Faworki dla leniwych na cieście francuskim w posypce z cukru pudru

Faworki z ciasta francuskiego (z piekarnika)


Faworki z ciasta francuskiego (z piekarnika) i w dodatku w kilka minut! :) Polecam wszystkim zabieganym, zapracowanym lub po prostu leniwym ;)  jako szybszą alternatywę dla tradycyjnych faworków, na które przepis znajdziecie tutaj: Chrupiące faworki – chruścikiZ podanych poniżej składników wyszło mi 20 faworków.


Faworki z ciasta francuskiego (z piekarnika) – Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (300g) (lub domowe ciasto francuskie, jeśli macie więcej czasu, by je wykonać)
  • cukier puder do oprószenia

Szybkie faworki na cieście francuskim

Faworki z ciasta francuskiego (z piekarnika) – Wykonanie:

  1. Ciasto francuskie najpierw schłodzić w lodówce. Następnie rozwinąć blat ciasta francuskiego, wzdłuż krótszego brzegu przeciąć go na pół, a dłuższy brzeg na ok. 3cm paski (tak jak na załączonych zdjęciach poniżej). Na środku każdego prostokąta zrobić nacięcie. Następnie przekładamy jeden koniec przez otwór.
  2. Dużą blaszkę (najlepiej taką z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać na niej faworki.
  3. Piekarnik nagrzać do 200 st.C. Piec faworki z ciasta francuskiego przez ok. 10-12 minut (aż się ładnie zarumienią).
  4. Ostudzone faworki obficie posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Polecam również przepis na: Pączki w 5 minut (serowe, z twarogu)


Chruściki z francuskiego ciasta przed pieczeniem w piekarniku

 

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 odpowiedzi na “Faworki z ciasta francuskiego (z piekarnika)

  1. Anonim :

    Super sprawa właśnie zrobiłam są super ale mało pachną pychotka szybki przepis na telefon jak ktoś się zapowiedzi na kawkę pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.