Fasolka szparagowa konserwowa w słoikach na zimę – wg przepisu mojej Babci.
Fasolka szparagowa konserwowa w słoikach na zimę – Składniki
- na garnek o pojemności 5litrów
- Fasolka szparagowa 3/4 5-litrowego garnka
- Sól 1,5 łyżki
- Cukier 3 łyżki
- Kwasek cytrynowy szczypta
- W szklance wody rozpuścić cukier, sól i kwasek cytrynowy. Do garnka o pojemności 5 litrów wrzucić fasolkę, wlać zawartość szklanki i dopełnić wodą (do prawie pełna). Doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 minut.
- Wyjąć fasolki z garnka, pokroić na mniejsze kawałki, rozłożyć do wyparzonych słoików, a następnie zalać zalewą z gotowania fasolki, porządnie zakręcić słoiki.
- Gotować słoiki z fasolką przez ok. 30-40 minut. Wyjąć z wody i postawić do góry dnem. Na drugi dzień znów gotować fasolkę szparagową w słoikach przez kolejne 30-40 minut.
UWAGA!
Fasolkę koniecznie trzeba gotować w ciągu tych 2 dni. Jest to taka podwójna pasteryzacja, która fachowo nazywa się tyndalizacją i przeprowadzana jest w odstępach 24-godzinnych. W pierwszej fazie giną formy wegetatywne i drobnoustroje, lecz przetrwalniki są wciąż ‘żywe’. Można ewentualnie dla pewności podjąć trzecią pasteryzację na trzeci dzień, ale moim fasolkom w zupełności wystarczą dwie i słoiczki z zaprawami nie psują się. W taki sposób powinno się również zaprawiać mięsa, kalafior, cukinię, czy grzyby :)
Super danie polecam
super danie-polecam
Przepyszna jest ;p
u mnie też dziś była fasolka. tyle, że na obiad :D
no i zaopatrzona w białko na zimę :)