Fit placuszki bananowe – bez cukru, mleka i mąki! W smaku są mocno bananowe, pyszne i słodkie same w sobie dzięki dojrzałym bananom. Możecie je zajadać bez dodatków lub np. z jogurtem naturalnym lub innymi ulubionymi dodatkami.
Te placuszki bananowe nie wymagają użycia proszku do pieczenia i składają się tylko z dwóch składników. Są super pomysłem na śniadanie, czy podwieczorek – nie tylko dla dzieci.
Fit placuszki bananowe – Składniki:
Składniki na ciasto na placki bananowe:
- 1 dojrzały banan – waga ze skórką ok. 210 g
- 2 jajka klasy M
Dodatkowo potrzebne będą:
- odrobina oleju rzepakowego do smażenia (maksymalnie 1 łyżka)
- do podania: u mnie jogurt naturalny i banany, ale możesz także je podawać ze swoimi ulubionymi dodatkami, np. miodem, cukrem pudrem, czy dżemem owocowym.
Przepis na fit placuszki bananowe:
- Do wykonania placuszków najlepiej użyć dojrzałych bananów, takich już z ciemną skórką, które same w sobie są już bardzo słodkie. U mnie był to duży banan o wadze 210 g (ważyłam go razem ze skórką). Banana należy obrać, a następnie za pomocą widelca ugnieść na gładkie puree, chociaż najlepszy będzie do tego blender ręczny – dzięki niemu masa będzie idealnie gładka.
- Jajka należy rozbić ze skorupek, wrzucić do pojemnika i ubijać za pomocą miksera przez ok. 2 minuty aż masa jajeczna zrobi się puszysta.
- Następnie do masy jajecznej dodać puree z banana i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki lub rózgi kuchennej, by masa pozostała puszysta – dzięki temu placuszki również będą delikatne i puszyste po usmażeniu.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju rzepakowego (ja rozsmarowuję go po całej powierzchni patelni za pomocą pędzelka), najpierw na średniej mocy palnika, a gdy patelnia już cała dokładnie się nagrzeje, to zmniejszyć moc do minimum. Za pomocą chochelki nakładać porcje ciasta. Smażyć przez ok. 3 minuty (aż się placuszek zarumieni). Ważne jest, by smażyć na małej mocy palnika, gdyż zbyt duża moc sprawi, że placuszki się przypalą i będą nieapetyczne. Gdy placuszek zarumieni się już z jednej strony, to za pomocą szerokiej łopatki należy go delikatnie przerzucić na drugą stronę i smażyć również do zarumienienia.
- Usmażone placki bananowe przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i zacząć smażyć kolejną porcję. Z podanych składników wyszło mi 8 średnich placuszków bananowych.
- Placuszki przełożyć na talerz, a następnie polać jogurtem naturalnym i ozdobić kawałkami bananów. Możesz także je podawać ze swoimi ulubionymi dodatkami, np. miodem, cukrem pudrem, czy dżemem owocowym. Smacznego!
Ile kalorii mają takie placki.
tez jestem ciekawa
Raczej tyle co te jajko i banan mają po dodaniu ( plus trochę kcal od oleju )
Fajne połączenie