chleb z garnka
Chleb Pieczywo

Chleb pszenny z garnka

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 10 minut | Czas gotowania/pieczenia : 55 minut | Porcje : 1 duży bochenek

Chleb pszenny z garnka to prawdziwy strzał w dziesiątkę! Poniżej mam dla Was przepis na chleb pszenny, który nie wymaga dużego nakładu pracy. Chleb ten nie potrzebuje długiego oczekiwania aż zakwas nam wyrośnie, wystarczą nam zwykłe drożdże i odstawienie pieczywa na chwilę do wyrośnięcia. Gorąco zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu na chleb z garnka.

Przepis na chleb

Swego czasu, a dokładniej od roku 2013, często robiłam chleb pszenny, na który przepis zaczerpnęłam z książki My Bread, której autorem jest Jim Lahey. Ostatnio jednak postanowiłam na bazie tych samych składników zrobić eksperyment i dać ciut więcej drożdży, a dzięki temu skrócić czas wyrastania chleba (w poprzednim przepisie chleb musiał wyrastać całą noc). No i muszę przyznać, że chlebek ten wyszedł równie pyszny, a jego wykonanie jest zdecydowanie szybsze.

Ten przepis na chleb ma swój duuuży plus. Nie trzeba zbytnio wyrabiać ciasta – wystarczy je najpierw wymieszać łyżką i zagnieść przez 1 minutę ręcznie, by składniki się dokładnie ze sobą połączyły. Następnie odstawić do wyrastania i po tym czasie znów przez minutę wyrobić ciasto aż zacznie odchodzić od miski i być gładkie. Nawet może bym tego wyrabianiem ciasta nie nazwała, bo jest to jednak tylko kilka ugnieceń niż mozolne wyrabianie ;)

Tak więc jeśli macie ochotę na szybki chleb, to gorąco polecam mój poniższy przepis na chleb z garnka. Zamiast garnuszka możecie oczywiście użyć naczynia żaroodpornego.

chleb pszenny

chleb z garnka przepis

Chleb pszenny z garnka – Składniki:

  • 750 g mąki pszennej (u mnie typ 650)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
  • 2 szklanki ciepłej wody (500 ml)

drożdże
ciasto na chleb
chleb do wyrastania

Przepis na chleb pszenny z garnka:

  1. Drożdże pokruszyć do dużej miseczki, a następnie zalać letnią wodą (temperatura wody nie powinna przekraczać 40 st. C). Dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 minut.
  2. Do innej, dużej miski przesiać 750 gramów mąki pszennej (u mnie typ 650), dodać sól oraz cukier. Dokładnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Następnie na środku zrobić wgłobienie, wlać tam rozpuszczone drożdże oraz 3 łyżki oleju i ponownie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Kolejno przez około minutę pougniatać ciasto, by stało się dość jednolite (ciasto jest dość klejące, więc można rękę delikatnie oprószyć mąką). Przełożyć ciasto na chleb do miski i przykryć suchą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce, bez przeciągów, celem wyrośnięcia na ok. 35 minut.
  3. Po tym czasie ponownie należy ręce oprószyć delikatnie mąką i pougniatać ciasto przez ok. 1 minutę (ciasto w tym czasie powinno zacząć być gładkie i ładnie odchodzić od brzegów miski).
  4. Piekarnik rozgrzać do 220 st. C (góra-dół, bez termoobiegu). Do piekarnika wstawić garnek lub naczynie żaroodporne z pokrywką i pozostawić go tam celem nagrzania.
  5. W międzyczasie na blacie kuchennym przygotować papier do pieczenia, delikatnie oprószyć go mąką. Ułożyć na nim ciasto drożdżowe na chleb i uformować owalny bochenek. Przykryć suchą ściereczką i pozostawić na kolejne 30 minut, celem wyrośnięcia. Gdy ciasto już wyrośnie, można je ponacinać ostrym nożem.
  6. Następnie delikatnie przenieść ciasto Ciasto do rozgrzanego garnka/naczynia żaroodpornego, przykryć go pokrywką (lub folią aluminiową) i wstawić do piekarnika. Temperaturę zmniejszyć do 200 st. C i piec chleb przez 30 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i piec przez kolejne 20-25 minut do zarumienienia. Ja kilkukrotnie zraszam chleb woda (średnio co 5 minut psikam delikatnie zraszaczem powierzchnię chleba; można też na dole piekarnika wysypać kostki lodu).
  7. Po upieczeniu wyjąć chleb z piekarnika, przełożyć go na kratkę i przykryć lekko wilgotną ściereczką na 15 minut. Następnie zdjąć ściereczkę i pozostawić chleb do całkowitego ostygnięcia. Dzięki temu skórka od chleba będzie nadal chrupiąca, ale nie będzie za twarda. Podawać chleb z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Polecam również przepis na: bułki pszenne.

chleb z garnka naczynia żaroodpornego
chleb przepis
przepis na chleb prosty
domowy chleb
chleb pszenny z garnka

4.8 / 5 ( 93 głosów )

29 thoughts on “Chleb pszenny z garnka”

    1. Można dać mniej drożdży, ale wtedy chleb musi dłużej rosnąć :)
      Jeśli zastosuje Pani tyle drożdży ile napisałam w składnikach, to 14 h nie jest konieczne :) Pozdrawiam.

  1. Witam,zrobiłam ciasto ok.godz.24,00,rano zajrzałam pod ściereczkę i było już wyrośnięte do krawędzi miski.Jak wróciłam z pracy zabrałam się do pieczenia.
    Ciasto w misce opadło.Ciasto złożyłam jak w przepisie i włożyłam do koszyka do wyrastania.Wyrastał 2 godziny i bardzo mało wyrósł.Upiekł się trochę plaski,ale w smaku przepyszny,z dużymi dziurami ,taki lubię.Późnym wieczorem gdy trochę ostygł,
    daliśmy się do niego,no i został zjedzony.Następna porcja już wyrasta.
    Mam pytanie,czy miskę z ciastem wstawić do lodówki,ja pozostawiłam na blacie kuchennym.I czy ciasto w misce powinno opaść.Bardzo proszę o odpowiedź.
    Pozdrawiam ciepło.

    1. Witam. Pierwsze 14-18h ciasto zostawiam w temperaturze pokojowej, przykryte ściereczką – w tym czasie może urosnąć, a potem nieco ‘klapnąć’.
      Po tym czasie składam chlebek bokami i pozostawiam na kolejne 1,5 – 2h do wyrośnięcia i w tym momencie powinno podwoić swoją objętość. Być może u Pani wyrósł kiepsko, bo trafiła się taka partia drożdży. Proszę spróbować z innymi. Pozdrawiam :)

  2. A czy chlebek nie przyczepi się do naczynia żaroodpornego? Raz już piekłam podobny i nie chciał wyjść z formy :(

  3. Bardzo mi sie te chlebek podoba.Mam ochote juz go nastawic na noc, ale nie mam drozdzy.Jutro na pewno go zrobie. Pozdrawiam

  4. Hmmmmm
    tak czytam i się zastanawiam dlaczego ktoś pisze że chleb pieczę się tylko na zakwasíe
    zakwas jest żytni a np.moja córka ma uczulenie na żyto więc zostają tylko drożdże
    a poza tym nie piszcie że każdy chleb który jest dostępny w sklepie jest na drożdżach bo na zakwasach też są
    do wszystkiego jest dodawany zakwas żytni i żytnia mąka,do bułek,chleba
    zdąża się pieczywo bez zakwasu żytniego lub zbytniej mąki ale jest Bardzo rzadko spotykane.,
    ja pracuje w piekarni i troszkę wiem na ten temat
    więc może najpierw się dobrze zorientujmy a potem piszmy…
    Pozdrawiam
    i
    Życzę Udanego Wieczoru :-)

  5. Bardzo dobry. Wyszedł mi troszkę zbity(pewnie dlatego ze rósł dwa razy po dwie godziny). Następnym razem dam troszkę mniej drożdży, bo jest je za mocno czuć. Ale polecam jak najbardziej. Pycha!!!

  6. chleb pieczemy jedynie na zakwasie -drożdżowych pełno w sklepach…
    A co jak ktoś ma nadkwasotę?Taki zakwas nie szkodzi?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here