Filet z kurczaka pieczony z warzywami – to propozycja na pyszny fit obiad. Idealnie komponuje się z ryżem lub kaszą. Wedle uznania, by było jeszcze bardziej kolorowo, możecie dorzucić jeszcze do niego np. żółtą paprykę. Taki filet z kurczaka z piekarnika robi się dość szybko, więc gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu.
Filet z kurczaka pieczony przepis
Uwielbiam takie dania! Wrzucasz wszystko do piekarnika na kilka minut i wyciągasz pyszny obiad! Też tak lubicie? :) W dodatku przygotowanie poszczególnych składników nie zajmuje dużo czasu, a gotowanie dodatków takich jak kasza czy ryż wykonuję wtedy, gdy kurczak się piecze. Tak więc wszystko dzieje się jednocześnie i w mniej niż 30 minut mam pyszny obiad. Takie pieczone filety z kurczaka to super pomysł na obiad nie tylko dla osób na diecie, ale dla tych wszystkich, co mają ochotę na coś zdrowego.
Filet z kurczaka pieczony z warzywami – Składniki:
Składniki na danie:
- ok. 500 g filetów z piersi kurczaka
- 1 brokuł – ok. 500 g
- 1 duża papryka czerwona – ok. 300 g
- 1 średnia biała cebula – ok. 110 g
- 1 duża czerwona cebula – ok. 200 g
- 1 garść sezamu
Składniki na marynatę:
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1,5 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
- 1 łyżka miodu
- świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- 1 łyżeczka czosnku suszonego
Do podania: ryż lub kasza
Przepis na filet z kurczaka pieczony z warzywami:
- Filety z piersi kurczaka oczyścić, a następnie pokroić w średniej wielkości kostkę (o boku ok. 1,5 cm).
- Wszystkie składniki na marynatę wrzucić do jednej miseczki i dokładnie wymieszać. Połączyć z kurczakiem, wymieszać. Schować do pudełeczka i wstawić do lodówki, by mięso się zamarynowało (na minimum 30 minut, ale można na dłużej, nawet na całą noc).
- Brokuła podzielić na różyczki (większe przekroić na połówki). Wrzucić do garnka, zalać wrzątkiem i ponownie doprowadzić wodę do wrzenia. Zmniejszyć płomień pod garnkiem i gotować brokuła przez 2 minuty. Następnie przelać go na sitku zimną wodą, odcedzić.
- Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w dużą kostkę (o boku. ok. 2 cm).
- Obie cebule obrać z łupinek, a następnie pokroić na mniejsze kawałki.
- Sezam podprażyć (podsmażyć) na suchej patelni do lekkiego zarumienienia i uwolnienia orzechowego aromatu. Odstawić na bok do ostudzenia.
- Kurczaka wyciągnąć z lodówki i dodać do niego najpierw paprykę i obie cebule, wymieszać, by całość dokładnie przeszła marynatą. Na koniec delikatnie wmieszać brokuła.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 220 st. C (góra-dół, bez termoobiegu).
- Duża blachę z piekarnika spryskać olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Na blaszkę wysypać całą zawartość miski/pojemnika (kurczaka wraz z warzywami) i równomiernie rozmieścić na blaszce.
- Piec całość przez około 14-16 minut aż kurczak upiecze się i nie będzie już surowy w środku. Jeśli warzywa by się zbyt mocno przypiekały, to należy przykryć zwartość blaszki pod koniec pieczenia.
- Tak przygotowane filety z kurczaka oprószyć podprażonym wcześniej sezamem. Podawać np. kaszą lub ryżem. Smacznego!
Polecam również mój przepis: Filety z piersi kurczaka z piekarnika z cukinią i pomidorkami.

Warzywa mogą być całkiem inne niż podane w przepisie?
Tak
Bardzo fajny przepis. Na pewno wypróbuję. Ale mam pytanie: po co spryskiwać blaszkę olejem skoro wykładamy na niej papier do pieczenia?
Tam jest napisane LUB :) Pozdrawiam.