fasolka szparagowa z mięsem mielonym przepis

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym


Fasolka szparagowa z mięsem mielonym z sosem pomidorowym, to pomysł na pyszny i dość szybki w wykonaniu obiad. W smaku przypomina Spaghetti Bolognese. Takie danie, kiedy smaki się przegryzą, po odgrzaniu smakuje jeszcze lepiej. Koniecznie wypróbujcie ten przepis na fasolkę szparagową z mięsem mielonym.

Fasolka szparagowa na obiad

Do wykonania tego dania możecie użyć świeżej fasolki w sezonie, poza sezonem zaś może być to fasolka szparagowa mrożona lub też konserwowa. Jeśli użyjecie konserwowej, to polecam szczególnie nasz rodzinny przepis, ponieważ fasolka ta jest wtedy idealna w smaku, a odpowiednio zapasteryzowana nie psuje się. Zobacz koniecznie ten wpis: fasolka szparagowa do słoików na zimę.

Mój poniższy przepis na fasolkę szparagową nieco przypomina spaghetti bolognese, aczkolwiek sos jest troszeczkę inny, a zamiast makaronu użyłam właśnie fasolki. Tym razem żółtej, bo zdecydowanie lepiej pasuje do tego dania niż fasolka szparagowa zielona.

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym – Składniki:

  • 500 g fasolki żółtej szparagowej
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z szynki wieprzowej)
  • 1 duża cebula – ok. 180 g
  • 1 duży ząbek czosnku – ok. 6 g
  • 250 ml passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego (nie koncentratu!)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta chilli (do smaku)
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
  • kilka listków świeżej bazylii (u mnie 5 listków)

fasolka szparagowa mięso mielone


Przepis na fasolkę szparagową z mięsem mielonym:

  1. Fasolkę szparagową, umyć, odciąć końcówki i pozbawić ją ewentualnych łyk. W garnku zagotować wodę z odrobiną soli, a następnie na wrzątek wrzucić fasolkę szparagową i ugotować ją do miękkości (ale uważać, żeby nie była rozgotowana – powinna zostać lekko twarda, taka al dente). Po ugotowaniu odcedzić fasolkę na sitku. Więcej o tym, jak gotować fasolkę szparagową możecie poczytaj tutaj: Jak gotować fasolkę szparagową?
  2. Cebulę obrać, pokroić w niewielką kostkę.
  3. Czosnek również obrać, a następnie drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę (można też zetrzeć na tarce o małych oczkach).
  4. Na patelni rozgrzać olej. Następnie wrzucić posiekaną cebulę i smażyć do czasu aż się zeszkli. Następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze pół minuty. Kolejno na patelnię wrzucić mięso mielone, doprawić je solą, pieprzem oraz papryką słodką. Smażyć, często mieszając i rozdrabniając mięso na mniejsze kawałki.
  5. Gdy mięso się już odpowiednio zarumieni, to należy wlać na patelnię passatę pomidorową i gotować całość przez około 5 minut. Jeśli sos zrobi się za bardzo gęsty, to można go podlać odrobiną wody. Doprawić do smaku oregano oraz chilli, Na koniec dodać ugotowaną fasolkę i delikatnie przemieszać danie. Dusić całość jeszcze pod przykryciem przez około 5 minut. Zdjąć patelnię z palnika i całość oprószyć świeżo posiekaną bazylią. Smacznego!


fasolka szparagowa na obiad

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Fasolka szparagowa z mięsem mielonym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.