Fish and chipsFish and chips

Fish and chips (fish & chips)


Fish & chips to brytyjskie danie składające się ze smażonej ryby (tradycyjnie dorsza lub łupacza ) w cieście lub bułce tartej oraz frytek . Danie to często podawane jest na wynos, dawniej tradycyjnie zawijano je w gazetę. W slangu, głównie w Wielkiej Brytanii, “the chippie” oznacza sklep/bar podający właśnie fish and chips . Na Warmii tak przygotowaną rybę podaje się z ziemniakami pokrojonymi w plastry i smażonymi, a na koniec posypanymi solą, pieprzem i ziołami: kminkiem, majerankiem i koperkiem.

Fish and chips – Składniki:

  • Filet z dorsza 2 duże filety (lub mintaja)
  • Ziemniaki 6 dużych ziemniaków
  • Mąka pszenna szklanka
  • Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Woda mineralna 50ml
  • Mleko 100ml
  • Jajko 1 jajko
  • Olej do smażenia

Fish and chips

Przepis na Fish and chips:

  1. Mąkę przesiać przez sito, dodać sól i proszek do pieczenia. Wymieszać wodę z mlekiem i jajkiem. Suche składniki połączyć z mokrymi i mieszać aż powstanie gładkie, jednolite ciasto. Odstawić na 10 minut do napęcznienia.
  2. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w słupki. We frytkownicy rozgrzać olej. Frytki smażyć porcjami, a następnie wyjmować cedzakową łyżką i przełożyć do miski.
  3. Filety pokroić na kawałki, posypać solą i pieprzem. Kolejno zanurzać w cieście i wkładać porcjami do rozgrzanego oleju. Smażyć po 4-5 minut, aż ciasto stanie się chrupiące i złociste. Odsączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach.
  4. Wedle tradycji fish & chips powinno zawijać się w gazetę, lecz można je również podawać na talerzu z dowolną surówką i sosem.

Fish and chips

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

9 odpowiedzi na “Fish and chips (fish & chips)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.