Domowy Advocat, ajerkoniak, likier jajeczny.


Domowy Advocat – o dziwo jeszcze nie pojawił się na blogu, mimo iż likier bananowy praktycznie powstał na jego bazie ;) Dopiero po prośbie Ani postanowiłam zakasać rękawy i przygotować dla Was wpis na blogu :) Mam nadzieję, że moja receptura przypadnie Wam do gustu :)


Domowy Advocat, ajerkoniak, likier jajeczny – Składniki (na ok. 1 litr):

  • 7 żółtek (pozostałe 7 białek możecie wykorzystać na ten przepis: Babka z białek, czyli babka Tulipan siostry Anastazji)
  • pół szklanki cukru pudru (ok. 100g)
  • 43g cukru waniliowego
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g)
  • 250 ml wódki (wedle uznania ilość wódki można zwiększyć)

 

domowy Advocat


Domowy Advocat, ajerkoniak, likier jajeczny – Wykonanie:

  1. Żółtka  utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą, jednolitą masę (miksować 3-4 minuty na najwyższych obrotach).
  2. Następnie stopniowo wlewać mleko skondensowane, zmniejszyć obroty na średnie i dalej miksować.
  3. Pod koniec ubijania małym strumieniem wlewać wódkę i miksować na najniższych obrotach.
  4. Gotowy likier przelać do butelek i przechowywać w lodówce. Przed podaniem likier należy wstrząsnąć. Smacznego! :)

 

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

16 odpowiedzi na “Domowy Advocat, ajerkoniak, likier jajeczny.

  1. Agnieszka Kula :

    ja ubijam jajka z cukrem i mlekiem skondens. na parze, masa jest wtedy delikatna jak “chmurka” ;) zamiast wodki daje czesto spirytus, on powoduje ze masa dodatkowo delikatnie gestenieje, polecam :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.