fasolka szparagowa po bretońsku
Kolacja Obiad

Fasolka szparagowa po bretońsku

Kuchnia : Polska | Porcje : 4 porcje

Zapewne jak już wiecie, mój Mąż jest fanem fasolki po bretońsku. Dlatego ostatnio wpadłam na pomysł, by nieco przerobić to danie na potrawę sezonową i tak oto powstała fasolka szparagowa po bretońsku. Robi się ją zdecydowanie szybciej niż klasyczną fasolę, więc gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu, zwłaszcza tych zabieganych :)

Fasolka szparagowa po bretońsku – Składniki:

  • 1,1 kg żółtej fasolki szparagowej
  • 500 g ulubionej kiełbasy
  • 250 g boczku wędzonego parzonego
  • 2 średnie cebule – ok. 280 g
  • 1 ząbek czosnku
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
fasolka szparagowa po bretońsku przepis

Przepis na fasolkę szparagową po bretońsku:

  1. Fasolkę szparagową umyć, a następnie odciąć jej oba zdrewniałe końce. Pokroić fasolkę szparagową na mniejsze kawałki (kroiłam na 2-3 części, w zależności od długości fasolki). Wrzucić fasolkę do garnka i zalać wrzątkiem tak, by tylko przykryć fasolkę (nie wlewać za dużo wody, ewentualnie potem wylać kilka chochelek jeśli zrobi się za dużo płynu). Posolić do smaku. Przykryć garnek pokrywką i gotować fasolkę ok. 5 minut (tak, by nie zmiękła do końca, tylko pozostała półtwarda).
  2. Boczek pozbawić twardej skóry, a następnie pokroić go w kostkę.
  3. Kiełbasę obrać z folii, a następnie pokroić ją w półplasterki.
  4. Cebulę obrać z łupinek, a następnie posiekać w niedużą kostkę.
  5. Czosnek także obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
  6. Na zimną patelnię wrzucić najpierw boczek i na małym ogniu smażyć go do czasu aż wytopi się z niego tłuszcz. Następnie zwiększyć ogień na średni i wrzucić na patelnię cebulę, czosnek i kiełbasę. Smażyć dalej, co jakiś czas mieszając, do czasu aż cebula się zeszkli i lekko zarumieni.
  7. Do ugotowanej w wodzie fasolki (nie wylewać wody!) dorzucić zawartość patelni i dokładnie wymieszać. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, passatę pomidorową, cukier, paprykę słodką, majeranek, koncentrat pomidorowy oraz szczyptę soli i pieprzu, wymieszać.
  8. Całość gotować jeszcze przez ok. 20 minut na średnim ogniu, pod lekko uchyloną pokrywką, a następnie jeszcze 10 minut bez przykrycia. W razie potrzeby można zagęścić fasolkę szparagową po bretońsku odrobiną mąki pszennej.
  9. Podawać na ciepło, np. ze świeżym pieczywem. Przed podaniem oprószyć danie świeżo posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Polecam także tradycyjny przepis: fasolka po bretońsku z fasolą jaś <3

fasolka szparagowa przepisy
fasolka szparagowa z kiełbasą
4.2 / 5 ( 5 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here