Frittata z warzywami
Kolacja Obiad Śniadania i kolacje

Frittata z warzywami i kozim serkiem

Kuchnia : Włoska | Czas przygotowania : 20 minut | Czas gotowania/pieczenia : 30 minut | Porcje : 4 porcje

Frittata z warzywami i kozim serkiem – jak widać, u mnie wersja z duuuużą ilością warzyw :) Więc co niektórzy mogą twierdzić, że to bardziej warzywa z jajkiem niż klasyczna frittata, ale.. Polecam wypróbować taką wersję albo po prostu zmniejszyć nieco ilość warzyw. Jest pysznie!


Frittata z warzywami i kozim serkiem – Składniki:

  • 1 mała czerwona cebula – ok. 40 g
  • 5 łyżek oleju rzepakowego, oliwy lub masła klarowanego
  • 1 duży batat – ok. 400 g
  • pół średniej cukinii – ok. 210 g
  • 1 średnia papryka czerwona – ok. 210 g
  • 6 jajek rozmiar M
  • 1/3 łyżeczki czosnku suszonego
  • sól do smaku
  • 100 g serka koziego, kanapkowego do smarowania
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Przepis na frittatę z warzywami i kozim serkiem:

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C (góra-dół, bez termoobiegu).
  2. Jednego dużego batata o wadze ok. 400 gramów obrać ze skórki, a następnie pokroić go w kostkę o boku nie większym niż 1 cm.
  3. Cukinię pokroić w kostkę o boku nie większym niż 1,5-2 cm.
  4. Czerwoną paprykę pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w kostkę o boku ok. 2 cm.
  5. Cebulę obrać z łupinek i drobno posiekać w kosteczkę o boku nie większym niż 2-3 mm.
  6. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju rzepakowego (lub oliwy lub masła), wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu aż się zeszkli przez 2-3 minuty. Kolejno dorzucić wszystkie warzywa (batata, cukinię i paprykę), delikatnie posolić i smażyć na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, przez ok. 7-8 minut. Dodać czosnek, przemieszać, a potem przykryć patelnię pokrywką i dusić warzywa jeszcze przez 4-5 minut. W tym czasie warzywa powinny delikatnie zmięknąć. Zestawić patelnię z ognia.
  7. Do miski wbić jajka, dodać sól do smaku i wymieszać za pomocą rózgi kuchennej.
  8. Na dużej patelni (u mnie o średnicy cm) z uchwytem odpornym na wysoką temperaturę rozgrzać pozostałe 2 łyżki oliwy (lub oleju), wylać jajka i smażyć na średniej mocy palnika przez 2-4 min, aż jajka lekko się zetną (góra powinna pozostać płynna; w zależności jakiej patelni używacie – na większej patelni jajka smażyć krócej, nie mieszać!). Następnie na powierzchnię jajek wyłożyć wcześniej podsmażone warzywa i równomiernie rozłożyć ja na całej powierzchni jajek.
  9. Patelnię wstawić do nagrzanego piekarnika i piec frittatę przez ok. 9 minut na środkowym poziomie. Kolejno wyciągnąć patelnię z piekarnika, na powierzchni warzyw rozkruszyć serek kozi i ponownie wstawić patelnię do piekarnika i piec jeszcze przez 2-3 minuty.
  10. Wyciągnąć patelnię z piekarnika, lekko ostudzić frittatę i oprószyć ja posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
5 / 5 ( 1 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.