fasolka po bretonsku
Kolacja Obiad

Fasolka po bretońsku

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 30 minut | Czas gotowania/pieczenia : 2 godziny | Porcje : 2,5 litrowy garnek

Fasolka po bretońsku – to jedno z ulubionych dań Polaków :) Jeśli szukacie przepisy na fasolkę po bretońsku jak u mamy, czy babci, to dobrze trafiliście :) Ten przepis jest po prostu genialny i uda się każdemu, nawet temu początkującemu w kuchni. Mój Mąż uwielbia fasolkę po bretońsku z tego przepisu, więc wypróbujcie go koniecznie przy najbliższej okazji, a nie pożałujecie! :)

prosty przepis na fasolke po bretonsku

Fasolka po bretońsku – Składniki:

  • 400 g białej fasoli „Piękny Jaś”
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 250 g wędzonego boczku (lub parzonego)
  • ok. 500 g kiełbasy (np. podwawelskiej lub śląskiej)
  • 2 średnie cebule – ok. 200 g
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 700 ml passaty pomidorowej (przecieru)
  • 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 płaska łyżeczka soli do gotowania fasoli (lub mniej, np. pół łyżeczki jeśli Wasz boczek lub kiełbasa są dość mocno słone)
  • sól i pieprz do smaku na doprawienie na koniec
  • woda do moczenia + 1 litr wody do gotowania fasoli
gotowanie fasoli
kiełbasa z boczkiem i cebulą

Przepis na fasolkę po bretońsku:

  1. Suchą fasolę wsypać do garnka, zalać zimną wodą (najlepiej około 10 cm ponad poziom fasolki, gdyż fasola podczas moczenia będzie chłonęła wodę i lepiej dać jej więcej niż mniej). Odstawić na co najmniej 12 godzin do namoczenia (najlepiej na całą noc). Po tym czasie wodę wylewamy, fasolę wrzucamy na sitko i płuczemy parę razy pod zimną wodą.
  2. Fasolę ponownie wrzucić do garnka, zalać 1 litrem zimnej wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz 1 płaską łyżeczkę soli. Wstawić garnek na palnik i gotować fasolę pod przykryciem, na bardzo małym ogniu, przez ok. 90 minut (do czasu aż fasola zmięknie – czasami czas gotowania może wynosić 15 minut mniej lub więcej – w zależności od wielkości fasoli).
  3. Białą cebule obrać, pokroić w drobną kosteczkę.
  4. Czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
  5. Odciąć skórę z boczku, resztę pokroić w kosteczkę o boku ok. 0,5 cm. Włożyć na zimna patelnię i smażyć na małym płomieniu (co chwilę mieszając) aż boczek się zarumieni, a tłuszcz wytopi.
  6. Kiełbasę obrać ze skóry (w razie potrzeby), pokroić w półplasterki i wrzucić do wytopionego boczku. Smażyć całość, co jakiś czas mieszając, do czasu aż kiełbasa się lekko zarumieni. Po tym czasie dodać posiekaną cebulkę i smażyć do czasu zeszklenia. Dodać czosnek i smażyć jeszcze 30 sekund. Wyłączyć palnik.
  7. Jeśli fasola już się ugotowała, to dodać do niej całą zawartość patelni (boczek, kiełbasę, cebulę, czosnek oraz wytopiony tłuszcz), wymieszać. Dodać cukier, majeranek, paprykę wędzoną słodką, koncentrat pomidorowy oraz passatę pomidorową. Całość wymieszać i gotować jeszcze przez ok. 10 minut na średnim ogniu, bez przykrycia. W razie potrzeby można zagęścić fasolkę po bretońsku odrobiną mąki pszennej.
  8. Fasolkę po bretońsku podawać na ciepło, np. ze świeżym pieczywem. Smacznego!

Jak pasteryzować fasolkę po bretońsku?

Fasolkę po bretońsku, tam samo jak fasolkę szparagową, czy wszelkiego rodzaju dania z mięsem (np. gulasz, bigos) poddaję pasteryzacji, która w tym przypadku nazywa się tyndalizacja. Polega ona na tym, że fasolkę po bretońsku, jeszcze ciepłą, przekładam z garnka do czystych, wyparzonych słoików, dobrze zakręcam i pasteryzuję w garnku z wodą przez 3 kolejne dni. Pierwszego dnia gotuję fasolkę przez 45 minut, tam samo drugiego dnia przez 45 minut, a ostatniego, czyli trzeciego dnia gotuję ją przez 30 minut. Tak zapasteryzowana fasolka po bretońsku nie ma prawa się popsuć i może stać w spiżarce lub piwnicy nawet przez kilka miesięcy.

fasolka po bretonsku przepis

Fasolka po bretońsku – przepis podstawowy:

Do jej wykonania polecam używać fasolę Piękny Jaś karłowy, która będzie miała około 2 cm wielkości, dzięki czemu łatwiej się ją ugotuje, a także wygodniej będzie się ją jadło.
Wedle uznania możecie pominąć etap gotowania i użyć gotowej fasoli z puszki, aczkolwiek nie wiem czemu, ale te puszkowe fasole w zalewie jakoś nie przypasowały mi nigdy do smaku. Osobiście wolę ugotować fasolę sama od postaw ;) Jeśli jednak mimo wszystko zdecydujecie się na fasolę z puszki, to po prostu pomijacie etap gotowania fasoli i zaczynacie wszystko robić od momentu przygotowania kiełbasy, boczku, cebuli i czosnku. W tradycyjnej fasolce po bretońsku nie może zabraknąć dużej ilości dobrej kiełbasy. U nas obowiązkowo także musi się znaleźć boczek wędzony lub parzony.

Tradycyjna fasolka po bretońsku ze świeżymi pomidorami:

W porze zimowej jako dodatek do fasolki po bretońsku świetnie sprawdza się passata pomidorowa, ale latem, gdy trwa sezon na soczyste pomidory, to możecie się pokusić o ich wykorzystanie do przygotowania fasolki. Wtedy należy przygotować około 2 kilogramy świeżych pomidorów o niewodnistym miąższu. Pomidory trzeba sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórek, pozbawić szypułek oraz usunąć gniazda nasienne. Kolejno miąższ pokroić w kosteczkę, wrzucić do garnka i gotować na małym ogniu przez ok. 20-30 minut aż pomidory się rozpadną i powstanie jednolita masa. Ewentualnie można je potem jeszcze przetrzeć przez sitko, a następnie dodać do fasolki po bretońsku zamiast passaty pomidorowej.

fasolka po bretońsku z przecierem pomidorowym lub pomidorami
fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą
fasolka po bretońsku przepis
4.9 / 5 ( 332 głosów )

35 thoughts on “Fasolka po bretońsku”

  1. Kiedyś będąc w Bretanii pytałem gdzie można zjeść fasolkę po bretońsku.zrobili Wielkie oczy! Tam główna potrawą są crepes naleśniki a taką fasolkę nazywają navy beans po brytyjski. Może więc jest to bardziej fasolka po brytyjsku?

    1. Tak to prawda, miałem podobna przygode w Bretanii – tam zasadniczo fasoli sie nie spożywa w takiej postaci, raczej świeżą zielona szparagową!~

  2. Trafiłam na ten przepis i muszę przyznać,że z niego skorzystałam w całości co zdarza mi się rzadko bo gotuję już kilkadziesiąt lat więc mam swoje. Nie dodałam mąki ale roztartą fasolę. Danie super, palce lizać. A przepis prosty taki jaki lubię.

  3. Witam ,
    czy wodę , w której gotowała się fasola się odlewa , czy na jej bazie robi sos dodając wszystkie składniki?

  4. dziś robiłem pierwsz raz w życiu fasolkę z pani przepisu wyszła super.myślę jak żona przyjdzie z pracy to będzie zachwycona dziękuję za przepis

  5. Bardzo dobry przepis, smaczny zawiesisty,wyszedł super. Dziękuję za podanie tego przepisu, na pewno polecam wszystkim miłośnikom Fasolki po bretońsku.

  6. Jak tak sobie gotowałem to w pewnym momencie byłem przerażony. Fasolka w niczym nie przypominała tej którą robi moja babcia, była rzadka, składniki słabo połączone, zaczęły pojawiać się wątpliwości, czy na pewno powinienem używać świeżych pomidorów. Okazało się jednak, że w smaku jest obłędna. Jedna z lepszych rzeczy jakie ugotowałem. Rewelacyjna! Dziękuję za ten przepis.

  7. Gotowałam pierwszy raz fasolka po bretońsku,ale zapomniałem namoczyć. Takie gazy że głowa mała pamiętajcie o milczeniu fasoli

    1. true. lepiej namoczyć. Dodatkowo ciekawostka, w dzień który chcemy jeść produkty strączkowe, nie spożywaj nabiału. Nabiał 8x potęguje działanie gazów ;)

    1. Ja nie zagęszczam mąką, ale niewielką część ugotowanej fasolki w garnku rozgniatam tłuczkiem do ziemniaków (jedno-dwa rozgniecenia na duży garnek, w zależności od pierwotnej konsystencji) zapewniam, że smak nieporównywalnie lepszy od zagęszczania mąką.

  8. Witam.
    Wprawdzie najpierw zrobiłam własną wersję fasolki po bretońsku, ale potem znalazłam ten przepis, sprawdzając czy o czymś nie zapomniałam… bo bardzo długo jej nie gotowałam i okazało się, że niemal wiernie odtworzyłam Pani Przepis… Smakowała fantastycznie. Mąż był zachwycony! Na szczęście zostało jej jeszcze tyle, że w poniedziałek będzie repeta. Pozdrawiam serdecznie:) B.G.

  9. Mąż nie przepada za fasolką po bretońsku, ile razy już próbowałam zmieniać, dodawać, kombinować żeby mu posmakowało, aż w końcu postanowiłam zmienić bazę, czyli koncentrat pomidorowy. Użyłam ostatnim razem koncentratu pomidorowego z Tomaty.pl – zamówiłam przez Internet, przeczytałam, że ma dobre opinie, więc postanowiłam sama spróbować i… nie zawiodłam się. Nie ma na rynku drugiego takiego z takim smakiem! Kolejna paczka z produktami już zamówiona! <3

  10. Bardzo lubię fasolkę po bretońsku, jedyny problem jaki w niej dostrzegam to… moczenie fasoli, ale to trzeba przejść. Ale tak to przepis jest SUPER!

    1. Pani Krysiu jak na mezczyzne pochwale sie,ze niezle gotuje fasolke po bretonsku.NIGDY NIE MOCZE FASOLI.Wstawiam do zimnej wody gotuje kilka minut powiedzzmy 10 do 20 bez soli.Wylaczam palnik zakrywam pokrywwka i tak stoi do20 minut.Cykl powtarzac sprawdzajac az bedzie miekka.

  11. Genialny przepis i idealne proporcje! Wczorajsza fasolka wyszła z niego obłędna! Niestety w domu nie mam wagi, więc ciężko mi czasami zachować dokładne proporcje jak w przepisie, ale dzięki temu, że jest informacja np. “dwie średnie cebule” można sobie poradzić bez wagi kuchennej :-) No nic… chyba będę musiała kupić w końcu wagę.

  12. Uwielbiam tradycyjną fasolkę po bretońsku, kiedyś za młodu się trochę przejadłem, ale teraz często do niej wracam. Kaprys młodości, że nie jadłem. Super przepis dziękuję bardzo, że go Pani dodała :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here