Farsz do uszek może być wielorakiego rodzaju i trudno wyobrazić sobie Wigilię Bożego Narodzenia bez barszczu czerwonego z dodatkiem pysznych uszek nadziewanych, czy to farszem grzybowym, czy też kapustą z grzybami. Poniżej znajdziecie moją propozycję na sprawdzony przepis na farsz na uszka. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu!
Farsz do uszek
Uszka wigilijne to jeden z najpopularniejszych dodatków do czerwonego barszczu na Święta Bożego Narodzenia. Niektórzy zamiast uszek, wolą zajadać do tej zupy krokiety z kapustą i grzybami lub kołduny. To ostatnie w swoich świątecznych przepisach promuje nawet sama Magda Gessler, aczkolwiek u nas częściej pojawiają się uszka i krokiety jako dodatek do barszczu czerwonego na Wigilię.
Jaki farsz do uszek? Czasami jest to po prostu farsz grzybowy, innym razem mięsny, a czasami to po prostu farsz na uszka z kapusty i grzybów – wszystko zależy od tego na co w danym czasie mamy ochotę. Jeśli chodzi o Święta Bożego Narodzenia i Wigilię to wtedy, mimo iż post jest już zniesiony, serwujemy najczęściej farsze bezmięsne, czyli właśnie z grzybami lub kapustą i grzybami (leśnymi bądź pieczarkami).
Farsz do uszek – Składniki:
- 60 g suszonych grzybów leśnych (u mnie borowiki ale mogą być też np. podgrzybki)
- 3 szklanki zimnej wody (ok. 750 ml do zalania grzybów)
- 2 średnie cebule – ok. 200 g
- 1 czubata łyżka masła
- 1 łyżka oliwy (lub ewentualnie oleju rzepakowego)
- 2 czubate łyżeczki bułki tartej
- sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Farsz do uszek z grzybami suszonymi
Zanim zacznie robić się ciasto na uszka do barszczu, najpierw trzeba pomyśleć o farszu do nich, który zajmuje nieco czasu. Nie jest on pracochłonny, ale trzeba pamiętać o tym, by na początek namoczyć grzyby przez kilka godzin, następnie je gotować, a kolejno odcedzić, posiekać itd. Do lepienia uszek wigilijnych najlepiej wykorzystywać farsz już całkowicie ostudzony, ponieważ ciepły farsz do uszek może nie kleić się do ciasta a dodatkowo może być przyczyną robienia się dziur w cieście i powodować wypływanie farszu podczas gotowania. Szczegółowy przepis na farsz do uszek z grzybami znajdziecie poniżej.
Przepis na farsz grzybowy do uszek:
- Suszone grzyby wrzucić do garnka i zalać trzema szklankami zimnej wody. Odstawić je na całą noc (lub na co najmniej kilka godzin), by dokładnie się namoczyły. Następnie po tym czasie, wstawić garnek z grzybami i wodą (tą, w której się moczyły) na palnik i gotować je na małym ogniu przez ok. 30 minut (mają tylko lekko ‘pyrkać’, a nie mocno gotować). Kolejno, po ugotowaniu, odcedzić grzyby na sitku (wywar można wykorzystać do barszczu lub do zupy grzybowej). Pozostawić grzyby do całkowitego ostudzenia, a następnie drobno posiekać.
- Obie cebule obrać z łupin, a następnie pokroić w drobną kosteczkę.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy (lub oleju rzepakowego) oraz czubatą łyżkę masła. Wrzucić pokrojoną drobno cebulkę i smażyć do czas aż się lekko zeszkli (nie może się zarumienić). Następnie wrzucić posiekane grzyby i smażyć przez kilka minut (około 2-3 minuty) na średnim ogniu, co chwilę mieszając, do czasu odparowania nadmiaru wody. Na koniec dodać bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku. Należy pamiętać, by farsz dość mocno doprawić, by nie wyszedł za mdły już po ugotowaniu uszek.
- Już po podsmażeniu farszu grzybowego i ostudzeniu, przerzucić go na deskę i siekać jeszcze przez chwilę nożem, by był całkiem drobniutki (będzie się łatwiej lepić uszka z drobniejszym farszem niż z takim z dużymi kawałkami grzybów i cebuli). Opcjonalnie można farsz do uszek przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Taki posiekany i ostudzony farsz z grzybami jest gotowy do wypełniania uszek. Smacznego!
A Wy? Jakie najczęściej serwujcie uszka? Uszka z grzybami suszonymi (lub świeżymi), uszka z pieczarkami, a może uszka z mięsem bądź z kapustą i grzybami? Dajcie znać w komentarzach poniżej :)

elutek167 – myślę, że starczy na 3 puszki ;)
Na ile puszek około wystarcza?
myślę, że starczy na 3 puszki
Tak jest doskonały ;))