Dżem jagodowy

Dżem jagodowy


Dżem jagodowy – Prosty w wykonaniu, pyszny, słodki i gęsty dżem z jagód – idealny na kanapki, czy też jako dodatek do gofrów i naleśników.

Dżem jagodowy – Składniki:

  • Jagody 400g
  • Cukier 200g

Dżem jagodowy

Dżem jagodowy – Wykonanie:

  1. Jagody umyć na sicie, odsączyć z wody, wrzucić do garnuszka.
  2. Zasypać je cukrem, odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc), by puściły nieco soki.
  3. Ustawić garnuszek na palniku, na małym ogniu. Owoce wolno doprowadzić do wrzenia. Gotować, mieszając, aż dżem uzyska odpowiednią gęstość.
  4. Gorący dżem przełożyć do słoików. Zamknąć je, odstawić do wystudzenia do góry dnem lub pasteryzować w kąpieli wodnej 20 minut.


Dżem jagodowy

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

15 odpowiedzi na “Dżem jagodowy

  1. MartynCia ^^ :

    mniam! domowy dżemik jagodowy <3 pyszności

    PS. Paulinko, czy byłabys tak miła, i powiedziała mi jaki jest kod html na taki ladny, mały przycisk do facebooka, ta moja landara na pół paska na blogu mnie irytuje.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.