kurczak na młodej kapuście

Filet z kurczaka pieczony na młodej kapuście

Filet z kurczaka pieczony na młodej kapuście – to propozycja na pyszne, soczyste kawałki kurczaka z dodatkiem młodej kapusty. Tak więc póki sezon na młodą kapustę trwa, to koniecznie wypróbujcie ten przepis!



Kurczak pieczony na młodej kapuście to smaczna propozycja na wiosenny lub wczesnoletni obiad. Mięsko z kurczaka wychodzi wyjątkowo soczyste, a kapusta mięciutka i pyszna. Wytworzony podczas pieczenia kremowy sos można przelać do garnuszka i zagęścić mąka, a następnie wykorzystać go do polania ziemniaków.

Filety z kurczaka zapiekane w młodej kapuście, to praktycznie danie jednogarnkowe (nie licząc jednej zużytej dodatkowo małej patelni do podsmażenia cebulki). Przygotowanie tego dania nie zajmuje zbyt wiele czasu i jedyne, co może się dłużyć, to czas pieczenia w piekarniku.

Filet z kurczaka pieczony na młodej kapuście


Filety z kurczaka pieczone na młodej kapuście – Składniki:

  • 1 duży podwójny filet z piersi kurczaka – ok. 700 g
  • do doprawienia kurczaka: (do smaku) papryka słodka, czosnek granulowany, sól i pieprz
  • ok. 200 g wędzonego boczku surowego (lub parzonego) w plasterkach
  • 1 średnia główka młodej kapusty – ok. 800 g
  • 1 średnia cebula – ok. 100 g
  • 200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (ewentualnie wody)
  • 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • do doprawienia sosu: pół łyżeczki cukru, szczypta pieprzu chilli cayenne, sól i pieprz czarny do smaku
  • mały pęczek koperku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego (2 łyżki do wysmarowania dna naczynia żaroodpornego i 1 łyżka oleju do podsmażenia cebuli)

kurczak w boczku na młodej kapuście

Przepis na kurczaka pieczonego na młodej kapuście:

  1. Kapustę umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki, a następnie poszatkować.
  2. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i zeszklić na niej cebulkę.
  3. Mięso z piersi kurczaka oczyścić z ewentualnych błonek i chrząstek, podzielić na kilka mniejszych filetów (u mnie z jednego podwójnego fileta wykroiłam 6 plastrów kurczaka). Każdy z nich doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką słodką oraz czosnkiem. Następnie każdy filet owinąć dokładnie plastrami boczku.
  4. Naczynie żaroodporne natłuścić 2 łyżkami oleju (lub masłem). Na dnie naczynia ułożyć młodą kapustę, posypać ją posiekanym koperkiem oraz podsmażoną cebulką. Przemieszać.
  5. Bulion lekko podgrzać, dodać do niego śmietankę, koncentrat pomidorowy, cukier, chilli oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać kapustę. Na wierzch poukładać kawałki kurczaka owinięte w boczek.
  6. Wstawić naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 200 st. C (funkcja góra-dół) i piec przez 25 minut bez przykrycia, a następnie 15 minut z przykryciem. Jeśli wytworzy się zbyt dużo sosu, to można całość jeszcze podpiec przez ok. 10 minut w funkcji ‘grill’ ,by nadmiar sosu nieco odparował.
  7. W razie potrzeby, jeśli chcecie wykorzystać powstały sos, np. do polania ziemniaków, to możecie go przelać do garnuszka i zagęścić mąką. Smacznego!

kurczak pieczony na młodej kapuście

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 odpowiedzi na “Filet z kurczaka pieczony na młodej kapuście

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.