Domowe bułki wrocławskie (poznańskie) w koszyku, jedna jest przekrojona na pierwszym planie

Domowe bułki wrocławskie (poznańskie) – przepis

Przepis na pyszne “bułki z przedziałkiem” . W moim rejonie powszechnie nazywa się je bułkami poznańskimi , a u Was?

Inspiracja: Kulinarne szaleństwa Margarytki


Domowe bułki wrocławskie (poznańskie) – Składniki:

  • Mąka pszenna tortowa 550g
  • Drożdże 20g, świeżych
  • Masło 30g, miekkiego
  • Woda 100ml, letnia
  • Mleko 150ml, letnie
  • Jajko 1 całe duże jajko
  • Cukier 1 pełna łyżeczka
  • Sól 2 płaskie łyżeczki
  • Oliwa z oliwek
Domowe bułki wrocławskie (poznańskie) w koszyku

Domowe bułki wrocławskie (poznańskie) – Wykonanie:

  1. Drożdże pokruszyć do miseczki, zalać 2 łyżkami letniego mleka (nie może być za gorące). Dodać 1 łyżeczkę cukru. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na ok.15 minut do wyrośnięcia (drożdże muszą się spienić).
  2. Mąkę i sól przesiać do miski. Dodać miękkie masło, roztrzepane jajko, wlać letnie mleko i wodę, dodać wyrośnięty zaczyn i zagnieść gładkie ciasto ręcznie lub za pomocą robota. W zależności od firmy mąki, czasami trzeba użyć jej nieco więcej – można trochę ciasto podsypywać, ale nie za dużo!
  3. Wyrobione ciasto włożyć do miski posmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (bez przeciągu) do wyrośnięcia na około 80 minut (ciasto musi podwoić swoją objętość).
  4. Gdy ciasto wyrośnie wyciągnąć je z miski, uformować wałek, podzielić na 12 części. Z każdej porcji uformować kulki, lekko je spłaszczyć, otoczyć delikatnie w mące i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Przykryć ściereczką i zostawić na ok. 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia. Gdy bułki wyrosną to zrobić w każdej głęboki rowek.
  6. Piekarnik nagrzać do temp. 200C.
  7. Wstawić blaszkę z bułkami do piekarnika i piec ok. 10-15 minut do zrumienienia
  8. Przełożyć na kratkę i zostawić do ostygnięcia. Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

11 odpowiedzi na “Domowe bułki wrocławskie (poznańskie) – przepis

    • SłodkaBabeczka :

      Komentarz już jest :) Jako, że pojawia się sporo spamu, to jest tutaj moderacja ręczna :) Cieszę się, że bułeczki smakowały :)

  1. basia19 :

    Właśnie upiekłam i już została tylko jedna bułeczka i dosłownie bułeczka. Zrobiłam z 1/2 porcji i wyszło mi 6 maleńkich bułeczek. Następnym razem zrobię z całej porcji i podzielę ją na 6 części, tak żeby wyszło mi 6 dużych (jak sklepowych) bułek. Są mięciutkie i o takie właśnie mi chodziło, dziękuję za przepis i pozdrawiam. Szkoda że nie można wstawić zdjęcia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.