faworki przepis

Faworki

Przepis na faworki czy też inaczej chrust, chruściki, a także kreple to jedno z najczęściej wyszukiwanych haseł w okolicy Tłustego Czwartku, tuż obok przepisu na pączki. Są to polskie, litewskie oraz niemieckie tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, przypominające kształtem nieco kokardkę. Smażone są one na głębokim tłuszczu, a na koniec oprószane cukrem pudrem. Faworki są popularną słodkością w okresie Karnawału, Tłustego czwartku oraz często króluje w Ostatki, czyli ostatni wtorek przed Środą Popielcową. Z takiego samego ciasta robi się również tak zwane róże karnawałowe.


Jak zrobić faworki?

Jak się robi faworki? To częste pytanie w okolicy Tłustego czwartku, zwłaszcza jak mamy ochotę na prosty przepis na faworki domowe.

Przepis na faworki

Jest on dość prosty w wykonaniu. Ciasto na faworki powinno zawierać mąkę, żółtka jaj oraz śmietanę. Dodatkowo dodaje się spirytus lub ocet, który pełni rolę spulchniacza oraz zapobiega nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu. Dodawanie proszku do pieczenia jest tutaj zbędne.

Ważnym elementem jest również dobre wyrobienie ciasta. To od niego zależy 90 % sukcesu, by chruściki wyszły idealne – kruche. Kolejny krok to tłuczenie ciasta wałkiem i rozwałkowanie go bardzo cienko – możliwie jak najcieniej. Zagniecione ciasto, po jego leżakowaniu tłucze się wałkiem, składa i ponownie tłucze wałkiem – powtarzając te czynności tak długo aż ciasto zacznie być plastyczne i pojawią się pęcherzyki powietrza. Chociaż ja zdecydowanie nie lubię się tak przemęczać i wykorzystuję najczęściej patent z maszynką do mielenia mięsa (możecie o tym poczytać poniżej). Po kolejnym odpoczynku ciasta (tym razem w lodówce) należy przystąpić do rozwałkowania go bardzo cienko – najlepiej na 1 mm grubości :) Jeśli ciasto rozwałkujemy zbyt grubo, to faworki wyjdą gumowe (do bardzo cienkiego rozwałkowania ciasta możecie użyć np. maszynki do makaronu).

Faworki smaży się we wrzącym tłuszczu aż do zrumienienia (niektórzy twierdzą, że najlepiej je smażyć na smalcu, ale można użyć też innego tłuszczu, np. oleju rzepakowego). Prawidłowo przyrządzone faworki powinny być delikatne i kruche. Jednak niektórzy wolą zamiast przepisu na faworki kruche, to na te bardziej puszyste. Na blogu wkrótce znajdziecie też tą drugą wersje :) Najpierw jednak poniżej przepis na chruściki kruche.

Faworki – prosty przepis:

Składniki na ciasto na faworki:

  • 450 g mąki pszennej (u mnie tortowa)
  • 5 żółtek
  • 1 czubata łyżeczka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • 3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18% – ok. 200 g

Dodatkowe składniki:

  • 4 kostki smalcu (razem 800 g) lub 1 litr oleju rzepakowego do głębokiego smażenia
  • cukier puder do oprószenia faworków

Prosty przepis na faworki kruche:

Jak się robi ciasto na faworki?

  • Najpierw należy przygotować ciasto na faworki: czyli przesiać mąkę przez sitko, dodać żółtka, cukier puder, szczyptę soli, spirytus i śmietanę.
  • Ciasto na faworki przy pierwszym zagniataniu jest dość twarde, dlatego warto do tej czynności zatrudnić kogoś silnego ;)
  • Ciasto należy dobrze wyrobić (ugniatać) do otrzymania gładkiej kuli ciasta (w zależności od siły osoby ugniatającej zajmuje to od 15 do 30 minut). Odłożyć ciasto zawinięte w folię na 30 minut by zmiękło i odpoczęło (w temperaturze pokojowej).

ciasto na faworki

Jak zrobić faworki? – etap wyrabiania ciasta:

  • Po czasie leżakowania, ciasto dobrze wybić wałkiem, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza (od 15 – 30 minut); Wszystko to ma na celu wtłoczenie w ciasto jak największej ilości powietrza – ciasto rozwałkowujemy, składamy, ubijamy wałkiem aby znów stało się cieniutkie, znów rozwałkowujemy, składamy, ubijamy itd. Po skończeniu ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce.
  • Niektórzy na przepis na faworki domowe mają taki patent (w tym ja najczęściej wykorzystuję właśnie ten sposób), polegający na tym, by po leżakowaniu przepuścić ciasto przez maszynkę do mięsa (przez sitko z grubymi oczkami). Należy po prostu przepuścić ciasto 3 razy przez maszynkę, dzięki czemu będzie się z nim potem łatwiej pracowało :) Stanie się super plastyczne i mniej wysiłku będzie trzeba włożyć w napowietrzanie ciasta za pomocą wałka. Sprawia to, że przepis na chrusty staje się mniej pracochłonny i przyjemniejszy – nie trzeba już bić ciasta wałkiem. Po zmieleniu przez maszynkę należy ciasto owinąć w folię i schować do lodówki na 30 minut, a dalej postępować tak jak poniżej.

ciasto na faworki zmielone w maszynce do mielenia mięsa

Przepis na chrusty – etap wykrawania ciasta:

  • Schłodzone ciasto podzielić na 4 części. Nie ma potrzeby by podsypywać ciasto mąką. Każdą część rozwałkować na suchej stolnicy lub blacie stołu (cieniutko, najlepiej na ok. 1 mm grubości, max 2 mm – ale im bardziej cienkie faworki tym smaczniejsze i bardziej chrupiące – można w tym celu posłużyć się maszynką do makaronu – dzięki temu faworki wyjdą idealnie cieniutko ‘rozwałkowane’). Części ciasta, które nie są w danej chwili wałkowane należy szczelnie przykryć folią, by się nie wysuszyły. Radełkiem lub nożem wykrajać prostokąty o wymiarach około 12 x 3 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i jeden z końców przewlec przez otwór, formując w ten sposób chrust.

ciasto na faworki domowe

przepis na chrusty

jak zrobić faworki

Przepis na chruściki – etap smażenia:

  • Smażyć w gorącym tłuszczu (ja preferuje smażenie faworków na smalcu), w temperaturze około 175 st.C, z obu stron, na złoty kolor. Odsączyć na ręczniczku papierowym. Z podanych wyżej proporcji wychodzi ok. 80 sztuk faworków. Oprószyć chruściki cukrem pudrem. Smacznego!

Teraz jak już wiesz, jak zrobić faworki, to nie zostało nic innego, jak wypróbować ten przepis! :) Do dzieła! :)

Na blogu znajdziecie także prosty przepis na faworki z ciasta francuskiego – ich wykonanie jest ekspresowe! Wystarczą 3 minuty przygotowania i 15 minut pieczenia, by cieszyć się pysznym chrustem.

Polecam również moje inne 2 super przepisy na Tłusty czwartek:

przepis na chruściki

przepis na faworki kruche

faworki prosty przepis

przepis na faworki

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.