Te drożdżówki ze śliwkami to HIT sezonu! Moja Mama twierdzi, że najlepsze jakie kiedykolwiek jadła :) Tak więc gorąco zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu! :)
Drożdżówki ze śliwkami – Składniki:
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 550 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka 3,2%
- 2 jajka rozmiar M
- 80 g masła
- 5 łyżek cukru
- szczypta soli
Składniki na kruszonkę:
- 120 g mąki pszennej
- 8 łyżek cukru drobnego do wypieków – 120 g
- 60 g masła
** ilość kruszonki można opcjonalnie zmniejszyć o 1/4 ilości powyższych składników
Składniki na lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru – 120 g
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki zimnej wody
Składniki na nadzienie śliwkowe:
- 24-25 sztuk śliwek węgierki średniej wielkości – ok 500 g
- 80 g cukru
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
Drożdżówki ze śliwkami – dodatkowe składniki:
- 1 jajko do posmarowania boków drożdżówek


Przepis na drożdżówki ze śliwkami:
- Do garnuszka wlać mleko, dodać masło oraz cukier. Podgrzewać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do czasu połączenia się składników w jednolitą całość. Następnie zestawić garnuszek z palnika i poczekać aż mleko ostygnie do temp. ok. 36 st.C (po włożeniu palca do mleka nie będzie za gorące, tylko idealnie ciepłe).
- W dużym kubku (u mnie taki o objętości 600 ml) rozkruszyć drożdże, dodać kilka łyżek ciepłego mleka z masłem i cukrem (ok. 6-7 łyżek) oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut.
- Pozostałe składniki na ciasto drożdżowe wrzucić do dużej misy miksera, dodać powyższy zaczyn z drożdży i zagniatać ciasto przez kilka minut (ok. 10 minut) aż stanie się idealnie elastyczne. Po wyrobieniu oprószyć ciasto mąką, przykryć misę czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na ok. 60-80 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- W międzyczasie przygotować kruszonkę. Do miski wsypać mąkę, cukier oraz dodać pokrojone w kostkę masło. Wcierać cukier i masło palcami, do czasu utworzenia kruszonki. Schować do lodówki.
- Przed końcem wyrastania ciasta śliwki umyć, osuszyć, a następnie usunąć z nich pestki. Włożyć owoce do miski i wymieszać z cukrem i cynamonem.
- Po wyrośnięciu ciasta drożdżowego podzielić je na 12 części i z każdej z nich uformować kulkę i lekko ją spłaszczyć. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15-20 minut, aby ciasto podrosło. Po tym czasie wziąć szklankę i w każdej kulce na środku odcisnąć nią wgłębienie na owoce. Do każdego wgłobienia poukładać po 4 połówki śliwek otoczonych w cukrze i cynamonie.
- Rozbić jajko do miseczki, wymieszać je dokładnie za pomocą widelca. Następnie za pomocą pędzelka boki drożdżówek posmarować roztrzepanym jajkiem, a wierzch posypać wcześniej przygotowaną kruszonką.
- Drożdżówki na blaszce włożyć do rozgrzanego do 200 st. C. piekarnika i piec przez około 22-25 minut (do idealnego wyrośnięcia i zrumienienia – nie zarumieniać zbyt mocno, by nie straciły delikatnego smaku i zbyt mocno się nie “odwodniły”, bo będą mniej puszyste).
- Po upieczeniu wystawić blachę z piekarnika, pozostawić ją na 3-4 minuty, a następnie po takim lekkim przestudzeniu przełożyć drożdżówki na kratkę, by odparowały i ostygły. Po ostudzeniu polać je lukrem. Smacznego!
Polecam również inne moje słodkie przepisy, jak np. Sernik krówkowy lub sernik z brzoskwiniami. Na pewno przypadną Wam do gustu.

