Fale Dunaju z brzoskwiniami i galaretką


Fale Dunaju z galaretką agrestową i brzoskwiniami, to modyfikacja słynnego ciasta Fale Dunaju, które swoją wdzięczną nazwę zawdzięcza falom utworzonym przez jasne i ciemne ciasto :) Mam nadzieję, że taka modyfikacja przypadnie Wam do gustu :) Ciasto zostało upieczone w blaszce o wym. 25x35cm.

 

Fale Dunaju z galaretką – Składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • 100g cukru
  • 10 łyżek mleka
  • 100ml oleju
  • 300-310g mąki pszennej tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżkeczka kakao
  • 400g brzoskwin z puszki, odsączonych z syropu

 

Składniki na krem:

  • 250g masła
  • 3 łyżki cukru zwykłego
  • 1 opak. (16g) cukru wanilinowego
  • 1 budyń waniliowy w proszku
  • 400ml mleka

 

Dodatkowo:

  • 2 galaretki agrestowe + 750ml wrzątku
  • 100g czekolady mlecznej

 

DSC_0214


Wykonanie:

  1. Żółtka utrzeć z cukrem. Kolejno dodać 10 łyżek mleka w temp. pokojowej, zmiksować. Cienką strużką wlewać olej, miksując na niskich obrotach. Następnie przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i połączyć wszystko, cały czas miksując.
  2. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Połowę ciasta wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej połowy ciasta dodać kakao i dokładnie wymieszać. Następnie rozprowadzić je na jasnym cieście.
  3. Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić w kostę, wyłożyć na cieście. Można je delikatnie wgnieść w ciasto.
  4. Piec ciasto ok. 30-35 minut (do tzw. ‘suchego patyczka’) w temp. 180C.
  5. Dwie galaretki agrestowe rozpuścić w 750ml wrzątku, pozostawić do stężenia.
  6. Ugotować budyń: Mleko (350ml) zagotować, a w pozostałych 50ml rozpuścić budyń, dodając do niego cukier wanilinowy. Wlać masę na gotujące się mleko, mieszać. Gęsty budyń pozostawić do ostudzenia.
  7. Masło wraz ze zwykłym cukrem utrzeć na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać po łyżce budyniu, cały czas miksując.
  8. Tężejącą galaretkę wylać na upieczone i ostudzone ciasto. Wstawić do lodówki. Gdy galaretka będzie już prawie stężała, wyłożyć na nią krem budyniowy. Wierzch ciasta posypać startą mleczną czekoladą (lub jak kto woli – polewą czekoladową). Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 odpowiedzi na “Fale Dunaju z brzoskwiniami i galaretką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.