placuszki bananowe

Fit placuszki bananowe


Fit placuszki bananowe – bez cukru, mleka i mąki! W smaku są mocno bananowe, pyszne i słodkie same w sobie dzięki dojrzałym bananom. Możecie je zajadać bez dodatków lub np. z jogurtem naturalnym lub innymi ulubionymi dodatkami.



Te placuszki bananowe nie wymagają użycia proszku do pieczenia i składają się tylko z dwóch składników. Są super pomysłem na śniadanie, czy podwieczorek – nie tylko dla dzieci.

Fit placuszki bananowe – Składniki:

Składniki na ciasto na placki bananowe:

  • 1 dojrzały banan – waga ze skórką ok. 210 g
  • 2 jajka klasy M

Dodatkowo potrzebne będą:

  • odrobina oleju rzepakowego do smażenia (maksymalnie 1 łyżka)
  • do podania: u mnie jogurt naturalny i banany, ale możesz także je podawać ze swoimi ulubionymi dodatkami, np. miodem, cukrem pudrem, czy dżemem owocowym.

placki bananowe


Przepis na fit placuszki bananowe:

  1. Do wykonania placuszków najlepiej użyć dojrzałych bananów, takich już z ciemną skórką, które same w sobie są już bardzo słodkie. U mnie był to duży banan o wadze 210 g (ważyłam go razem ze skórką). Banana należy obrać, a następnie za pomocą widelca ugnieść na gładkie puree, chociaż najlepszy będzie do tego blender ręczny – dzięki niemu masa będzie idealnie gładka.
  2. Jajka należy rozbić ze skorupek, wrzucić do pojemnika i ubijać za pomocą miksera przez ok. 2 minuty aż masa jajeczna zrobi się puszysta.
  3. Następnie do masy jajecznej dodać puree z banana i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki lub rózgi kuchennej, by masa pozostała puszysta – dzięki temu placuszki również będą delikatne i puszyste po usmażeniu.
  4. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju rzepakowego (ja rozsmarowuję go po całej powierzchni patelni za pomocą pędzelka), najpierw na średniej mocy palnika, a gdy patelnia już cała dokładnie się nagrzeje, to zmniejszyć moc do minimum. Za pomocą chochelki nakładać porcje ciasta. Smażyć przez ok. 3 minuty (aż się placuszek zarumieni). Ważne jest, by smażyć na małej mocy palnika, gdyż zbyt duża moc sprawi, że placuszki się przypalą i będą nieapetyczne. Gdy placuszek zarumieni się już z jednej strony, to za pomocą szerokiej łopatki należy go delikatnie przerzucić na drugą stronę i smażyć również do zarumienienia.
  5. Usmażone placki bananowe przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i zacząć smażyć kolejną porcję. Z podanych składników wyszło mi 8 średnich placuszków bananowych.
  6. Placuszki przełożyć na talerz, a następnie polać jogurtem naturalnym i ozdobić kawałkami bananów. Możesz także je podawać ze swoimi ulubionymi dodatkami, np. miodem, cukrem pudrem, czy dżemem owocowym. Smacznego!

banany blender

puree z bananów

piana z jajek

placuszki bananowe na patelni

placuszki bananowe 2 składniki

fit placuszki bananowe

fit placki bananowe

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Fit placuszki bananowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.