fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku – to jedno z ulubionych dań Polaków :) Jeśli szukacie przepisy na fasolkę po bretońsku jak u mamy, czy babci, to dobrze trafiliście :)


Tradycyjna fasolka po bretońsku – przepis podstawowy:

Do jej wykonania polecam używać fasolę Piękny Jaś karłowy, która będzie miała około 2 cm wielkości, dzięki czemu łatwiej się ją ugotuje, a także wygodniej będzie się ją jadło.
Wedle uznania możecie pominąć etap gotowania i użyć gotowej fasoli z puszki, aczkolwiek nie wiem czemu, ale te puszkowe fasole w zalewie jakoś nie przypasowały mi nigdy do smaku. Osobiście wolę ugotować fasolę sama od postaw ;) Jeśli jednak mimo wszystko zdecydujecie się na fasolę z puszki, to po prostu pomijacie etap gotowania fasoli i zaczynacie wszystko robić od momentu przygotowania kiełbasy, boczku, cebuli i czosnku. W tradycyjnej fasolce po bretońsku nie może zabraknąć dużej ilości dobrej kiełbasy. U nas obowiązkowo także musi się znaleźć boczek wędzony lub parzony.

Tradycyjna fasolka po bretońsku ze świeżymi pomidorami:

W porze zimowej jako dodatek do fasolki po bretońsku świetnie sprawdza się passata pomidorowa, ale latem, gdy trwa sezon na soczyste pomidory, to możecie się pokusić o ich wykorzystanie do przygotowania fasolki. Wtedy należy przygotować około 2 kilogramy świeżych pomidorów o niewodnistym miąższu. Pomidory trzeba sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórek, pozbawić szypułek oraz usunąć gniazda nasienne. Kolejno miąższ pokroić w kosteczkę, wrzucić do garnka i gotować na małym ogniu przez ok. 20-30 minut aż pomidory się rozpadną i powstanie jednolita masa. Ewentualnie można je potem jeszcze przetrzeć przez sitko, a następnie dodać do fasolki po bretońsku zamiast passaty pomidorowej.

fasolka po bretońsku z przecierem pomidorowym lub pomidorami

Fasolka po bretońsku – Składniki:

  • 400 g białej fasoli „Piękny Jaś”
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 250 g wędzonego boczku (lub parzonego)
  • ok. 500 g kiełbasy (np. podwawelskiej lub śląskiej)
  • 2 średnie cebule – ok. 200 g
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej (przecieru)
  • 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 płaska łyżeczka soli do gotowania fasoli (lub mniej, np. pół łyżeczki jeśli Wasz boczek lub kiełbasa są dość mocno słone)
  • sól i pieprz do smaku na doprawienie na koniec
  • woda do moczenia + 1 litr wody do gotowania fasoli

gotowanie fasoli kiełbasa z boczkiem i cebulą

Przepis na fasolkę po bretońsku:

  1. Suchą fasolę wsypać do garnka, zalać zimną wodą (najlepiej około 10 cm ponad poziom fasolki, gdyż fasola podczas moczenia będzie chłonęła wodę i lepiej dać jej więcej niż mniej). Odstawić na co najmniej 12 godzin do namoczenia (najlepiej na całą noc). Po tym czasie wodę wylewamy, fasolę wrzucamy na sitko i płuczemy parę razy pod zimną wodą.
  2. Fasolę ponownie wrzucić do garnka, zalać 1 litrem zimnej wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz 1 płaską łyżeczkę soli. Wstawić garnek na palnik i gotować fasolę pod przykryciem, na bardzo małym ogniu, przez ok. 90 minut (do czasu aż fasola zmięknie – czasami czas gotowania może wynosić 15 minut mniej lub więcej – w zależności od wielkości fasoli).
  3. Cebule obrać, pokroić w kosteczkę.
  4. Czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
  5. Odciąć skórę z boczku, resztę pokroić w kosteczkę o boku ok. 0,5 cm. Włożyć na zimna patelnię i smażyć na małym płomieniu (co chwilę mieszając) aż boczek się zarumieni, a tłuszcz wytopi.
  6. Kiełbasę obrać ze skóry (w razie potrzeby), pokroić w półplasterki i wrzucić do wytopionego boczku. Smażyć całość, co jakiś czas mieszając, do czasu aż kiełbasa się lekko zarumieni. Po tym czasie dodać posiekaną cebulkę i smażyć do czasu zeszklenia. Dodać czosnek i smażyć jeszcze 30 sekund. Wyłączyć palnik.
  7. Jeśli fasola już się ugotowała, to dodać do niej całą zawartość patelni (boczek, kiełbasę, cebulę, czosnek oraz wytopiony tłuszcz), wymieszać. Dodać cukier, majeranek, paprykę wędzoną słodką, koncentrat pomidorowy oraz passatę pomidorową. Całość wymieszać i gotować jeszcze przez ok. 10 minut na średnim ogniu, bez przykrycia. W razie potrzeby można zagęścić fasolkę po bretońsku odrobiną mąki pszennej.
  8. Fasolkę po bretońsku podawać na ciepło, np. ze świeżym pieczywem. Smacznego!

fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą

fasolka po bretońsku przepis

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Fasolka po bretońsku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.