Filet z pstrąga w sosie holenderskim ze szparagami w szynce

Filet z pstrąga w sosie holenderskim ze szparagami w szynce


Przepis na pstrąga w miętowym sosie holenderskim wg Pascala już jakiś czas temu królował na ulotkach Lidla , potem na moim stole, ale jakoś ostatnio przez deszczową pogodę brak mi sił do systematycznego dodawania przepisów.
Więcej o kupowaniu i przygotowywaniu szparagów możesz poczytać tutaj: Szparagi – przepisy. Jak obierać, gotować?

Składniki

  • Szynka szwarcwaldzka 8 plastrów
  • Cytryna 1 cytryna, sparzona i wyszorowana
  • Pstrąg filetowany 4 pstrągi, wyfiletowane, bez głów i ogonów
  • Białe szparagi 1 pęczek
  • Oliwy z oliwek niewielka ilość
  • Sos holenderski z mięta wg. przepisu na blogu
Filet z pstrąga w sosie holenderskim ze szparagami w szynce

Wykonanie:

  1. Pęczek obranych i pozbawionych końcówek szparagów, związujemy za pomocą sznurka. Gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Więcej o kupowaniu i przygotowywaniu szparagów możesz poczytać tutaj: Szparagi – przepisy. Jak obierać, gotować?
  2. Szparagi wyciągamy z garnka, hartujemy je w wodzie z lodem. 2 plasterki szynki zakładamy na siebie, a następnie kładziemy na nich szparagi i zawijamy w rulonik. Tak samo czynimy z pozostałymi szparagami. Następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C (termoobieg) (na ok. 20 minut). Zobacz przepis: Szparagi w szynce .
  3. Wyfiletowane pstrągi od strony mięsa smarujemy oliwą z oliwek i doprawiamy pieprzem oraz solą. Pstrągi zwijamy w rulonik, wbijamy w nie wykałaczki i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Na całość ścieramy skórkę z cytryny (do smaku). Pstrągi wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C na 8-12 minut.
  4. Przygotować sos wg przepisu: Sos holenderski z miętą
  5. Układamy na talerzu po 2 kawałki pstrąga. Wyciągamy szparagi z piekarnika, doprawiamy je pieprzem i solą i układamy obok pstrągów. Podajemy z sosem (można użyć: tradycyjny sos holenderski ; lub wyżej wymieniony sos holenderski z miętą)

Filet z pstrąga w sosie holenderskim ze szparagami w szynce

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

9 odpowiedzi na “Filet z pstrąga w sosie holenderskim ze szparagami w szynce

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.