zdaniem nie należy do najlepszych ze względu na jej kiepsko zblinasowaną dietę . Jest ona zbyt restrykcyjna, niezbilansowana , a konsekwencją jej stosowania jest rozregulowanie organizmu , a w efekcie niekorzystne zmiany w metabolizmie.

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.