Faworki z ciasta francuskiego (z piekarnika) i w dodatku w kilka minut! :) Polecam wszystkim zabieganym, zapracowanym lub po prostu leniwym ;) jako szybszą alternatywę dla tradycyjnych faworków, na które przepis znajdziecie tutaj: Chrupiące faworki – chruściki. Z podanych poniżej składników wyszło mi 20 faworków.
Faworki z ciasta francuskiego (z piekarnika) – Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (300g) (lub domowe ciasto francuskie, jeśli macie więcej czasu, by je wykonać)
- cukier puder do oprószenia
Faworki z ciasta francuskiego (z piekarnika) – Wykonanie:
- Ciasto francuskie najpierw schłodzić w lodówce. Następnie rozwinąć blat ciasta francuskiego, wzdłuż krótszego brzegu przeciąć go na pół, a dłuższy brzeg na ok. 3cm paski (tak jak na załączonych zdjęciach poniżej). Na środku każdego prostokąta zrobić nacięcie. Następnie przekładamy jeden koniec przez otwór.
- Dużą blaszkę (najlepiej taką z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać na niej faworki.
- Piekarnik nagrzać do 200 st.C. Piec faworki z ciasta francuskiego przez ok. 10-12 minut (aż się ładnie zarumienią).
- Ostudzone faworki obficie posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Polecam również przepis na: Pączki w 5 minut (serowe, z twarogu)

Gdyby była opcja z smażeniem ( brak piekarnika :( )
ile wychodzi sztuk faworków z 1 opakowania ciasta francuskiego? ☺
Super sprawa właśnie zrobiłam są super ale mało pachną pychotka szybki przepis na telefon jak ktoś się zapowiedzi na kawkę pozdrawiam
Wspanialy pomysl i szybki do zrobienia
Dziekuje i pozdrawiam z Kanady.
Wspanialy pomysl i szybki do zrobienia .Dziekuje
Pozdrawiam z Kanady
No super, szybki sposób, ale czy to aby nie profanacja tradycyjnych faworków¿??
Smacznego super
Bojku, aż czuję ten zapach dzieciństwa *-*