domowy kebab z piekarnika

Domowy kebab z piekarnika


Domowy kebab z piekarnika – i wiesz co jesz! Jeśli masz ochotę na domowe mięsko, które smakuje jak z budki z kebabami, to koniecznie wypróbuj ten przepis :)


Do przygotowania tej potrawy przydadzą się patyczki na szaszłyki do grilla, duża cebula lub ziemniak oraz kratka-ruszt (taka, która z reguły jest na stanie wyposażenia piekarnika) – dzięki temu będzie Wam łatwiej ustabilizować kebab w piekarniku.

Zobacz również przepis na: bułki do kebaba

Domowy kebab z piekarnika – Składniki:

  • 1 kg filetów z udek kurczaka (można też użyć pół na pół – 500 g udek i 500 g filetów z piersi kurczaka)
  • 180 ml jogurtu naturalnego gęstego lub 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 3 łyżeczki papryki czerwonej w proszku,
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kminu (kuminu) rzymskiego (opcjonalnie)
  • szczypta papryki chilli
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • Potrzebne będą też patyczki do szaszłyków (ja wykorzystałam 4 sztuki)
  • bardzo duża cebula lub ziemniak

*wedle uznania możecie stworzyć swoją mieszankę przypraw lub użyć gotową przyprawę kebab-gyros
kebab z piekarnika przed pieczeniem

domowy kebaba w folii spożywczej

domowy kebab w piekarniku

Domowy kebab z piekarnika – Wykonanie:

  1. Mięso umyć, osuszyć za pomocą ręczników papierowych, a następnie pokroić w bardziej cienkie kotlety. Każdy z nich delikatnie rozbić tłuczkiem (ale uważać, by nie podziurawić mięsa).
  2. Do miseczki wsypać wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać (lub użyć gotowej mieszanki kebab-gyros lub innych swoich ulubionych przypraw). Dodać olej (lub jogurt wedle uznania) i ponownie wymieszać. Tak przygotowaną marynatą porządnie natrzeć mięso.
  3. Przygotować dużą cebulę lub ziemniaka. Przekroić na pół. Jedną połówkę wykorzystać jako podstawę, wbić 4 szaszłyki, a na nie wbijać otoczone w marynacie kotlety, starając się je układać tak, by powstała z nich wieża – dość wysoka, lecz stosunkowo wąska (dzięki czemu mięso w środku tak samo się dopiecze jak na zewnątrz; jeśli zaś kebab będzie zbyt szeroki, to istnieje ryzyko, że z zewnątrz mięso się upiecze, a wewnątrz pozostanie nieco surowe). Ponabijać mięso aż do wyczerpania wszystkich składników. Na samą górę wbić drugą połówkę cebuli lub ziemniaka, a całego kebaba zawinąć dość ściśle w folię spożywczą, formując rulon i wstawić do lodówki na minimum 60 minut, by mięso się zamarynowało.
  4. Do piekarnika na sam dół wstawić blaszkę, która standardowo dołączona jest do piekarnika, a na górę (na wysokości, gdzie mniej więcej sięga kebab) wstawić kratkę-ruszt, by stabilizowała całość – górne krawędzie szaszłyków włożyć między kratki, by cały kebab stał stabilnie i się nie przewracał. Kolejno rozgrzać piekarnik do 180 st. C i piec mięso przez ok. 90 minut (grzanie góra-dół bez termoobiegu, aby nie przesuszyć mięsa).
  5. Po upieczeniu wyjąć kebaba z piekarnika i zostawić go na kilka minut, by mięso odpoczęło, a soki się uspokoiły i nie wypłynęły podczas krojenia, dzięki czemu mięso będzie bardziej soczyste. Następnie za pomocą ostrego noża pokroić mięso w cienki paseczki. Podawać np. w bułce kebabowej, z tortillą, z frytkami lub dowolnie wedle uznania. Smacznego!

domowy kebab drobiowy

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 odpowiedzi na “Domowy kebab z piekarnika

  1. Agnieszka :

    Robiłam z olejem, zamarynowałam mięso całą noc, pycha, smakuje jak z budki. Trzeba tylko porządnie umocować na jak największej cebuli i o ruszt (bo cebula się upiecze i kebab może się przewracać)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.