Dżem z cukinii. Dżem z kabaczka.

Dżem z cukinii, inaczej też dżem z kabaczka – brzmi dziwnie? Jak to dżem z warzywa? A no tak! A jaki pyszny! :) Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to zróbcie go koniecznie! :) Idealnie nadaje się do naleśników, kanapek, ciast, deserów i placuszków ;) Poniższe składniki wystarczą na ok. 5 słoiczków po 235ml każdy. Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę. Inspiracja pochodzi z bloga: Nastoletnie wypiekanie


Dżem z cukinii – Składniki: 

  • 1,5 kg obranej cukinii (bez skórki i pestek – przed obraniem i wydrążeniem pestek masa moich cukinii wynosiła 2,8kg)
  • 4 łyżki wody
  • 250 g cukru (czyli 1 szklanka (250ml) + 1 łyżka cukru)
  • sok i skórka otarta z dwóch małych cytryn (wcześniej wyparzonych we wrzątku)
  • pół łyżeczki aromatu cytrynowego
  • 1 galaretka cytrynowa (lub agrestowa)

dżem z cukinii


Dżem z cukinii – Wykonanie:

  1. Cukinię obrać, wydrążyć środki z dużych pestek (najłatwiej za pomocą małej łyżeczki). Zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub na szatkownicy. Startą cukinię wrzucić do dużego garnka, dodać 4 łyżki wody i dusić pod przykryciem, na małym ogniu przez około 40-50 minut, co jakiś czas mieszając, aż cukinia całkowicie zmięknie. Po tym czasie dodać do niej cukier, skórkę otartą z cytryn oraz sok z nich wyciśnięty, pół łyżeczki aromatu cytrynowego oraz galaretkę cytrynową (lub agrestową). Przestudzić, a następnie całość zmiksować blenderem na gładki mus. Ponownie wrzucić dżem do garnka i gotować jeszcze przez 40-45 minut, aż wyraźnie zgęstnieje, co jakiś czas mieszając, by dżem się nie przypalił.
  2. Gorący cukiniowy dżem od razu przelać do słoiczków, szczelnie zakręcić.
  3. Na dno garna wyłożyć ściereczkę, poukładać słoiki i zalać wodą do 3/4 wysokości słoików i od momentu zagotowania pasteryzować przez około 10 minut.
  4. Wyjąć słoiki z garnka, poukładać do góry dnem, przykryć ręcznikiem i odstawić do całkowitego wystygnięcia (wyjmując słoiki nie łapać za nakrętki, ponieważ mogą się rozszczelnić!). Smacznego!

Gdy dżem przechowujemy w temperaturze pokojowej, to ma niezbyt zbitą konsystencję, zaś po przechowywaniu w lodówce przyjmuje formę galaretki.

dżem z cukinii

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

14 odpowiedzi na “Dżem z cukinii. Dżem z kabaczka.

    • Ewa Targonska :

      Wanda Wesołowska ja robie tak;5kg cukini,1kg cukru,4galaretki pomarańczowe lub cytrynowe,1mały kwasek cytrynowy.Połowe cukini kroje na kostke a połowe tre na tarcze,odciskam z nadmiaru soku.wrzucam do garnka i gotuje na małym ogniu do momentu zgęstnienia czasem mieszając.Do rozgotowanej ukini dodaje wszystko i mieszam.Gotuje ok.30min.mieszajac od czasu do czasu,przekłada do słoików dokładnie zakręcam i gotowe;)

    • SłodkaBabeczka :

      Jeśli jest zapasteryzowany, to tak jak każdy dżem może stać w zacienionym i chłodniejszym miejscu przez dłuższy czas ;) a po otwarciu lepiej trzymać go w lodówce ;)

  1. emerytka :

    Galaretki nie gotuje się, bo traci właściwości żelujace, a w przepisie jest że po dodadaniu jej i zmiksowaniu dzemu należy jeszcze gotować ok. 40 min.?

    • SłodkaBabeczka :

      Po przechowywaniu w lodówce dżem mam gęstą konsystencję ;)
      Gdyby żelatyny (galaretki) nie można by było w ogóle gotować, to niemożliwa by była przecież pasteryzacja mięsnych konserw w słoikach, czy też mięsnych galaret ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.