Fasolka szparagowa z mięsem mielonym z sosem pomidorowym, to pomysł na pyszny i dość szybki w wykonaniu obiad. W smaku przypomina Spaghetti Bolognese. Takie danie, kiedy smaki się przegryzą, po odgrzaniu smakuje jeszcze lepiej. Koniecznie wypróbujcie ten przepis na fasolkę szparagową z mięsem mielonym.
Fasolka szparagowa na obiad
Do wykonania tego dania możecie użyć świeżej fasolki w sezonie, poza sezonem zaś może być to fasolka szparagowa mrożona lub też konserwowa. Jeśli użyjecie konserwowej, to polecam szczególnie nasz rodzinny przepis, ponieważ fasolka ta jest wtedy idealna w smaku, a odpowiednio zapasteryzowana nie psuje się. Zobacz koniecznie ten wpis: fasolka szparagowa do słoików na zimę.
Mój poniższy przepis na fasolkę szparagową nieco przypomina spaghetti bolognese, aczkolwiek sos jest troszeczkę inny, a zamiast makaronu użyłam właśnie fasolki. Tym razem żółtej, bo zdecydowanie lepiej pasuje do tego dania niż fasolka szparagowa zielona.
Fasolka szparagowa z mięsem mielonym – Składniki:
- 500 g fasolki żółtej szparagowej
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z szynki wieprzowej)
- 1 duża cebula – ok. 180 g
- 1 duży ząbek czosnku – ok. 6 g
- 250 ml passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego (nie koncentratu!)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta chilli (do smaku)
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
- kilka listków świeżej bazylii (u mnie 5 listków)
Przepis na fasolkę szparagową z mięsem mielonym:
- Fasolkę szparagową, umyć, odciąć końcówki i pozbawić ją ewentualnych łyk. W garnku zagotować wodę z odrobiną soli, a następnie na wrzątek wrzucić fasolkę szparagową i ugotować ją do miękkości (ale uważać, żeby nie była rozgotowana – powinna zostać lekko twarda, taka al dente). Po ugotowaniu odcedzić fasolkę na sitku. Więcej o tym, jak gotować fasolkę szparagową możecie poczytaj tutaj: Jak gotować fasolkę szparagową?
- Cebulę obrać, pokroić w niewielką kostkę.
- Czosnek również obrać, a następnie drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę (można też zetrzeć na tarce o małych oczkach).
- Na patelni rozgrzać olej. Następnie wrzucić posiekaną cebulę i smażyć do czasu aż się zeszkli. Następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze pół minuty. Kolejno na patelnię wrzucić mięso mielone, doprawić je solą, pieprzem oraz papryką słodką. Smażyć, często mieszając i rozdrabniając mięso na mniejsze kawałki.
- Gdy mięso się już odpowiednio zarumieni, to należy wlać na patelnię passatę pomidorową i gotować całość przez około 5 minut. Jeśli sos zrobi się za bardzo gęsty, to można go podlać odrobiną wody. Doprawić do smaku oregano oraz chilli, Na koniec dodać ugotowaną fasolkę i delikatnie przemieszać danie. Dusić całość jeszcze pod przykryciem przez około 5 minut. Zdjąć patelnię z palnika i całość oprószyć świeżo posiekaną bazylią. Smacznego!

No w takim wydaniu jeszcze nie jadłam fasolki. Chętnie spróbuję