Fasolka szparagowa z pieczonymi ziemniakami


Fasolka szparagowa z pieczonymi ziemniakami – to super sałatka na grilla lub dodatek do obiadu, zwłaszcza jeśli pod ręką mamy pyszne młode ziemniaki. Wedle uznania możecie zieloną szparagówkę zamienić na żółtą. Gorąco zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu na sałatkę z fasolki szparagowej i młodych ziemniaków.

Pieczone ziemniaki z fasolką szparagową

Połączenie fasolki szparagowej i młodych ziemniaków to prawdziwy strzał w dziesiątkę! Zwłaszcza, gdy do tego duetu dorzuci się jeszcze oliwki oraz przepyszny sos winegret na bazie miodu i musztardy, który moja rodzinka wręcz uwielbia. Taka sałatka z fasolki szparagowej i ziemniaków to super dodatek do dań z grilla lub też dodatek do zwykłego obiadu, np. tradycyjnego schabowego. Ziemniaki z tego przepisu mają pyszną, chrupiącą skórkę i mięciutki środek.

Plusem tego dania jest to, że wbrew pozorom wykonuje się je dość szybko. W międzyczasie, gdy ziemniaki się pieką w piekarniku, można na spokojnie ugotować zieloną fasolkę. W 20, max 30 minut mamy pyszny dodatek do obiadu, który zasmakuje nawet tym najbardziej wybrednym smakoszom :)

Koniecznie musicie wypróbować ten przepis na fasolkę szparagową z pieczonymi młodymi ziemniakami, a uwierzcie mi – z pewnością jeszcze nie raz powrócicie do tego przepisu.

Fasolka szparagowa z pieczonymi ziemniakami – Składniki:

Składniki na sałatkę z fasolki szparagowej i ziemniaków:

  • ok. 500 g ziemniaków (najlepiej młodych)
  • ok. 350 g zielonej fasolki szparagowej
  • ok. 100 g czarnych oliwek (bez pestek)
  • sól do smaku
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Dressing (Sos winegret z musztardą i miodem):

  • 3 łyżki oliwy (ewentualnie oleju)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon (ale ewentualnie może być też delikatesowa)
  • szczypta soli i pieprzu do smaku

pieczone ziemniaki z fasolką szparagową

fasolka szparagowa z pieczonymi ziemniakami

Przepis na fasolkę szparagową z pieczonymi ziemniakami:

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st. C (funkcja z termoobiegiem).
  2. W międzyczasie ziemniaki wyszorować lub obrać (wedle uznania i w zależności jaką mają skórkę – całkiem młodych ziemniaków nie obieram, a te nieco późniejsze, ale wciąż ze wczesnej odmiany, czyli wykopywane na przełomie lipca/sierpnia wolę już obrać cieniutko ze skórki). Dokładnie je umyć, a następnie osuszyć. Ja użyłam małych ziemniaczków, więc kroiłam je tylko na połówki. Jeśli użyjecie większych sztuk, to warto je pokroić nawet na ćwiartki. Wrzucić ziemniaki do miski, oprószyć je solą, papryką słodką oraz czosnkiem. Dodać olej i dokładnie wymieszać, by każdy ziemniak był otoczony w oleju i przyprawach.
  3. Następnie blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na niego ziemniaki, najlepiej w odległości od siebie (żeby nie leżały na sobie). Piec ziemniaki w temperaturze 200 st. C z termoobiegiem, przez ok. 20 minut. Ja użyłam małych ziemniaczków, więc na ich upieczenie wystarczyło mi 20 minut. Jeśli użyjecie większych sztuk, to czas pieczenia należy odpowiednio wydłużyć – ziemniaki powinny być miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Pod koniec pieczenia warto je po prostu nakłuć widelcem i sprawdzić, czy odpowiednio zmiękły. Po upieczeniu wyciągnąć ziemniaki z piekarnika.
  4. W międzyczasie, gdy ziemniaki się pieką, ugotować fasolkę szparagową. Najpierw należy obrać fasolkę i oczyścić ją z ewentualnych łyk oraz odciąć oba końce. Następnie przygotować garnek, wlać ok. 1 litr wody (lub odrobinę więcej – tak, by cała fasolka podczas gotowania była zanurzona w wodzie) i doprowadzić ją do wrzenia. Dodać pół łyżeczki soli oraz wedle uznania pół łyżeczki cukru do smaku, wymieszać. Kolejno na wrzątek wrzucić fasolkę szparagową i od ponownego momentu zawrzenia wody liczyć czas gotowania. Gotować fasolkę pod przykryciem (pokrywka może być lekko uchylona) przez ok. 8-20 minut (w zależności czy mamy do czynienia z wcześniejsza, czy późniejsza odmianą szparagówki). Pamiętajcie, że im fasolka młodsza, tym szybciej się gotuje, dlatego warto już od 8 minuty gotowania się fasolki wyławiać po 1 sztuce i smakować, czy już jest odpowiednio miękka. Po ugotowaniu przerzucić fasolkę na durszlak i przelać zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania. Pozostawić na sitku, by ociekła z nadmiaru wody. Można też ją delikatnie osuszyć za pomocą kuchennych ręczników papierowych. Więcej szczegółów na temat fasolki szparagowej znajdziecie we wpisie tutaj: Jak gotować fasolkę szparagową?
  5. Czarne oliwki odsączyć z zalewy. Można je pozostawić w całości lub pokroić na połówki.
  6. Przygotować sos: w tym celu należy wymieszać ze sobą wszystkie składniki (oliwę, sok z cytryny, miód, musztardę oraz sól i pieprz) aż utworzą jednolity dressing.
  7. Upieczone ziemniaki wymieszać delikatnie z fasolką szparagową oraz oliwkami, a następnie polać sosem miodowo-musztardowym. Taką sałatkę z fasolki szparagowej możecie podawać jako sałatkę do grilla lub dodatek do obiadu. Smacznego!


sałatka z fasolką szparagową
sałatka na grilla

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 odpowiedzi na “Fasolka szparagowa z pieczonymi ziemniakami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.