Frużelina malinowa z cukru, malin i skrobi ziemniaczanej
Przetwory Słodkości

Frużelina malinowa

Kuchnia : Polska

Frużelina malinowa – czyli maliny w żelu, to idealny dodatek do gofrów, ciast, tortów, czy lodów. Koniecznie musicie wypróbować!

Frużelina malinowa – Składniki:

  • 300g malin
  • 1 szklanka cukru (ok. 220g)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • 3 płaskie łyżeczki skrobi ziemniaczanej (lub 5 łyżeczek jeśli używamy mocno zmrożonych malin)
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny

Frużelina malinowa w słoiku

Frużelina malinowa – Wykonanie:

  1. Maliny wrzucamy do garnka, dodajemy zwykły cukier i cukier waniliowy. Mieszamy, by cukier dokładnie się rozpuścił. Jeśli używamy mrożonych owoców, to puszczą one sporo soku, zaś do świeżych owoców lepiej dodać na początek 2-3 łyżeczki wody, by owoce się nie przypalały. Doprowadzamy do wrzenia.
  2. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w odrobinie zimnej wody, dodajemy do owoców, mieszamy. Gotujemy dalej na małym ogniu.
  3. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku, dopełnić owocami z garnka, wymieszać, by nie było grudek. Owoce w garnku zdjąć z palnika, dodać rozrobioną żelatynę, wymieszać.
  4. Gorącą frużelinę malinową wlewamy do słoiczków i zakręcamy. Po ostudzeniu przechowujemy w lodówce.
  5. Frużelina malinowa idealnie nadaje się do lodów, gofrów oraz ciast.

Frużelina z malin do słoika
Przepyszna i słodka frużelina malinowa

Rate this post

5 thoughts on “Frużelina malinowa”

  1. Witam
    Ostatnio napisałam komentarz z pytaniami na temat przepisu na frużelinę, teraz widzę, że został usunięty i nikt nie pokusił się by chociażby odpowiedzieć… To bardzo nieuprzejme i nieprofesjonalne. Takie zachowanie powoduje u internautów negatywny odbiór strony ponieważ zmniejsza jej rzetelność i sugeruje brak kultury ze strony osób prowadzących działalność internetową.
    Pozdrawiam

    1. Leno! Nikt niczego nie usuwał. Na stronie jest moderacja komentarzy, więc pojawiają się one dopiero po akceptacji. Jako że blog nie jest moim jedynym zajęciem w ciągu dnia, a poza tym zajmuję się również wieloma (obecnie ważniejszymi sprawami), to nie wchodzę tutaj codziennie. Z tego też powodu nie moderowałam komentarzy, bo nie zauważyłam, że takowe się pojawiły.
      Odnosząc się do Twoich pytań: osobiście preferuję słodkie smaki, więc cukru daję właśnie szklankę, gdyż z mniejszą ilością może wyjść bardziej kwaskowata. Co do konsystencji – zależy jak szybko ową tartę chcesz spożyć. Przy wymienionych wyżej proporcjach frużelina dość długo tężeje i dopiero po ok. 8-10h chłodzenia robi się zupełnie sztywna.

  2. Chciałabym zrobić frużelinę do tarty i zależy mi na tym by w miarę możliwości jak najmniej się rozpływała, nie że wcale, tylko jak najmniej;) Czy w takim wypadku dodać tyle mąki ziemniaczanej i żelatyny co w przepisie czy trochę więcej? Z góry dziękuję za odpowiedź!

    1. I czy do 300g malin naprawdę potrzeba aż szklanki cukru? Widziałam przepis na tort straciatella i tam jest 700g malin i też szklanka cukru. Przepraszam za tak dużą ilość pytań ale podchodzę do frużeliny po raz pierwszy i mam obawy ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.