frappe
Koktajle, soki i inne napoje Napoje

Frappe

Kuchnia : Włoska | Czas przygotowania : 10 minut | Czas gotowania/pieczenia : 5 minut | Porcje : szklanka 250ml

Frappe – idealna na upały! Gorąco polecamy ten przepis, zwłaszcza teraz, kiedy upały wciąż doskwierają.



Kawa to napój bogów, wiele osób nie wyobraża sobie bez niej dnia. Jest to tak naprawdę jedna z wielu używek, które są dostępne dla każdego bez ograniczeń. Kofeina zawarta w kawie może powodować również silne uzależnienie, więc jest w pewnym stopniu też narkotykiem. Z czasem nasz organizm przyzwyczaja się do dawki kofeiny i potrzebuje jej coraz więcej, aby uzyskać efekt pobudzenia Jeśli zdarzają Ci się silne bóle głowy, a dnia poprzedniego nie piłaś kawy to może być powód migreny.

W tym przepisie przygotowujemy na początku bardzo mocne espresso z kawy rozpuszczalnej, ponieważ kawa będzie rozcieńczona przez duża ilość schłodzonego mleka. Jeśli masz w domu ekspres do kawy możesz w nim zaparzyć mocne espresso. Arabica zawiera mniej kofeiny niż Robusta, więc jeśli zależy Ci na zdecydowanym efekcie pobudzenia wybierz kawę z większą zawartością tej drugiej. Niestety kawa z gatunku Robusty ma bardziej wyrazisty i gorzki smak. Do przygotowania kawy mrożonej według mojego przepisu możesz wykorzystać  mleko 3,2% lub inne, nie ma to dużego znaczenia. Ja wykorzystałam mleko 1,5%. Jeśli nie lubisz mleka krowiego możesz skorzystać z mleka migdałowego, kokosowego, sojowego lub innego, na pewno będzie to miało wpływ na smak mrożonej kawy, ale krowie mleko nie jest składnikiem niezbędnym do przygotowania napoju.

Idealne Frappe na lato

Napój kawowy z mlekiem tak powinno się właściwie nazywać kawę mrożoną, bo przede wszystkim będziemy pić mleko z dodatkiem kawy, która tak naprawdę będzie tylko dodatkiem do schłodzonego mleka. Ale ogólnie przyjęte jest stosowanie zwrotu “kawa mrożona”. Frappe jest idealnym deserem na gorące lato, spełnia ona swoje zadanie jako stymulant dzięki wykorzystaniu do przygotowania mocnej kawy espresso. Dodatkowo pomaga nam się schłodzić w upalne dni Polskiego lata. Mrożoną kawę najlepiej podawać w wysokich szklankach, wtedy najlepiej się prezentuje na stole. Do dekoracji możemy wykorzystać wiórki ulubionej gorzkiej czekolady. Mrożony napój kawowy idealnie sprawdza się również jako dodatek do słodkich lodów, ale wtedy proponuję zrezygnować z możliwości dodania łyżeczki brązowego cukru do kawy i podawać ją na gorzko.

Składniki na Frappe:

  • 40 ml mocnej rozpuszczalnej kawy
  • 4 kostki lodu
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 170 ml schłodzonego mleka
  • wysoka szklanka 250 ml

Jak przygotować mrożoną kawę typu Frappe?

  1. Wrzucić do shakera 2 czubate łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej, dodać 40 ml ciepłej wody. (Jeśli posiadasz ekspres do kawy możesz przygotować za jego pomocą mocne espresso, wtedy należy pozostawić kawę aby trochę ostygła.) Woda powinna być ciepła, ale nie wrząca. Zamknąć i energicznie potrząsać aż kawa będzie w postaci piany. Kawa powinna być bardzo mocna, ale jeśli nie lubisz mocnej kawy możesz ją przygotować tylko z jednej łyżeczki. Kawa mrożona będzie wtedy bardzo delikatna jeśli taki smak Ci odpowiada.
  2. Zawartość z shakera przelać do wysokiej 250 ml szklanki. Dodać 4 kostki świeżego lodu.
  3. Do szklanki wlać 150 ml schłodzonego mleka i wrzucić jedną łyżeczkę brązowego cukru jeśli na co dzień słodzisz kawę, albo więcej ile wykorzystasz cukru to zależy jak lubisz. Całość dokładnie wymieszać. Jeśli akurat nie masz w domu brązowego cukru możesz skorzystać ze zwykłego.
  4. Do ozdoby możesz wykorzystać wiórki gorzkiej czekolady, które dodatkowo podkreślą niepowtarzalny smak doskonałej mrożonej kawy :-)
4.8 / 5 ( 28 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here