Farsz ze szpinaku z serem feta to super dodatek do naleśników, roladek mięsnych, jak i do makaronów, czy też pierogów.
Farsz szpinakowy z fetą – Składniki:
- szpinak 400g (świeży lub mrożony)
- ser feta 250g
- gęsta śmietana 18% 2 łyżki
- oliwa z oliwek lub masło (do smażenia)
- czosnek 2-3 ząbki
- sól
- pieprz
Farsz szpinakowy z fetą – Wykonanie:
- Szpinak umyć, odsączyć i posiekać drobno.
- Na patelnię dodać łyżkę masła, wrzucić szpinak, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (można dać więcej lub mniej czosnku – jak kto woli – ja daję standardowo 2-3 ząbki).
- Cały czas mieszać farsz ,by się nie przypalił. Smażyć aż do całkowitego odparowania wody. Dodać 2 łyżki gęstej śmietany. Mieszać. Ser feta pokruszyć, dodać do szpinaku, przemieszać.
- Doprawić solą i pieprzem. Smacznego!
- Farsz idealnie nadaje się do roladek drobiowych, naleśników, pierogów, czy też dań z makaronem.
Zobacz przepis na: Naleśniki ze szpinakiem i serem feta
Witam farsz pycha ale czy da się zredukować nadmiar śmietany? Bo chciałam użyć farszu do pierogów.
Pozdrawiam ciepło :)
Wyszło przepysznie! Pozdrowienia z Żuromina
dodałam odrobinę suszonych pomidorów bajka
ja dodałam jeszcze zrumieniony boczek :)
Uwielbiam szpinak i właśnie dzisiaj robię naleśniki ze szpinakiem.Pychota!!!!!!!!
Dodałam jogurt grecki zamiast śmietany i też wyszło super :) do naleśników w sam raz :)
pychota!
chętnie bym spróbowała :)
hihiihih w istocie miałysmy dzis bardzo podobne obiady ;) Pozdrowionka:)
hihihi w istocie bardzo podobne miałyśmy obiady:) Pozdrowionka
o tak szpinaczek dla mnie w sam raz! :)