Dżem z borówek amerykańskich – jest niezwykle smaczny i króluje u nas na równi z dżemem jagodowym. Mogę go jeść na okrągło i nigdy mi się nie znudzi. Gorąco polecam wypróbować go z domowymi goframi i bitą śmietaną. Mówię Wam – rewelacja! Przepis na domowe gofry znajdziecie tutaj: Chrupiące gofry – najlepszy przepis.
Dżem z borówek amerykańskich – Składniki:
- 1 kg borówek amerykańskich
- 250 g cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
Dżem z borówek amerykańskich – Wykonanie:
- Borówki amerykańskie pozbawić ogonków, umyć, odsączyć na sitku. Przełożyć do miski, zasypać cukrem i delikatnie rozgnieść owoce za pomocą widelca. Odstawić na około godzinę.
- Po tym czasie przerzucić owoce do garnuszka, dodać 2 łyżki soku z cytryny, wymieszać. Gotować całość na bardzo małym ogniu przez około 60 minut, co jakiś czas mieszając dżem, by się nie przypalił. Po tym czasie pozostawić dżem do całkowitego ostudzenia. Jeśli po ostudzeniu dżem jest dość gęsty, to wystarczy go podgrzać ponownie (do momentu zawrzenia) i taki gorący porozlewać do słoiczków, wytrzeć brzegi i bardzo mocno zakręcić, postawić do góry dnem i pozostawić w tej pozycji aż do wystudzenia. Dżem ten nie wymaga pasteryzacji.
- Jeśli po 60 minutach gotowania i ostudzeniu dżem nie jest dość gęsty, to należy pogotować go przez kolejne 30 minut i dopiero wtedy przelać do słoiczków. Smacznego!
Gorąco polecam wypróbować go z domowymi goframi i bitą śmietaną. Mówię Wam – rewelacja! Przepis na domowe gofry znajdziecie tutaj: Chrupiące gofry – najlepszy przepis.
Zamiast czekać godzinami aż wystygnie, wystarczy wziąć np. 2 łyżki na talerzyk i wystudzić.
Dokładnie ;) Można nałożyć łyżeczkę na talerzyk i schować do lodówki – jak stężeje odpowiednio, to znaczy, że dżem nie wymaga dalszego gotowania :)
Bardzo fajny łatwy przepis ,pyszny dodatek do racuszków , i bez żelfixa
Bede zaraz robic dzem
Dżem jest bardzo smaczny, idealnie słodki i bardzo łatwy w przygotowaniu! Zrobiłam na próbę, ale chyba nie dotrwają do zimy