dżem z truskawek niskosłodzony przepis

Dżem truskawkowy niskosłodzony


Dżem truskawkowy niskosłodzony – to nasza druga propozycja w tym sezonie na dżem z truskawek. Poprzedni przepis zawierał większą ilość cukru oraz wymagał dłuższego czasu przygotowania.


Jak zrobić domowy dżem niskosłodzony z truskawek?

Ten przepis na dżem z małą ilością cukru jest nieco mniej pracochłonny niż nasz poprzedni przepis na dżem z truskawek, który bardziej przypominał konfiturę niż tradycyjny dżem. Różni się on również delikatnie konsystencją, gdyż ten poniższy dżem jest bardziej galaretkowaty, dzięki użyciu naturalnych pektyn. Został tu wykorzystany pomysł na użycie gazy z resztkami z wyciśniętych cytryn, ponieważ pektyna z błonek i pestek świetnie żeluje przetwory.

dżem truskawkowy niskosłodzony przepis

Dżem truskawkowy niskosłodzony – Składniki:

  • 1 kg dojrzałych truskawek, najlepiej słodka odmiana, np. Rumba
  • ok. 200 g zwykłego cukru
  • 2 małe cytryny – ok. 220 g (z czego uzyskałam 80 ml soku, 8 pestek i trochę błonek)

Dodatkowo potrzebne będą:

  • garnek
  • drewniana łyżka
  • gaza
  • sznurek

przetwory z truskawek na zimę

dżem truskawkowy gaza z pestkami cytryn pektyna

Przepis na dżem truskawkowy niskosłodzony:

  1. Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek. Następnie wrzucić je do garnka z grubym dnem i zasypać je cukrem. Dokładnie wymieszać, by wszystkie truskawki były otoczone cukrem i dzięki temu szybciej puściły sok. Odstawić garnek na 5 minut.
  2. W międzyczasie wycisnąć sok z cytryn (najlepiej w wyciskarce do cytrusów), przecedzić go przez drobne sitko i dodać do garnka (sok). Odpadki z wyciskania cytryn, czyli błonki i pestki zebrać, włożyć w gazę i zwinąć w sakiewkę, którą warto dodatkowo związać dłuższym sznureczkiem.
  3. Garnek z truskawkami, które nieco puściły sok wstawić na palnik, dodać sok z cytryny i ustawić średnią moc palnika. Gotować przez ok. 5 minut aż pojawi się więcej soku. Wtedy należy dokładnie zanurzyć sakiewkę z gazy (z pestkami i błonkami) i przywiązać ją jednym końcem do rączki garnka, by nie wpadła cała do środka i łatwo było ją potem wyłowić. Gotować dalej dżem z truskawek przez 40 minut na pośrednim ogniu (między średnim a najmniejszym), a następnie 20 minut na małym ogniu, ciągle mieszając (na początku można mieszać rzadziej, ale wraz z gęstnieniem dżemu należy mieszać coraz częściej).
  4. Gotowy dżem przełożyć do słoików (wyszły mi dwa słoiczki po 235 ml każdy).
  5. Zapasteryzować słoiki (przeczytaj poniżej). Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu (najlepiej w piwnicy). Smacznego!

dżem truskawkowy z pektyną z cytryn

Jak sprawdzić, czy dżem z truskawek już dość gęsty?

Na talerzyk wyłożyć 1 łyżeczkę dżemu i wstawić na 10-15 minut do lodówki. Jeśli dżem zastygnie, to oznacza, że wystarczy już gotowania (dodatkowo na jego powierzchni powinna pojawić się charakterystyczna pomarszczona skórka).

Jak pasteryzować niskosłodzony dżem z truskawek?

Przygotować garnek, który pomieści słoiki. Na jego dnie ułożyć materiałowy ręcznik kuchenny. Włożyć słoiki do garnka i zalać je wodą (o temperaturze zbliżonej do temperatury słoików) do 3/4 wysokości. Doprowadzić wodę do wrzenia, zmniejszyć moc palnika na małą, przykryć garnek pokrywką i gotować całość przez około 20 minut. Następnie wyciągnąć słoiki z wody (uważając, by nie łapać ich za nakrętki, bo mogą się rozszczelnić) i postawić je na desce do góry dnem, Przykryć słoiczki materiałową ściereczką i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu – najlepiej w piwnicy.

dżem truskawkowy na zimę dżem z truskawek bez żelfixów

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Dżem truskawkowy niskosłodzony

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.