Drink Shanghai Flower – prawda, że kusząca nazwa? Truskawki można wykorzystać na wiele sposobów: do ciast, deserów czy pierogów. Jednak wiedzieliście, że możecie z ich użyciem zrobić pyszne drinki? Shanghai Flower należy do jednego z nich! Koniecznie go przygotujcie, póki sezon na truskawki jeszcze trwa.
Drink Shanghai Flower przepis
Drink ten to połączenie wódki, truskawek, soku z cytryny i syropu cukrowego. Jego poziom słodkości możecie dowolnie modyfikować. Wystarczy dodać mniej lub więcej syropu cukrowego. Muszę przyznać, że jest to idealny sposób na orzeźwienie w te upalne dni! Dużym plusem drinka Shanghai Flower jest to, że nie potrzebujecie do jego przygotowania wyszukanych alkoholi, a syrop cukrowy możecie zrobić sami w domu.
Składniki:
- 40 ml wódki
- 4 truskawki
- 1 średnia cytryna
- 10-15 ml syropu cukrowego (może być więcej, jeśli wolicie słodsze drinki)
- kilka listków świeżej bazylii
- kilka kostek lodu
Przepis na Shanghai Flower:
- Truskawki umyć, osuszyć i pokroić w ćwiartki. Przełożyć do szklanki, w której będziemy przygotowywać drinka. Listki świeżej bazylii umyć, osuszyć, dodać do truskawek. Całość rozgnieść muddlerem. Jeśli nie macie tego przyrządu barmańskiego to możecie te składniki przełożyć do moździerza i rozgnieść przy jego użyciu.
- Do szklanki z rozgniecionymi truskawkami dodać kilka kostek lodu, wlać wódkę i syrop cukrowy. Z cytryny wycisnąć sok i odmierzyć 20 ml, czyli około 4 łyżeczki bądź 1 kieliszek. Całość wymieszać do połączenia składników.
Brzmi zachęcająco :)