dżem truskawkowy przepis

Dżem truskawkowy

Dżem truskawkowy – przepis na pyszny domowy dżem. Jeśli zastanawiam się jak zrobić dżem truskawkowy, to koniecznie przeczytaj nasz przepis poniżej!

Jak zrobić dżem truskawkowy?

Dżem z truskawek – czy jest ktoś kto go nie lubi? :) Chyba nie! Najlepszy jest oczywiście ten domowy. Najlepiej przygotować go w szczycie sezonu lub pod koniec, gdy cena truskawek jest niska, a owoce te najbardziej smaczne i aromatyczne. Do domowego dżemu z truskawek nie używamy środków żelujących typu żelfix. Do jego wykonania wystarczą jedynie 2 składniki – truskawki i cukier, ja jednak do smaku lubię do niego dodać nieco soku z cytryny. Jeśli chcecie, by dżem miał bardziej konsystencję galaretkową, to możecie dodać do niego nieco pektyny i skrócić czas gotowania (szczegółowe informacje, jak zrobić dżem bez żelfixów i bez dużej ilości cukrów, a za to z pektyną, znajdziecie na samym końcu wpisu).

truskawki na dżem zasypane cukrem

dżem z truskawek

jak zrobić dżem truskawkowy

Dżem, czy konfitura z truskawek?

Ja dżem z truskawek, chociaż bardziej bym to nazwała konfiturą z truskawek, robię starym, domowym sposobem i dżem go przez kilka dni – z reguły przez 2-3 dni po godzinie dziennie – chociaż można też gotować go 1 dnia odpowiednio długo, ale wydaje mi się, że dzięki smażeniu przez kilka dni dżem truskawkowy wychodzi pyszniejszy. Podczas takiego długiego gotowania woda z owoców odparowuje i dżem (konfitura truskawkowa) robi się idealnie gęsty. Normalnym procesem jest to, że dżem truskawkowy po ugotowaniu staje się ciemny, mimo dodatku soku z cytryny.

Jaka jest różnica między dżemem a konfiturą truskawkową?

Często pojęcie dżem owocowy ludzie stosują zamiennie z konfiturami i powidłami, chociaż tak naprawdę to różne przetwory. Dżem owocowy to mieszanina cukrów i pulpy owocowej o odpowiednio zżelowanej konsystencji. Prawdziwy dżem to zagotowany owocowy mus z kawałkami owoców (czasami są to całe owoce, czasami ich kawałki). Dżem owocowy swoją zbliżoną do galaretki konsystencję zawdzięcza substancjom żelującym, np. pektynie. W jej miejsce osoby stosujące dietę wegańską lub wegetariańską mogą zastosować agar.

Kolejną cechą różniącą jest to, że dżem nie zawsze musi być wyjątkowo słodki, w przeciwieństwie do konfitur, gdzie na 1 kg owoców daje się minimum 0,5 kg cukru, a w niektórych przypadkach nawet 1 kg cukru (np. w bardziej kwaśnych konfiturach wiśniowych, czy porzeczkowych). Cukier w konfiturach pełni rolę naturalnego konserwantu.
dżem z truskawkami

Dżem truskawkowy – Składniki:

  • 2 kg truskawek (najlepiej na koniec sezonu, małe po suszy, dojrzałe)
  • 1 kg cukru (lub nieco mniej – np. 800 g, jeśli wolicie mniej słodkie dżemy/konfitury; pamiętajcie jednak, że nie można dać go za mało, gdyż spełnia funkcję konserwującą i zabezpiecz przetwory przed popsuciem się)
  • 4 łyżki soku z cytryny

Przepis na dżem truskawkowy:

  1. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i osuszyć. Pozostawić je w całości lub przekroić na połówki. Wrzucić owoce do garnka z grubszym dnem, dodać cukier oraz sok z cytryny i wymieszać. Postawić garnek na gazie (może być średni płomień) i doprowadzi do wrzenia. Następnie zmniejszyć gaz na minimum i gotować owoce na bardzo małym ogniu, co jakiś czas mieszając i uważając by owoce się nie przypaliły. Na początku wystarczy mieszać rzadziej, ale z czasem, gdy dżem gęstnieje, to należy mieszać go dość często.
  2. Dżem gotować na małym ogniu przez około 2-3 godziny. Ja gotowanie rozkładam na 3 dni po około 1 godzinie dziennie. Część truskawek zostawiam w całość, a drugą część kroję na połówki. Dżem truskawkowy gotuję bez przykrycia aż truskawki zaczną się rozpadać a woda odparuje na tyle, że dżem będzie miał odpowiednią konsystencję – zobacz poniżej akapit -> Jak sprawdzić, czy dżem z truskawek jest gotowy?
  3. Podczas gotowania dżemu zdjąć z niego za pomocą łyżki powstającą na powierzchni pianę.
  4. Gdy dżem jest już odpowiednio gęsty, to należy przełożyć go do słoików (z podanych składników uzyskałam 4 słoiczki (o pojemności 350 ml) dżemu truskawkowego). Słoiki dokładnie zakręcić i pasteryzować przez ok. 20 minut – szczegółowa instrukcja poniżej. Smacznego!

Jak sprawdzić, czy dżem z truskawek jest gotowy?

Do lodówki włożyć na kilka minut talerzyk z wylanym na nim dżemem (wystarczy 1 łyżeczka). Jeśli dżem zastygnie, a na jego powierzchni utworzy się skórka, która przy dotyku się pomarszczy, to oznacza, że wystarczy już gotowania.

Jak pasteryzować dżem z truskawek?

Garnek z szerokim dnem (takim, by pomieścił słoiki z dżemem) wyłożyć na dnie ręcznikiem kuchennym. Włożyć słoiki do garnka i zalać je wodą (o temperaturze zbliżonej do temperatury słoików) do 3/4 wysokości. Doprowadzić wodę do wrzenia, zmniejszyć moc palnika na małą, przykryć garnek i gotować całość przez około 20 minut. Następnie ostrożnie wyciągnąć słoiki z wody i postawić je na desce do góry dnem, przykryć ściereczką i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu.
konfitura truskawkowa

przepis na dżem truskawkowy

Jak zrobić dżem truskawkowy z pektyną (bez żelifixu i dużej ilości cukru)?

Jeśli chcecie otrzymać większą ilość dżemu i bez długie gotowania, a w dodatku o konsystencji przypominającej nieco owoce w galaretce, to najlepszym na to sposobem jest dżem z pektyną. Jest to naturalna substancja, która zagęszcza się dżemy (należy używać jej wedle instrukcji na opakowaniu, ale z reguły są to właśnie takie proporcje jak w przepisie poniżej).

Dżem truskawkowy z pektyną:

  • 2 kg truskawek
  • ok. 500 g cukru
  • 4 czubate łyżeczki pektyny
  • 4 łyżki soku z cytryny

Przepis na dżem truskawkowy z pektyną:

  1. Truskawki umyć, pozbawić szypułek, osuszyć. Następnie przełożyć do garnka z grubym dnem i zasypać 400 g cukru (100 g cukru zostawić do pektyny).
  2. Owoce w garnku zagotować. Zdjąć powstającą na powierzchni pianę. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut, często mieszając. Następnie wyłączyć gaz i odstawić owoce, by parowały (od czasu do czasu zamieszać). Pozostawić do czasu całkowitego ostygnięcia.
  3. Następnie truskawki ponownie zagotować. Kolejno dodać sok z cytryny i po ok. 20 minutach, stopniowo dodawać pektynę wymieszaną ze 100 g cukru, cały czas mieszając. Gotować jeszcze przez ok. 5 minut.
  4. Gotowy dżem (będzie nieco płynny) przelać do słoików, zakręcić i pasteryzować tak jak opisane to zostało powyżej. Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 odpowiedzi na “Dżem truskawkowy

  1. Weronika :

    Mam pytanie Jak zrobić dżem z pektyną i ksylitolem żeby nie miał lekko płynnej konsystencji? Dałam 500gr ksylitolu na 2.5kg owoców i do tego Ok 50 gram pektyny i 3 łyżki soku z cytryny a po pasteryzacji dżem jest lekko płynny! Co robić?

  2. Olga :

    Jeśli mam bardzo dużo świeżych truskawek to wystarczy, że zwielokrotnię wszystko i będzie dżem również ok? Czy muszę na coś uważać przy robieniu go? Jakoś inaczej wtedy? W sumie to proszę o potwierdzenie tylko, bo wydaje mi się, że przez zwielokrotnienie składników uda mi się zrobić równie pyszny dżem truskawkowy co Pani :-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.