fasolka szparagowa z bułką tartą przepis

Fasolka szparagowa z bułką tartą


Fasolka szparagowa z bułką tartą – to jeden z naszych ulubionych dodatków do obiadu :) Aczkolwiek ile ludzi, tyle gustów i smaków i fasolka, którą lubi mój Mąż różni się nieco od tej, którą wolę ja :) A jak to u Was wygląda? :) Lubicie dużą ilość bułki tartej, czy bardziej maślany smak? Poniżej zapraszam po mój przepis na fasolkę szparagową z bułką tartą, który uważam za najsmaczniejszy.


Fasolka szparagowa z bułką tartą

W naszym domu z fasolką szparagową nie jest tak łatwo… :) Ja wolę wersję z cukrem, dużą ilością masła i bułki tartej (daję 100 g masła i 7 pełnych łyżek bułki tartej na pół kilo fasolki szparagowej). Wolę też jak fasolka jest cała otoczona w bułce, więc lubię ją przemieszać, jeszcze na patelni. Mój Mąż zaś woli jak nie ma cukru w zasmażce i jak jest mniej bułki tartej (max 2-3 łyżki bułki na 50 g masła), a zasmażka jest bardziej maślana. Tak więc ciężko zrobić fasolkę tak, by odpowiadała każdemu – i najczęściej robiona jest na 2 patelnie – z dwiema wersjami. A Wy? Jaką fasolkę szparagową z bułką tartą i masłem wolicie? :)

Osobom na diecie zamiast bułki tartej polecam spożywać samą fasolkę szparagową, gdyż jest niskokaloryczna oraz ma niski indeks glikemiczny. Jest to prosty przepis na fasolkę szparagową, bo wystarczy ją tylko ugotować. A jak to zrobić, by wyszła najsmaczniejsza, możecie przeczytać tutaj: Jak gotować fasolkę szparagową żółtą i zieloną?

Jakby jednak nie było, to gotowana fasolka szparagowa jest bazą dla klasycznej fasolki szparagowej z bułką tartą i masłem. Takie danie najlepiej smakuje na ciepło i jest super dodatkiem do obiadu, chociaż my czasami taką fasolkę lubimy zjeść jako samodzielne danie.

Fasolka szparagowa z bułką tartą – Składniki:

Składniki na gotowaną fasolkę:

  • ok. 500 g żółtej fasolki szparagowej (lub zielonej)
  • ok. 2 litry wody
  • sól do smaku

Składniki na zasmażkę z bułki tartej i masła:

  • pół szklanki bułki tartej (7 pełnych łyżek – ok. 60 g) – jeśli chcecie bardziej płynną wersję zasmażki, to możecie zmniejszyć ilość bułki tartej wedle Waszych upodobań
  • pół kostki masła – 100 g (jeśli wolicie mniej maślaną, bardziej suchą fasolkę, to ilość masła możecie zmniejszyć do 50 g)
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie do smaku, wedle uznania można pominąć)
  • sól do smaku

fasolka szparagowa z bułka tartą

Przepis na fasolkę szparagową z bułką tartą:

  1. Najpierw fasolkę należy najpierw opłukać pod bieżącą wodą, najlepiej na sitku. Następnie odciąć końcówki i obrać ewentualne łyka. W garnku zagotować wodę, wrzucić fasolkę, posolić (i ewentualnie wedle uznania dodać odrobinę cukru) i gotować do odpowiedniej miękkości (czas zależy od rodzaju fasolki oraz tego, czy jest wczesna, czy późniejsza). Fasolka szparagowa młoda ugotuje się znacznie szybciej niż ta stara. Fasolka żółta gotuje się też trochę szybciej niż fasolka zielona. Więcej szczegółów na temat fasolki szparagowej znajdziecie we wpisie tutaj: Jak ugotować fasolkę szparagową żółtą i zieloną?
  2. W międzyczasie, gdy fasolka szparagowa się gotuje, można rozpocząć przygotowywanie bułki tartej. W tym celu na suchą, rozgrzaną patelnię należy wrzucić bułkę tartą i cały czas ją mieszając, smażyć do czasu aż zarumieni się tak bardzo, jak tego oczekujemy. Następnie należy dodać masło i smażyć jeszcze chwilę do połączenia się składników. Dzięki temu, że najpierw podsmaża się bułkę, będzie ona bardziej sypka i lepiej się zarumieni. W przypadku, gdy najpierw roztopi się masło, a następnie doda bułkę tartą, to trudniej będzie ją mocno zarumienić, a poza tym będzie ona bardziej kleista. Ja wraz z bułką tartą wrzucam też na patelnię łyżeczkę cukru (wedle uznania może pominąć). Można dać również szczyptę soli do smaku.
  3. Ugotowaną fasolkę możecie wymieszać z tak przygotowaną bułką tartą lub fasolkę przełożyć na talerz i tylko polać ją bułką z masłem, bez mieszania. Podawać od razu, ponieważ fasolka szparagowa z bułką tartą najlepiej smakuje podawana na ciepło. Smacznego!

Fasolka szparagowa zimą – Ciekawostka:

W sezonie zimowym używam często fasolki szparagowej konserwowej ze słoika (zobacz nasz sprawdzony przepis na fasolkę szparagową na zimę) lub mrożonej. Jeśli będzie to fasolka ze słoika, to polecam ugotować ją wraz z zalewą i dodać nieco wrzątku do garnka, by cała fasolka była zanurzona. Potem odsączyć na sitku i polać masełkiem z bułką tartą. Smacznego! 

fasolka szparagowa do obiadu

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.