Domowy Advocat – o dziwo jeszcze nie pojawił się na blogu, mimo iż likier bananowy praktycznie powstał na jego bazie ;) Dopiero po prośbie Ani postanowiłam zakasać rękawy i przygotować dla Was wpis na blogu :) Mam nadzieję, że moja receptura przypadnie Wam do gustu :)
Domowy Advocat, ajerkoniak, likier jajeczny – Składniki (na ok. 1 litr):
- 7 żółtek (pozostałe 7 białek możecie wykorzystać na ten przepis: Babka z białek, czyli babka Tulipan siostry Anastazji)
- pół szklanki cukru pudru (ok. 100g)
- 43g cukru waniliowego
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g)
- 250 ml wódki (wedle uznania ilość wódki można zwiększyć)
Domowy Advocat, ajerkoniak, likier jajeczny – Wykonanie:
- Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą, jednolitą masę (miksować 3-4 minuty na najwyższych obrotach).
- Następnie stopniowo wlewać mleko skondensowane, zmniejszyć obroty na średnie i dalej miksować.
- Pod koniec ubijania małym strumieniem wlewać wódkę i miksować na najniższych obrotach.
- Gotowy likier przelać do butelek i przechowywać w lodówce. Przed podaniem likier należy wstrząsnąć. Smacznego! :)
Jakiej marki ma być wodka ? Bo to chyba tez jest wazne :) Niedługo wykorzystam przepis i chetnie podzielę sie opinia
Najlepiej taka, która odpowiada nam smakowo :) U nas najczęściej PL, Stock, Finlandia, Żubrówka biała.
Robiłem z samych żółtek, cukru i spirytusu … bez mleka. Dla mnie dużo lepszy i gęściejszy. Doskonały do lodów i deserów. Mnie z mlekiem nie smakuje, robi się likier mleczny a nie jajeczny.
Jak dlugo taki likier moze stac w lodowce zeby sie nie popsuł? Czy moge go zrobic miesiac wczesniej przed degustacja?
Wszystko ładnie,pięknie.Tylko mały szczegół.Ajerkoniak robi się zawsze na spirytusie a nie na wódce.Jest o niebo lepszy :)
Świetny przepis chętnie go wypróbuje na święta tylko czy zamiast cukru mogę użyć erytrytolu
Myślę, że tak ;)
ja ubijam jajka z cukrem i mlekiem skondens. na parze, masa jest wtedy delikatna jak “chmurka” ;) zamiast wodki daje czesto spirytus, on powoduje ze masa dodatkowo delikatnie gestenieje, polecam :)
Muszę zrobić kiedyś :)
Co zrobić zeby
żeby?
Był gęsty. Przepraszam ale coś szwankuje mi telefon.
Po pierwsze trzeba utrzeć dobrze żółtka z cukrem. Po drugie można mleko skondensowane ugotować i wtedy automatycznie będzie bardziej gęste i likier też ;) albo dodać mniej wódki, bo to ona sprawia, że likier staje się bardziej płynny.
Dziękuję bardzo za przepis. Wykorzystam w najbliższym czasie. Oj będzie się działo hihi
Dziękuję bardzo za przepis.
Wykorzystam w najbliższym czasie. Oj będzie się działo hihi
Muszę zrobić :)
Koniecznie :)) Jest pyszny!
<3 już niedługo na wszystkich blogach :D
Dokładnie ;))