Francuskie paszteciki z kurkami – idealne jako przekąska na imprezę lub do pracy :) Więcej przepisów na imprezowe przekąski znajdziecie tutaj: Przekąski na imprezę oraz tutaj: Przekąski na Sylwestra.
Francuskie paszteciki z kurkami – Składniki:
- 200g kurek
- 1 średnia cebula
- 1 czubata łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- pieprz, sól do smaku
- 100g sera Grana Padano lub parmezanu
- 1 opak ciasta francuskiego (375g)
- żółtko do posmarowania wierzchu ciasta
- ziarna sezamu do posypania
Francuskie paszteciki z kurkami – Wykonanie:
- Kurki dokładnie oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki.
- Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, następnie podsmażyć na oleju (lub oliwie) na rozgrzanej patelni. Kolejno dorzucić kurki i smażyć dalej aż grzyby nieco odparują wodę. Następnie dodać czubatą łyżkę śmietany oraz pieprz i sól do smaku – smażyć jeszcze kilka minut aż nadmiar wody ze śmietany odparuje i pozostanie gęsty farsz. Ostudzić.
- Ser Grana Padano lub Parmezan zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Rozwinąć ciasto francuskie. Wzdłuż dłuższego brzegu nałożyć pasek farszu, posypać serem, a następnie zawinąć w roladę. Kolejno ponacinać ją na ok. 2-3cm paseczki (czyli na takie paszteciki widoczne na załączonych zdjęciach). Ułożyć paszteciki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować każdy żółtkiem oraz posypać sezamem.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 220C. Włożyć blaszkę z pasztecikami i całość piec przez ok. 15-20 minut (do zarumienienia).
- Podawać najlepiej na ciepło (chociaż można i na zimno), np. z sosem czosnkowym.