Filety z kurczaka w szynce parmeńskiej ze szpinakiem

Filety z kurczaka w szynce parmeńskiej ze szpinakiem i sosem gorgonzola


Filety z kurczaka w szynce parmeńskiej ze szpinakiem i sosem gorgonzola – to pomysł na pyszny obiad, zwłaszcza jeśli uwielbia się sery pleśniowe. Jak już z pewnością zauważyliście, to my uwielbiamy je bardzo i często na podstawie poprzednich przepisów tworzymy nowe modyfikacje i inspiracje na bloga. Tak też było w tym przypadku. Obojętnie, czy to będzie kurczak, czy mięso wieprzowe, a nawet ryba, to sos gorgonzola będzie idealnym dopełnieniem smaku. Tak więc gorąco zachęcamy do wypróbowania przepisu na kurczaka z szynką parmeńską, szpinakiem i gorgonzolą.


Filety z piersi kurczaka ze szpinakiem w sosie gorgonzola

Kurczak owinięty w szynkę parmeńską, a do tego kremowy sos gorgonzola ze szpinakiem, to danie, które już w podobnej wersji pojawiło się na blogu, ale zostało wzbogacone o kilka dodatkowych składników. Jeśli tamten przepis na kurczaka w sosie gorgonzola przypadł Wam do gustu, to z pewnością pokochacie i ten przepis. My wręcz uwielbiamy tego typu dania i moglibyśmy je jeść codziennie, gdyby nie fakt, że są bardzo kaloryczne.

Sos gorgonzola

Sos na bazie sera gorgonzola, najczęściej dolce (chociaż piccante też lubimy), to jeden z naszych ulubionych sosów. Tym razem postanowiliśmy go wzbogacić o świeży szpinak i był to strzał w dziesiątkę! Taki sos smakuje rewelacyjnie, więc jeśli uwielbiacie sery pleśniowe tak bardzo jak my, to koniecznie wypróbujcie ten sos nie tylko do dań z kurczaka, ale np. także do filetów z łososia – będzie smakować równie wybornie!

kurczak w sosie gorgonzola

Kurczak z szynką parmeńską i szpinakiem w sosie gorgonzola – Składniki:

  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka – ok. 600 g
  • ok. 60 g szynki prosciutto (4 szerokie plastry)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • szczypta słodkiej papryki mielonej do smaku
  • czosnek suszony do smaku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 średnia cebula – ok. 150 g
  • 1 czubata łyżka masła
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 150 g sera Gorgonzola dolce, łagodnego
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30 lub 36% (ok. 250 ml)

kurczak w sosie gorgonzola przepis

Przepis na filety z kurczaka w szynce parmeńskiej ze szpinakiem i sosem gorgonzola:

  1. Filety z piersi kurczaka oczyścić. Każdy filet przekroić wzdłuż, by powstały 2 płaskie plastry mięsa. Razem powstaną 4 plastry z podwójnej piersi kurczaka.
  2. Każdy kawałek mięsa doprawić z obu stron solą, pieprzem, papryką słodką mieloną oraz czosnkiem suszonym do smaku. Następnie każdy filet owinąć szynką prosciutto.
  3. Cebulę obrać z łupinek i pokroić w dość drobną kostkę.
  4. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić posiekaną cebulę i smażyć do czasu aż się lekko zeszkli. Następnie na patelni ułożyć filety z kurczaka i smażyć z obu stron na rumiano. Po usmażeniu zdjąć mięso z patelni i odłożyć na talerz obok. Kolejno na patelnię rzucić łyżkę masła, poczekać aż się roztopi, a następnie dorzucić szpinak. Dusić go do czasu aż zwiędnie. Kolejno wlać śmietankę kremówkę, poczekać aż się zagotuje i wtedy dorzucić pokrojony na mniejsze kawałki (lub starty na tarce o dużych oczkach) ser gorgonzola. Co jakiś czas przemieszac sos. Należy pamiętać, by wcześniej odciąć od niego i wyrzucić niejadalną skórkę (chyba, że jej nie ma, ale taką informację powinniście mieć na etykiecie opakowania sera gorgonzola).
  5. Gdy ser już się dokładnie rozpuści, włożyć do sosu podsmażone filety z kurczaka. Przykryć patelnię i dusić całość na małym ogniu najpierw 10 minut pod przykryciem, a następnie 10 minut bez przykrycia, by sos nieco zgęstniał. Na koniec można doprawić danie do smaku solą i pieprzem.
  6. Filety z kurczaka w szynce parmeńskiej ze szpinakiem i sosem gorgonzola podawać na ciepło, np. z makaronem, ryżem lub kaszą. Smacznego!

Polecamy również wypróbować przepis: Makaron spaghetti z kurczakiem i serem pleśniowym Lazur.

filety z kurczaka w sosie gorgonzola

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.