Fasolka szparagowa konserwowa (na zimę)

Fasolka szparagowa konserwowa w słoikach na zimę


Fasolka szparagowa konserwowa w słoikach na zimę – wg przepisu mojej Babci.

Fasolka szparagowa konserwowa w słoikach na zimę – Składniki

  • na garnek o pojemności 5litrów
  • Fasolka szparagowa 3/4 5-litrowego garnka
  • Sól 1,5 łyżki
  • Cukier 3 łyżki
  • Kwasek cytrynowy szczypta
  1. W szklance wody rozpuścić cukier, sól i kwasek cytrynowy. Do garnka o pojemności 5 litrów wrzucić fasolkę, wlać zawartość szklanki i dopełnić wodą (do prawie pełna). Doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 minut.
  2. Wyjąć fasolki z garnka, pokroić na mniejsze kawałki, rozłożyć do wyparzonych słoików, a następnie zalać zalewą z gotowania fasolki, porządnie zakręcić słoiki.
  3. Gotować słoiki z fasolką przez ok. 30-40 minut. Wyjąć z wody i postawić do góry dnem. Na drugi dzień znów gotować fasolkę szparagową w słoikach przez kolejne 30-40 minut.

UWAGA!
Fasolkę koniecznie trzeba gotować w ciągu tych 2 dni. Jest to taka podwójna pasteryzacja, która fachowo nazywa się tyndalizacją i przeprowadzana jest w odstępach 24-godzinnych. W pierwszej fazie giną formy wegetatywne i drobnoustroje, lecz przetrwalniki są wciąż ‘żywe’. Można ewentualnie dla pewności podjąć trzecią pasteryzację na trzeci dzień, ale moim fasolkom w zupełności wystarczą dwie i słoiczki z zaprawami nie psują się. W taki sposób powinno się również zaprawiać mięsa, kalafior, cukinię, czy grzyby :)

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 odpowiedzi na “Fasolka szparagowa konserwowa w słoikach na zimę

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.