Puszyste ciasto do pizzy z sosem pomidorowym

Domowa pizza: Puszysta pizza – przepis na ciasto na puszystą pizzę jak z pizzerii


Puszyste ciasto pizzowe stało się moim drugim (po tym – zobacz przepis) ulubionym ciastem na pizzę !

Składniki

  • Woda 1,5 szklanki
  • Świeże drożdże 40g
  • Cukier 2 łyżeczki
  • Mąka pszenna 600g
  • Oliwa 4 łyżki do ciasta i odrobina oliwy do posmarowania ciasta i blach
  • Sól 1 łyżeczka

Puszysta pizza - przepis na ciasto na puszystą pizzę jak z pizzerii


Wykonanie:

  1. W 3/4 szklanki ciepłej wody rozpuścić drożdże z 2 łyżeczkami cukru. Wymieszać i odstawić na kilka minut.
  2. Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie. Stopniowo wlewać we wgłębienie rozpuszczone drożdże, mieszać. Dodać drugą połowę wody (również letniej) oraz oliwę, wymieszać wszystko łyżką.
  3. Gdy składniki już się połączą, wyjąć ciasto na stolnicę, dodać sól i zagniatać je przez ok.10 minut. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
  4. Uformować kulę z ciasta, wysmarować oliwą i włożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 30-60minut – ciasto powinno podwoić swoją objętość).
  5. Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i wyrabiać jeszcze przez chwilę na stolnicy. Podzielić na 2 części.
  6. Blaszki posmarować oliwą, wyłożyć ciastem i rozpłaszczyć je dłonią, uformować brzegi, ponownie przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia.
  7. Nagrzać piekarnik do temp. 250C. Ciasto wysmarować sosem do pizzy (przepis na sos do pizzy – tutaj). Można użyć dowolnych dodatków do pizzy.
  8. Gdy piekarnik już się nagrzeje, włożyć do niego blaszki z puszystym ciastem na pizzę, piec ok. 15-20 minut aż ciasto się zarumieni.

Inspiracja: Kwestia Smaku

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

70 odpowiedzi na “Domowa pizza: Puszysta pizza – przepis na ciasto na puszystą pizzę jak z pizzerii

  1. Olga :

    Szukałam przepisu i znalazłam :) ciasto super wyrosło, po upieczeniu lekko chrupiące z wierzchu ale mięciutkie, właśnie taki efekt chciałam uzyskać ;) na pewno jeszcze nie raz z niego skorzystam :)

  2. Karina :

    Witam.Dzisiaj zajrzalam na tę strone i skorzystalam z przepisu na pizzę. Wyszła rewelacyjna.Puszysta.Moj mąż ktory do tej pory robił pizze w domu stwierdzil że powalilam go na kolana.Przepis jest super.

    • SłodkaBabeczka :

      Z tym akurat się nie zgodzę, bo wszystko zależy od mocy piekarnika ;) a także od tego na czym pieczemy i na jakim poziomie… dlatego napisałam ‘aż ciasto się zarumieni’ – bo to jest najlepszym wykładnikiem ;)

      • Big Barry :

        Zrobiłem dwie pizze – pierwsza niestety za radą by piec 15 min w 250 wyszla -….beee-twarda jak mostowy beton, ale druga, którą piekłem w 170st przez okolo 10 min w trybie z termo-obiegiem super elegancka i przepięknie wyrośnięta. Do tego puszyste ciasto z chrupiącą skórką, a co więcej, ser zawinięty w boczkach rozpływał się. Dobra receptura na ciasto do pizzy, choć ja dodałem jeszcze mleka zamiast połowy wody. I do samego ciasta wdrobiłem świeże oregano. Suma sumarum przepis na 4,5/5 :) !

        • SłodkaBabeczka :

          Czas pieczenia i temperatura w dużej mierze zależą od piekarnika.. Osobiście mam jeden zwykły gazowy, gdzie temp 250 spala pizze ;) a w elektrycznym 15 minut w 250 jest akurat ;)

  3. Sylwia :

    A na czym pieczesz swoje pizze (zarówno tę na grubym jak i poprzednią – na cienkim cieście)? Masz specjalny kamień czy zwykłą blachę? Ja waham się między zakupem kamienia a specjalnej blaszki perforowanej do pizzy. Chyba wolałabym blaszkę bo wydaje się wygodniejsza w użyciu ale nie wiem czy smak nie będzie gorszy… Możesz coś doradzić? Albo może inni mają jakieś doświadczenia?

  4. Ania :

    Ten przepis jest super właśnie zrobiłam pizzę ,wyszły mi dwie na duże blaszki,te od piekarnika o szer. 50 cm :) i wyszły grubiutkie ,czyli jeśli ktos woli na cieńszym cieśce ,to spokojnie wyjdą i trzy .. niesamowity przepis! Następnym razem zrobie 3 pizze ,o! :)

    • Słodka Babeczka :

      Raczej mało spójne nie jest. Powinno dać się wyrabiać. Jeśli wyszło za rzadkie można podsypać delikatnie mąką, ale nie za dużo,bo pizza wyjdzie wtedy zbita. Wyrabiać ciasto należy do momentu, gdy stanie się już ona ładnie plastyczne i nie będzie się kleiło do rąk.

  5. Anonymous :

    bardzo dobry przepis… mniam robię z niego już piąty raz. Tyle że znajomy pizza-chiefff zdradził mi żebym ciasto urabiał + czekał aż wyrośnie ze 2..3 razy. Tak też spróbowałem i jest genialnie ;P

  6. Anonymous :

    no cóż powiem tylko tyle przepis na ciasto naprawdę bardzo bardzo dobry. Moje poszukiwania idealnego ciasta na pizze właśnie dobiegły szczęśliwego końca :)
    pozdrawiam serdecznie

  7. Anonymous :

    jako początkująca kucharka robiłam pierwszy raz ciasto na pizze i w ogóle ciasto z drożdży i ten przepis jest genialny. ;)
    zdecydowanie polecam. !

  8. Anonymous :

    Przepis jak najbardziej polecam !
    Ciasto wyszło świetne mega puszyste i chrupiące,
    myślałam że nie przestanie rosnąć :)
    Sos też pycha robiłam ten z pomidorów z puszki.
    Oby więcej takich przepisów :D

  9. Anonymous :

    witam, czy ciasto na pizzę zapiekacie troszeczkę ,przed nałożeniem składników, bo zauważyłem że niekiedy wychodzi ciasto jak mokre albo nie dopieczone , od surowych składników takich jak ogórki pomidory ,pozdrawiam

    • Słodka Babeczka :

      Jeśli używa się takich wodnistych składników jak pomidory, to można wcześniej chwilę podpiec pizzę. Jednak lepszą metodą jest raczej posmarowanie ciasta cienką warstwą oliwy lub oleju. Pozdrawiam.

  10. Anonymous :

    Mam pytanie – jeśli nie posiadam świężych drożdży, tylko drożdże w proszku to ile powinnam ich użyć ?

  11. Anonymous :

    Właśnie takiego przepisu mi brakowało. Zawsze chciałam zrobić sobie w domu grubszą pizzę, ale wszędzie widziałam tylko dobre przepisy na cienkie ciasto. Fajnie, będę mogła spróbować “podrobić” w domu pizzę z Dominium. Może mi się uda moja ulubiona hawajska ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.