Filet z kurczaka pieczony z warzywami

Filet z kurczaka pieczony z warzywami


Filet z kurczaka pieczony z warzywami – to propozycja na pyszny fit obiad. Idealnie komponuje się z ryżem lub kaszą. Wedle uznania, by było jeszcze bardziej kolorowo, możecie dorzucić jeszcze do niego np. żółtą paprykę. Taki filet z kurczaka z piekarnika robi się dość szybko, więc gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu.


Filet z kurczaka pieczony przepis

Uwielbiam takie dania! Wrzucasz wszystko do piekarnika na kilka minut i wyciągasz pyszny obiad! Też tak lubicie? :) W dodatku przygotowanie poszczególnych składników nie zajmuje dużo czasu, a gotowanie dodatków takich jak kasza czy ryż wykonuję wtedy, gdy kurczak się piecze. Tak więc wszystko dzieje się jednocześnie i w mniej niż 30 minut mam pyszny obiad. Takie pieczone filety z kurczaka to super pomysł na obiad nie tylko dla osób na diecie, ale dla tych wszystkich, co mają ochotę na coś zdrowego.
kurczak z warzywami z piekarnika

obiad z piekarnika przepis

Filet z kurczaka pieczony z warzywami – Składniki:

Składniki na danie:

  • ok. 500 g filetów z piersi kurczaka
  • 1 brokuł – ok. 500 g
  • 1 duża papryka czerwona – ok. 300 g
  • 1 średnia biała cebula – ok. 110 g
  • 1 duża czerwona cebula – ok. 200 g
  • 1 garść sezamu

Składniki na marynatę:

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1,5 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • 1 łyżka miodu
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego

Do podania: ryż lub kasza
kurczak z pieczonymi warzywami

obiad z piekarnika

warzywa w marynacie

Przepis na filet z kurczaka pieczony z warzywami:

  1. Filety z piersi kurczaka oczyścić, a następnie pokroić w średniej wielkości kostkę (o boku ok. 1,5 cm).
  2. Wszystkie składniki na marynatę wrzucić do jednej miseczki i dokładnie wymieszać. Połączyć z kurczakiem, wymieszać. Schować do pudełeczka i wstawić do lodówki, by mięso się zamarynowało (na minimum 30 minut, ale można na dłużej, nawet na całą noc).
  3. Brokuła podzielić na różyczki (większe przekroić na połówki). Wrzucić do garnka, zalać wrzątkiem i ponownie doprowadzić wodę do wrzenia. Zmniejszyć płomień pod garnkiem i gotować brokuła przez 2 minuty. Następnie przelać go na sitku zimną wodą, odcedzić.
  4. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w dużą kostkę (o boku. ok. 2 cm).
  5. Obie cebule obrać z łupinek, a następnie pokroić na mniejsze kawałki.
  6. Sezam podprażyć (podsmażyć) na suchej patelni do lekkiego zarumienienia i uwolnienia orzechowego aromatu. Odstawić na bok do ostudzenia.
  7. Kurczaka wyciągnąć z lodówki i dodać do niego najpierw paprykę i obie cebule, wymieszać, by całość dokładnie przeszła marynatą. Na koniec delikatnie wmieszać brokuła.
  8. Rozgrzać piekarnik do temp. 220 st. C (góra-dół, bez termoobiegu).
  9. Duża blachę z piekarnika spryskać olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Na blaszkę wysypać całą zawartość miski/pojemnika (kurczaka wraz z warzywami) i równomiernie rozmieścić na blaszce.
  10. Piec całość przez około 14-16 minut aż kurczak upiecze się i nie będzie już surowy w środku. Jeśli warzywa by się zbyt mocno przypiekały, to należy przykryć zwartość blaszki pod koniec pieczenia.
  11. Tak przygotowane filety z kurczaka oprószyć podprażonym wcześniej sezamem. Podawać np. kaszą lub ryżem. Smacznego!

Polecam również mój przepis: Filety z piersi kurczaka z piekarnika z cukinią i pomidorkami.


filet z kurczaka z warzywami przepis fit

Filet z kurczaka pieczony

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 odpowiedzi na “Filet z kurczaka pieczony z warzywami

  1. Kucharek6 :

    Bardzo fajny przepis. Na pewno wypróbuję. Ale mam pytanie: po co spryskiwać blaszkę olejem skoro wykładamy na niej papier do pieczenia?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.