Przepisem tym zainspirował mnie Okrasa. W kuchni Lidla był to przepis na Filet z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej z bazylią, szałwią i szparagami. Ja jednak zielone szparagi spożytkowałam na inne przepisy (zobacz: zielone szparagi – przepisy ), a zamiast szałwii dałam pod szynkę listki bazylii. Dla niektórych to karygodne łączyć rybę z mięsem nie-rybnym, no ale jak to Okrasa mówi – w kuchni staropolskiej tak czynili, nikt nie narzekał a na dodatek wszystkim smakowało – tak więc czemu by nie szaleć z takimi połączeniami ;-)
Zamiast zaś sosu na białym winie, dałam zwykły sos holenderski .
Składniki
- Pstrąg filetowany 4 pstrągi, wyfiletowane, bez łusek, bez głowy i ogonów
- Świeża bazylia kilka listków
- Szynki szwarcwaldzka 12 plastrów
- Czosnek 3 ząbki czosnku, pokrojone w talarki
- Oliwa z oliwek 100-150ml
- Sos holenderski wg. przepisu na blogu
Wykonanie:
- Trzy plastry szynki szwarcwaldzkiej ułożyć na desce do krojenia w tak, aby jeden nachodził na drugi. Na szynce położyć kilka listków bazylii, kilka plasterków czosnku oraz nakropić oliwą z oliwek. Na plastrach ułożyć filet z pstrąga (skórą do szynki), na filet nałożyć kolejny filet, zawinać w szynkę. Tak samo uczynić z pozostałymi filetami. Blachę wyłożyć pergaminem. Filety skropić oliwą z oliwek, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180C na 10-12 minut.
- Sos przygotuj wg przepisu tutaj: Sos holenderski
- Wyjąć pstrągi z piekarnika. Pokroić je na mniejsze kawałki. Podawać z sosem, surówkami i frytkami.
Pięknie i apetycznie prezentuje się to danie na talerzu, smaczny obiadek:)
Zapraszam Cię do zabawy Liebster Blog:)http://only-my-simple-kitchen.blogspot.com/2013/06/kiebaski-z-grilla-z-zioami-i-zotym-serem.html
Robiłam kiedyś podobne z łososiem i bardzo nam smakowały, z pstrągiem też muszą smakować wybornie:)
wspaniałe danie!:) obłędnie wygląda
Uwielbiam tę szynkę:D
fajny pomysł, ciekawe połączenie:)
Apetyczne połączenie !
Pychota:)
Bardzo efektowene danie,uwielbiam pstrąga:)
pięknie podane i pyszne!
ale dawno nie jadłam frytasków :)