Szybki i pyszny domowy chleb pszenny

Domowy chleb pszenny


Poniżej mam dla Was przepis na chleb pszenny , który nie wymaga dużego nakładu pracy. Chleb ten nie potrzebuje długiego oczekiwania aż zakwas nam wyrośnie, wystarczą nam zwykłe drożdże i odstawienie pieczywa na noc do wyrośnięcia. Chleb bez zakwasu jest idealnym rozwiązaniem dla tych, co nie mają swojego zakwasu, bądź nie mają od kogo pożyczyć. Ważne jest również to, że ciasta nie trzeba zagniatać. Poza tym jest to moja pierwsza przygoda z pieczeniem chleba, więc zaczęłam od prostszych chlebowych przebojów ;-) Część z Was może się oburzyć, że ‘takie coś’ nazywam chlebem, bo chleb musi być na zakwasie i basta ;-) Jednak podążyłam z nazewnictwem za autorem przepisu (Jim Lahey, My Bread)

Składniki

  • Mąka pszenna 400g
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Sól 1 łyżeczka
  • Świeże drożdże 15g (trochę za mocno czuć drożdże, więc polecam dać ich mniej – tak z 10-12g)
  • Woda 300ml, chłodnej
Przepyszny domowy chleb pszenny

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiać przez sitko, dodać sól i cukier.
  2. Do miseczki wlać wodę, dodać pokruszone drożdże i wymieszać.
  3. Wlać drożdże do miski z mąką, dokładnie wymieszać (ok. 1 minuty). Ciasto powinno jednak zostać klejące. Przykryć miskę ściereczką i pozostawić ciasto na 14-18h do wyrośnięcia.
  4. Po tym czasie oprószyć blat mąką, wyłożyć na niego ciasto. Dłonie posypać mąką i boki ciasta złożyć do środka tak, by utworzyć okrągły bochenek (ciasto nie jest gęste, raczej wiotkie).
  5. Położyć na blacie ściereczkę, oprószyć ją mąką, położyć na niej ciasto łączeniami do dołu, a wystającymi częściami szmatki przykryć ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość, co zajmuje ok. 1-2h).
  6. Gdy ciasto już nieco nam podrośnie, nastawić piekarnik na 250C, na dolnym poziomie umieścić naczynie żaroodporne do nagrzania (lub garnek żeliwny). Piekarnik powinien nagrzewać się m.in. 30 minut. Po tym czasie wyjąć naczynie z piekarnika, zdjąć pokrywę. Delikatnie zsunąć ciasto ze ściereczki wprost do naczynia żaroodpornego. Przykryć naczynie, wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Po tym czasie zdjąć przykrywkę i piec chleb jeszcze ok. 20 minut (optymalnie 15-30 minut – w zależności jak bardzo chcecie mieć wypieczony chleb).
  7. Wyjąć chleb z piekarnika, położyć na kratce do ostudzenia. Kroić po całkowitym ostudzeniu (nie wcześniej niż po godzinie). Smacznego!


Domowy chleb pszenny z szynką

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

26 odpowiedzi na “Domowy chleb pszenny

  1. Halina :

    Witam,zrobiłam ciasto ok.godz.24,00,rano zajrzałam pod ściereczkę i było już wyrośnięte do krawędzi miski.Jak wróciłam z pracy zabrałam się do pieczenia.
    Ciasto w misce opadło.Ciasto złożyłam jak w przepisie i włożyłam do koszyka do wyrastania.Wyrastał 2 godziny i bardzo mało wyrósł.Upiekł się trochę plaski,ale w smaku przepyszny,z dużymi dziurami ,taki lubię.Późnym wieczorem gdy trochę ostygł,
    daliśmy się do niego,no i został zjedzony.Następna porcja już wyrasta.
    Mam pytanie,czy miskę z ciastem wstawić do lodówki,ja pozostawiłam na blacie kuchennym.I czy ciasto w misce powinno opaść.Bardzo proszę o odpowiedź.
    Pozdrawiam ciepło.

    • SłodkaBabeczka :

      Witam. Pierwsze 14-18h ciasto zostawiam w temperaturze pokojowej, przykryte ściereczką – w tym czasie może urosnąć, a potem nieco ‘klapnąć’.
      Po tym czasie składam chlebek bokami i pozostawiam na kolejne 1,5 – 2h do wyrośnięcia i w tym momencie powinno podwoić swoją objętość. Być może u Pani wyrósł kiepsko, bo trafiła się taka partia drożdży. Proszę spróbować z innymi. Pozdrawiam :)

  2. Anonymous :

    Hmmmmm
    tak czytam i się zastanawiam dlaczego ktoś pisze że chleb pieczę się tylko na zakwasíe
    zakwas jest żytni a np.moja córka ma uczulenie na żyto więc zostają tylko drożdże
    a poza tym nie piszcie że każdy chleb który jest dostępny w sklepie jest na drożdżach bo na zakwasach też są
    do wszystkiego jest dodawany zakwas żytni i żytnia mąka,do bułek,chleba
    zdąża się pieczywo bez zakwasu żytniego lub zbytniej mąki ale jest Bardzo rzadko spotykane.,
    ja pracuje w piekarni i troszkę wiem na ten temat
    więc może najpierw się dobrze zorientujmy a potem piszmy…
    Pozdrawiam
    i
    Życzę Udanego Wieczoru :-)

  3. Anonymous :

    Bardzo dobry. Wyszedł mi troszkę zbity(pewnie dlatego ze rósł dwa razy po dwie godziny). Następnym razem dam troszkę mniej drożdży, bo jest je za mocno czuć. Ale polecam jak najbardziej. Pycha!!!

  4. Anonymous :

    chleb pieczemy jedynie na zakwasie -drożdżowych pełno w sklepach…
    A co jak ktoś ma nadkwasotę?Taki zakwas nie szkodzi?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.