Filet z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej wg Okrasy

Filet z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej wg Okrasy


Przepisem tym zainspirował mnie Okrasa. W kuchni Lidla był to przepis na Filet z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej z bazylią, szałwią i szparagami. Ja jednak zielone szparagi spożytkowałam na inne przepisy (zobacz: zielone szparagi – przepisy ), a zamiast szałwii dałam pod szynkę listki bazylii. Dla niektórych to karygodne łączyć rybę z mięsem nie-rybnym, no ale jak to Okrasa mówi – w kuchni staropolskiej tak czynili, nikt nie narzekał a na dodatek wszystkim smakowało – tak więc czemu by nie szaleć z takimi połączeniami ;-)

Zamiast zaś sosu na białym winie, dałam zwykły sos holenderski .

Składniki

  • Pstrąg filetowany 4 pstrągi, wyfiletowane, bez łusek, bez głowy i ogonów
  • Świeża bazylia kilka listków
  • Szynki szwarcwaldzka 12 plastrów
  • Czosnek 3 ząbki czosnku, pokrojone w talarki
  • Oliwa z oliwek 100-150ml
  • Sos holenderski wg. przepisu na blogu

Filet z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej wg Okrasy

Wykonanie:

  1. Trzy plastry szynki szwarcwaldzkiej ułożyć na desce do krojenia w tak, aby jeden nachodził na drugi. Na szynce położyć kilka listków bazylii, kilka plasterków czosnku oraz nakropić oliwą z oliwek. Na plastrach ułożyć filet z pstrąga (skórą do szynki), na filet nałożyć kolejny filet, zawinać w szynkę. Tak samo uczynić z pozostałymi filetami. Blachę wyłożyć pergaminem. Filety skropić oliwą z oliwek, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180C na 10-12 minut.
  2. Sos przygotuj wg przepisu tutaj: Sos holenderski
  3. Wyjąć pstrągi z piekarnika. Pokroić je na mniejsze kawałki. Podawać z sosem, surówkami i frytkami.

Filet z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej wg Okrasy

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

11 odpowiedzi na “Filet z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej wg Okrasy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.