Dżem z cukinii, inaczej też dżem z kabaczka – brzmi dziwnie? Jak to dżem z warzywa? A no tak! A jaki pyszny! :) Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to zróbcie go koniecznie! :)
Dżem z cukinii przepis
Taki dżem idealnie nadaje się do naleśników, kanapek, ciast, deserów i placuszków ;) Poniższe składniki wystarczą na ok. 5 słoiczków po 235 ml każdy. Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę. Inspiracja pochodzi z bloga: Nastoletnie wypiekanie
Dżem z cukinii – Składniki:
- 1,5 kg obranej cukinii (bez skórki i pestek – przed obraniem i wydrążeniem pestek masa moich cukinii wynosiła 2,8kg)
- 4 łyżki wody
- 250 g cukru (czyli 1 szklanka (250ml) + 1 łyżka cukru)
- sok i skórka otarta z dwóch małych cytryn (wcześniej wyparzonych we wrzątku)
- pół łyżeczki aromatu cytrynowego
- 1 galaretka cytrynowa (lub agrestowa)
Przepis na dżem z cukinii:
- Cukinię obrać, wydrążyć środki z dużych pestek (najłatwiej za pomocą małej łyżeczki). Zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub na szatkownicy. Startą cukinię wrzucić do dużego garnka, dodać 4 łyżki wody i dusić pod przykryciem, na małym ogniu przez około 40-50 minut, co jakiś czas mieszając, aż cukinia całkowicie zmięknie. Po tym czasie dodać do niej cukier, skórkę otartą z cytryn oraz sok z nich wyciśnięty, pół łyżeczki aromatu cytrynowego oraz galaretkę cytrynową (lub agrestową). Przestudzić, a następnie całość zmiksować blenderem na gładki mus. Ponownie wrzucić dżem do garnka i gotować jeszcze przez 40-45 minut, aż wyraźnie zgęstnieje, co jakiś czas mieszając, by dżem się nie przypalił.
- Gorący cukiniowy dżem od razu przelać do słoiczków, szczelnie zakręcić.
- Na dno garna wyłożyć ściereczkę, poukładać słoiki i zalać wodą do 3/4 wysokości słoików i od momentu zagotowania pasteryzować przez około 10 minut.
- Wyjąć słoiki z garnka, poukładać do góry dnem, przykryć ręcznikiem i odstawić do całkowitego wystygnięcia (wyjmując słoiki nie łapać za nakrętki, ponieważ mogą się rozszczelnić!). Smacznego!
Gdy dżem przechowujemy w temperaturze pokojowej, to ma niezbyt zbitą konsystencję, zaś po przechowywaniu w lodówce przyjmuje formę galaretki.

Właśnie zabrałam się za robienie dżemu
Zawsze robię
A właśnie zastanawiałam się co zrobić z nadmiarem cukini z ogródka fajny przepis
Pewnie ze pyszny robiłam w zeszłym roku. Świetny dodatek do ciast
Przepyszny
Pycha,od kilku lat robie i nadal znajomych zaskakuje takim dżemem ☺
Wanda Wesołowska ja robie tak;5kg cukini,1kg cukru,4galaretki pomarańczowe lub cytrynowe,1mały kwasek cytrynowy.Połowe cukini kroje na kostke a połowe tre na tarcze,odciskam z nadmiaru soku.wrzucam do garnka i gotuje na małym ogniu do momentu zgęstnienia czasem mieszając.Do rozgotowanej ukini dodaje wszystko i mieszam.Gotuje ok.30min.mieszajac od czasu do czasu,przekłada do słoików dokładnie zakręcam i gotowe;)
Ten przepis co tu jest też fajny i polecam;)
Dżem jest rzeczywiście pyszny-ja dodałam jeszcze cynamon i goździki!
Nigdy wczesniej nie słyszalam o dżemie z warzywa. Ciekawa sprawa.
Ja Robbie deem z papryki pycha
Długo można przechowywać taki dżem w temperaturze pokojowej?
Jeśli jest zapasteryzowany, to tak jak każdy dżem może stać w zacienionym i chłodniejszym miejscu przez dłuższy czas ;) a po otwarciu lepiej trzymać go w lodówce ;)
Galaretki nie gotuje się, bo traci właściwości żelujace, a w przepisie jest że po dodadaniu jej i zmiksowaniu dzemu należy jeszcze gotować ok. 40 min.?
Po przechowywaniu w lodówce dżem mam gęstą konsystencję ;)
Gdyby żelatyny (galaretki) nie można by było w ogóle gotować, to niemożliwa by była przecież pasteryzacja mięsnych konserw w słoikach, czy też mięsnych galaret ;)