Zapewne jak już wiecie, mój Mąż jest fanem fasolki po bretońsku. Dlatego ostatnio wpadłam na pomysł, by nieco przerobić to danie na potrawę sezonową i tak oto powstała fasolka szparagowa po bretońsku. Robi się ją zdecydowanie szybciej niż klasyczną fasolę, więc gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu, zwłaszcza tych zabieganych :)
Fasolka szparagowa po bretońsku – Składniki:
- 1,1 kg żółtej fasolki szparagowej
- 500 g ulubionej kiełbasy
- 250 g boczku wędzonego parzonego
- 2 średnie cebule – ok. 280 g
- 1 ząbek czosnku
- 700 ml passaty pomidorowej
- 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Przepis na fasolkę szparagową po bretońsku:
- Fasolkę szparagową umyć, a następnie odciąć jej oba zdrewniałe końce. Pokroić fasolkę szparagową na mniejsze kawałki (kroiłam na 2-3 części, w zależności od długości fasolki). Wrzucić fasolkę do garnka i zalać wrzątkiem tak, by tylko przykryć fasolkę (nie wlewać za dużo wody, ewentualnie potem wylać kilka chochelek jeśli zrobi się za dużo płynu). Posolić do smaku. Przykryć garnek pokrywką i gotować fasolkę ok. 5 minut (tak, by nie zmiękła do końca, tylko pozostała półtwarda).
- Boczek pozbawić twardej skóry, a następnie pokroić go w kostkę.
- Kiełbasę obrać z folii, a następnie pokroić ją w półplasterki.
- Cebulę obrać z łupinek, a następnie posiekać w niedużą kostkę.
- Czosnek także obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
- Na zimną patelnię wrzucić najpierw boczek i na małym ogniu smażyć go do czasu aż wytopi się z niego tłuszcz. Następnie zwiększyć ogień na średni i wrzucić na patelnię cebulę, czosnek i kiełbasę. Smażyć dalej, co jakiś czas mieszając, do czasu aż cebula się zeszkli i lekko zarumieni.
- Do ugotowanej w wodzie fasolki (nie wylewać wody!) dorzucić zawartość patelni i dokładnie wymieszać. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, passatę pomidorową, cukier, paprykę słodką, majeranek, koncentrat pomidorowy oraz szczyptę soli i pieprzu, wymieszać.
- Całość gotować jeszcze przez ok. 20 minut na średnim ogniu, pod lekko uchyloną pokrywką, a następnie jeszcze 10 minut bez przykrycia. W razie potrzeby można zagęścić fasolkę szparagową po bretońsku odrobiną mąki pszennej.
- Podawać na ciepło, np. ze świeżym pieczywem. Przed podaniem oprószyć danie świeżo posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Polecam także tradycyjny przepis: fasolka po bretońsku z fasolą jaś <3

