Dżem z cukinii
Na pewno się ze mną zgodzicie, że cukinia to warzywo, które daje naprawdę wiele możliwości w kuchni. Występuje ona w różnych kolorach: żółtym, zielonym, a także kremowym. Nie różnią się one jednak smakiem. Ponadto cukinia jest ogólnodostępna i tania w sezonie letnim, a wiele osób hoduje to warzywo we własnym ogródku. Oczywiście niektórzy zaopatrują się w nią na pobliskim targowisku czy ryneczku, co też jest dobrym pomysłem. Można na przykład z jej wykorzystaniem zrobić makaron, sosy, pasztety, placki, zapiekanki czy sałatki do słoików na zimę. A to dopiero kilka możliwości jej przetworzenia i jest ich o wiele, wiele więcej. ;) Na pewno każdy z was ma swoje ulubione i sprawdzone przepisy. Kolejnym pysznym, a zarazem ciekawym pomysłem jest
dżem z cukinii. Wiem, że początkowo może to brzmieć trochę zadziwiająco, bo to jednak dżem z warzywa, ale nic bardziej mylnego! Wiadomo, że w pierwszej chwili dżemy kojarzą nam się z owocami, na przykład z truskawkami, malinami, czy jagodami. A tu niespodzianka! Dżem z warzywa! :) Ja też byłam na początku trochę sceptycznie nastawiona do tego, ale po spróbowaniu dżemu z cukinii to się zmieniło! Dżem z cukinii jest naprawdę super i mile mnie zaskoczył swoim smakiem! Muszę Wam przyznać, że nie spodziewałam się, że
dżem z cukinii może być taki pyszny. Spróbowałam go przygotować pierwszy raz kilka lat temu i od tego momentu co roku gości w mojej spiżarni. Od razu spodobał mi się jego głęboki, żółto-zielony kolor. To właśnie ten kolor zachęcił mnie do zrobienia tego dżemu. Ja przygotowałam mój
dżem z cukinii z galaretką. Najlepiej sprawdzi się w tym przypadku galaretka o smaku cytrynowym lub agrestowym. Taki dżem z cukinii jest idealnym dodatkiem do kanapek, deserów, naleśników, herbatników... Można wymieniać bez końca! :) Tak naprawdę ja wykorzystuję go zawsze wtedy, gdy tylko mam możliwość. Dżem z cukinii z galaretką jest po prostu wyśmienity, a moje dzieci go uwielbiają i wręcz wyjadają paluszkami ze słoika. Warto dodać, że takie domowe smarowidła do kanapek są o wiele smaczniejsze i zdrowsze od tych dostępnych w sklepie, a ich przygotowanie wcale nie jest trudne. Same plusy, zero minusów, prawda? Dlatego jeśli macie nadmiar cukinii, a nie wiecie jak ją wykorzystać to bardzo zachęcam was do wypróbowania mojego sprawdzonego i ulubionego przepisu na dżem z cukinii do słoików. Mam nadzieję, że zakochacie się w nim tak samo jak ja i moja rodzina! Nie będę ukrywać, że jest to najlepszy dżem z warzywa, jaki miałam okazję jeść. ;) Jeśli poczuliście się wystarczająco zachęceni do przygotowania dżemu z cukinii z galaretką to polecam poniższy przepis! A jeśli macie też ochotę na inne dania z cukinią w roli głównej ,to koniecznie wypróbujcie takie przepisy z mojego bloga kulinarnego jak:
zapiekanka z cukinii oraz
pasztet z cukinii. Zaś dla dzieciaczków gorąco polecam
placki z cukinii lub
placki z cukinii i marchewki, które w wersji pieczonej w piekarniku i z dodatkiem jogurtu naturalnego będą super pomysłem na danie dla maluszków.
Dżem z cukinii przepis
Pewnie teraz wielu z was zastanawia się
jak zrobić dżem z cukinii? No właśnie bardzo łatwo! Nie jest to nic skomplikowanego, więc zachęcam każdego z Was do wypróbowania tego przepisu. Przygotowanie dżemu z cukinii z galaretką agrestową (albo cytrynową) jest naprawdę bardzo proste. W poniższym przepisie wszystko jest opisane krok po kroku, więc nie powinniście mieć problemu z wykonaniem dżemu z cukinii i galaretki. Cała moja rodzinka była zdziwiona, że istnieje dżem z cukinii, a jednocześnie mile zaskoczona jego smakiem, dlatego od razu podzieliłam się z nimi poniższym przepisem. U nich w spiżarni także gości on co roku, tak jak u mnie. Ja z poniższej ilości składników uzyskałam 5 mniejszych słoików. Tak więc jeśli chcecie przygotować dżem z cukinii to dobrze trafiliście! Poniższy przepis jest jak dla mnie idealny i ja korzystam z niego co roku, gdy tylko zacznie się sezon robienia przetworów na zimę. Dżem z cukinii z galaretką znika w mgnieniu oka ze spiżarni. Ja najbardziej lubię go podawać do kanapek na śniadanie czy kolację. Zwłaszcza na tę pierwszą okazję sprawdza się doskonale, bo lubimy śniadania na słodko. To nasz ulubiony sposób na wykorzystanie dżemu z cukinii z galaretką, ale możecie go zużyć także do naleśników czy placuszków. Jestem pewna, że każdy z was znajdzie swoje ulubione sposoby na jego podanie. Koniecznie dajcie mi znać w komentarzach! A wszystkich pasjonatów gotowania zapraszam do przejrzenia także moich innych
przepisów kulinarnych.
Właśnie zabrałam się za robienie dżemu
Zawsze robię
A właśnie zastanawiałam się co zrobić z nadmiarem cukini z ogródka fajny przepis
Pewnie ze pyszny robiłam w zeszłym roku. Świetny dodatek do ciast
Przepyszny
Pycha,od kilku lat robie i nadal znajomych zaskakuje takim dżemem ☺
Wanda Wesołowska ja robie tak;5kg cukini,1kg cukru,4galaretki pomarańczowe lub cytrynowe,1mały kwasek cytrynowy.Połowe cukini kroje na kostke a połowe tre na tarcze,odciskam z nadmiaru soku.wrzucam do garnka i gotuje na małym ogniu do momentu zgęstnienia czasem mieszając.Do rozgotowanej ukini dodaje wszystko i mieszam.Gotuje ok.30min.mieszajac od czasu do czasu,przekłada do słoików dokładnie zakręcam i gotowe;)
Ten przepis co tu jest też fajny i polecam;)
Dżem jest rzeczywiście pyszny-ja dodałam jeszcze cynamon i goździki!
Nigdy wczesniej nie słyszalam o dżemie z warzywa. Ciekawa sprawa.
Ja Robbie deem z papryki pycha
Długo można przechowywać taki dżem w temperaturze pokojowej?
Jeśli jest zapasteryzowany, to tak jak każdy dżem może stać w zacienionym i chłodniejszym miejscu przez dłuższy czas ;) a po otwarciu lepiej trzymać go w lodówce ;)
Galaretki nie gotuje się, bo traci właściwości żelujace, a w przepisie jest że po dodadaniu jej i zmiksowaniu dzemu należy jeszcze gotować ok. 40 min.?
Po przechowywaniu w lodówce dżem mam gęstą konsystencję ;)
Gdyby żelatyny (galaretki) nie można by było w ogóle gotować, to niemożliwa by była przecież pasteryzacja mięsnych konserw w słoikach, czy też mięsnych galaret ;)