Przepis na pstrąga w miętowym sosie holenderskim wg Pascala już jakiś czas temu królował na ulotkach Lidla , potem na moim stole, ale jakoś ostatnio przez deszczową pogodę brak mi sił do systematycznego dodawania przepisów.
Więcej o kupowaniu i przygotowywaniu szparagów możesz poczytać tutaj: Szparagi – przepisy. Jak obierać, gotować?
Składniki
- Szynka szwarcwaldzka 8 plastrów
- Cytryna 1 cytryna, sparzona i wyszorowana
- Pstrąg filetowany 4 pstrągi, wyfiletowane, bez głów i ogonów
- Białe szparagi 1 pęczek
- Oliwy z oliwek niewielka ilość
- Sos holenderski z mięta wg. przepisu na blogu

Wykonanie:
- Pęczek obranych i pozbawionych końcówek szparagów, związujemy za pomocą sznurka. Gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Więcej o kupowaniu i przygotowywaniu szparagów możesz poczytać tutaj: Szparagi – przepisy. Jak obierać, gotować?
- Szparagi wyciągamy z garnka, hartujemy je w wodzie z lodem. 2 plasterki szynki zakładamy na siebie, a następnie kładziemy na nich szparagi i zawijamy w rulonik. Tak samo czynimy z pozostałymi szparagami. Następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C (termoobieg) (na ok. 20 minut). Zobacz przepis: Szparagi w szynce .
- Wyfiletowane pstrągi od strony mięsa smarujemy oliwą z oliwek i doprawiamy pieprzem oraz solą. Pstrągi zwijamy w rulonik, wbijamy w nie wykałaczki i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Na całość ścieramy skórkę z cytryny (do smaku). Pstrągi wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C na 8-12 minut.
- Przygotować sos wg przepisu: Sos holenderski z miętą
- Układamy na talerzu po 2 kawałki pstrąga. Wyciągamy szparagi z piekarnika, doprawiamy je pieprzem i solą i układamy obok pstrągów. Podajemy z sosem (można użyć: tradycyjny sos holenderski ; lub wyżej wymieniony sos holenderski z miętą)
Bardzo ciekawe zestawienie. Lubię szparagi:)
Pstrąg i szparagi, pycha, ja często wykorzystuję przepisy ,kuchni lidla, pyszne pomysły chłopaki mają :)
ja szparagów białych jeszcze nie jadłam, ale jakos ciągle kupuję zielone. Moze to takie zboczenie, bo fasolkę też wolę zieloną ;)
pyszny obiad, ładnie podany:)
Powiem Ci, ze tak elegancko to wszystko prezentuje. Normlanie master chef :)
Przepieknie to wyglada, lecz potrawa nie dla mnie:) szparagi jakoś mi nie podchodzą :)
Bardzo ładnie podane ;) i smakowite, uwielbiam pstrąga
Prezentuje się bajecznie:)
Olala :) Danie jak z restauracji :) cudowne jedzonko :)
Pozdrawiam,
Agata