Domowy kebab z piekarnika – i wiesz co jesz! Jeśli masz ochotę na domowe mięsko, które smakuje jak z budki z kebabami, to koniecznie wypróbuj ten przepis :)
Do przygotowania tej potrawy przydadzą się patyczki na szaszłyki do grilla, duża cebula lub ziemniak oraz kratka-ruszt (taka, która z reguły jest na stanie wyposażenia piekarnika) – dzięki temu będzie Wam łatwiej ustabilizować kebab w piekarniku.
Zobacz również przepis na: bułki do kebaba
Domowy kebab z piekarnika – Składniki:
- 1 kg filetów z udek kurczaka (można też użyć pół na pół – 500 g udek i 500 g filetów z piersi kurczaka)
- 180 ml jogurtu naturalnego gęstego lub 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
- 3 łyżeczki papryki czerwonej w proszku,
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kminu (kuminu) rzymskiego (opcjonalnie)
- szczypta papryki chilli
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- Potrzebne będą też patyczki do szaszłyków (ja wykorzystałam 4 sztuki)
- bardzo duża cebula lub ziemniak
*wedle uznania możecie stworzyć swoją mieszankę przypraw lub użyć gotową przyprawę kebab-gyros
Domowy kebab z piekarnika – Wykonanie:
- Mięso umyć, osuszyć za pomocą ręczników papierowych, a następnie pokroić w bardziej cienkie kotlety. Każdy z nich delikatnie rozbić tłuczkiem (ale uważać, by nie podziurawić mięsa).
- Do miseczki wsypać wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać (lub użyć gotowej mieszanki kebab-gyros lub innych swoich ulubionych przypraw). Dodać olej (lub jogurt wedle uznania) i ponownie wymieszać. Tak przygotowaną marynatą porządnie natrzeć mięso.
- Przygotować dużą cebulę lub ziemniaka. Przekroić na pół. Jedną połówkę wykorzystać jako podstawę, wbić 4 szaszłyki, a na nie wbijać otoczone w marynacie kotlety, starając się je układać tak, by powstała z nich wieża – dość wysoka, lecz stosunkowo wąska (dzięki czemu mięso w środku tak samo się dopiecze jak na zewnątrz; jeśli zaś kebab będzie zbyt szeroki, to istnieje ryzyko, że z zewnątrz mięso się upiecze, a wewnątrz pozostanie nieco surowe). Ponabijać mięso aż do wyczerpania wszystkich składników. Na samą górę wbić drugą połówkę cebuli lub ziemniaka, a całego kebaba zawinąć dość ściśle w folię spożywczą, formując rulon i wstawić do lodówki na minimum 60 minut, by mięso się zamarynowało.
- Do piekarnika na sam dół wstawić blaszkę, która standardowo dołączona jest do piekarnika, a na górę (na wysokości, gdzie mniej więcej sięga kebab) wstawić kratkę-ruszt, by stabilizowała całość – górne krawędzie szaszłyków włożyć między kratki, by cały kebab stał stabilnie i się nie przewracał. Kolejno rozgrzać piekarnik do 180 st. C i piec mięso przez ok. 90 minut (grzanie góra-dół bez termoobiegu, aby nie przesuszyć mięsa).
- Po upieczeniu wyjąć kebaba z piekarnika i zostawić go na kilka minut, by mięso odpoczęło, a soki się uspokoiły i nie wypłynęły podczas krojenia, dzięki czemu mięso będzie bardziej soczyste. Następnie za pomocą ostrego noża pokroić mięso w cienki paseczki. Podawać np. w bułce kebabowej, z tortillą, z frytkami lub dowolnie wedle uznania. Smacznego!
Czy można użyć samej piersi z kurczaka?
Czy można użyć samych piersi?
Pomysł naprawde rewelacyjny trzeba przyznać! Spróbuje go może zrobić w tym miesiącu :)
Naprawde bardzo fajny przepis! :)
Palce lizać. Miamm
Wygląda bardzo ciekawie.
Szukałem takiego przepisu bardzo długo. Smaczny i… ZDROWY-tak, zdrowy! Nie to co gotowce zaprawiane nie wiadomo czym!
Polecam z jogurtem jest najlepszy
Obojętnie jaki jogurcik
Mięso wstawiamy do zimnego piekarnika?? Najpierw wstawiamy mięso potem nastawiamy temp.??
Przecież jest napisane wstawić do nagrzanego piekarnika.
Do marynaty na bazie oleju trzeba dać go dużo więcej, lub czymś rozcieńczyć. 3 łyżki na taka ilość przypraw to zdecydowanie za mało. Dużo bardziej mi smakuje wersja 50/50 filet z udkami. Z jogurtem jeszcze nie robiłem.
Fajny i smaczny przepis.
Robiłam z olejem, zamarynowałam mięso całą noc, pycha, smakuje jak z budki. Trzeba tylko porządnie umocować na jak największej cebuli i o ruszt (bo cebula się upiecze i kebab może się przewracać)
Na pewno nie smakuje jak z budki tylko o niebo lepiej
Napewno smaczne