domowy kebab w bułce

Domowy kebab w bułce

Domowy kebab w bułce – to propozycja na fast food przygotowany od A do Z w warunkach domowych – z własnoręcznie zrobionym pieczywem i mięskiem :)


Domowy kebab w bułce – Składniki:

Kebab bułka – składniki:

  • 600 g mąki pszennej (u mnie luksusowa, typ 550)
  • 250 ml ciepłej wody (o temperaturze ok. 40 st. C)
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 g jogurtu naturalnego bardzo gęstego (3 czubate łyżki)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko do posmarowania bułek
  • garść sezamu do oprószenia bułek

Kebab mięso – składniki:

  • 1 kg filetów z udek kurczaka (można też użyć pół na pół – 500 g udek i 500 g filetów z piersi kurczaka)
  • 180 ml jogurtu naturalnego gęstego lub 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 3 łyżeczki papryki czerwonej w proszku,
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kminu (kuminu) rzymskiego (opcjonalnie)
  • szczypta papryki chilli
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • Potrzebne będą też patyczki do szaszłyków (ja wykorzystałam 4 sztuki)
  • bardzo duża cebula lub ziemniak

*wedle uznania możecie stworzyć swoją mieszankę przypraw lub użyć gotową przyprawę kebab-gyros

Surówka do kebaba:

  • kilka liści sałaty lodowej – ok. 180 g
  • 4 ogórki kiszone lub konserwowe (ewentualnie świeże wedle uznania)
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki kukurydzy
  • 12 czarnych oliwek
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 średnia papryka czerwona

Sos do kebaba:

  • 3 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól i pieprz do smaku

kebab w bułce


Przepis na domowego kebaba w bułce:

  1. Przygotować pieczywo do kebaba wg tego przepisu: Bułki do kebaba.
  2. Przygotować mięso do kebaba wg tego przepisu: Domowy kebab z piekarnika.
  3. Przygotować sos do kebaba: Do miseczki wrzucić 3 łyżki ketchupu (wedle upodobań łagodny lub pikantny – ja najczęściej używam jednak pikantnego), 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%, 2 łyżki majonezu, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich, pół łyżeczki czosnku granulowanego oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać.
  4. Przygotować surówkę do kebaba: Sałatę lodową poszarpać na mniejsze kawałki. Ogórki pokroić w plasterki. Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Oliwki odsączyć z zalewy, pokroić na plasterki lub połówki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, a resztę pokroić w małe paseczki. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski i wymieszać.
  5. Bułkę od kebaba naciąć, w środku posmarować sosem, nałożyć część mięsa, surówkę i na wierzch jeszcze trochę mięsa oraz sosu. Postąpić tak  samo z pozostałymi składnikami. Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Domowy kebab w bułce

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.