kurczak w sosie gorgonzola

Filet z piersi kurczaka w sosie gorgonzola


Filet z piersi kurczaka w sosie gorgonzola – czyli pyszne eskalopki z kurczaka z gorgonzolą – to prosty i szybki obiad, idealny dla zabieganych osób, które uwielbiają sery pleśniowe. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na kurczaka w sosie gorgonzola, a z pewnością ten przepis zostanie z Tobą na dłużej.

Filet z piersi kurczaka w sosie gorgonzola

Eskalopki z kurczaka w sosie gorgonzola, to dość popularne danie kuchni śródziemnomorskiej, które wręcz uwielbiamy i moglibyśmy jeść praktycznie codziennie. Może też dlatego, że uwielbiamy sery pleśniowe w każdej postaci.

Eskalopki to nic innego jak cienkie plastry mięsa, więc coś podobnego do naszych polskich kotletów, ale bez panierki. Może być to cielęcina, wołowina lub kurczak, tak jak w tym przepisie. Nie jest to z pewnością danie fit, ale godne wypróbowania :) Takiego kurczaka w sosie gorgonzola można podawać, np. z makaronem, ryżem lub kaszą, bądź po prostu z pieczywem czosnkowym.

Filet z piersi kurczaka w sosie gorgonzola

Sos gorgonzola

Sos na bazie sera gorgonzola, najczęściej dolce (chociaż piccante też lubimy), to jeden z naszych ulubionych sosów. Oczywiście nie każdemu może on przypaść do gustu, bo nie każdy lubi sery pleśniowe – ale jeśli je lubicie tak jak my, to z całą pewnością pokochacie poniższy sos gorgonzola równie mocno. Jest on bardzo prosty w wykonaniu, a smak naprawdę rewelacyjny.

Kurczak w sosie gorgonzola – Składniki:

  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka
  • olej rzepakowy do smażenia
  • mąka pszenna do obtoczenia kurczaka
  • szczypta słodkiej papryki mielonej do smaku
  • sól i pieprz do smaku
  • 150 g sera Gorgonzola dolce, łagodnego
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30 lub 36% (ok. 240 ml)
  • garść orzechów włoskich – ok. 30 g
  • natka pietruszki do oprószenia dania (kilka gałązek)

kurczak gorgonzola

Przepis na filety z piersi kurczaka w sosie gorgonzola:

  1. Filety z piersi kurczaka oczyścić. Każdy filet przekroić wzdłuż, by powstały 2 płaskie plastry mięsa. Razem powstaną 4 plastry z podwójnej piersi kurczaka.
  2. Każdy kawałek mięsa doprawić z obu stron solą, pieprzem oraz papryką słodką. Następnie obtoczyć w mące pszennej.
  3. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć filety z kurczaka z obu stron na rumiano.
  4. Ser gorgonzola pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce. Odciąć i wyrzucić niejadalną skórkę (chyba, że jej nie ma, ale taką informację powinniście mieć na etykiecie opakowania sera gorgonzola).
  5. Gdy kurczak będzie już podsmażony, to należy dolać do niego na patelnie śmietankę kremówkę oraz pokrojony na mniejsze kawałki ser gorgonzola. Mieszać od czasu do czasu, by ser się dokładnie rozpuścił. Dusić kurczaka w sosie do czasu aż ten nieco zgęstnieje. Ewentualnie na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Na małej suchej patelni podprażyć przez chwilę orzechy włoskie posiekane na mniejsze kawałki.
  7. Kurczaka w sosie gorgonzola zdjąć z patelni, oprószyć posiekaną natką pietruszki oraz podprażonymi orzechami. Podawać na ciepło, np. z makaronem, ryżem lub kaszą. Smacznego!

Polecamy również wypróbować przepis: Makaron spaghetti z kurczakiem i serem pleśniowym Lazur.

kurczak w sosie

filety z kurczaka w sosie gorgonzola przepis

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

0 odpowiedzi na “Filet z piersi kurczaka w sosie gorgonzola

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.