Frużelina malinowa z cukru, malin i skrobi ziemniaczanej

Frużelina malinowa

Frużelina malinowa – czyli maliny w żelu, to idealny dodatek do gofrów, ciast, tortów, czy lodów. Koniecznie musicie wypróbować!

Frużelina malinowa – Składniki:

  • 300g malin
  • 1 szklanka cukru (ok. 220g)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • 3 płaskie łyżeczki skrobi ziemniaczanej (lub 5 łyżeczek jeśli używamy mocno zmrożonych malin)
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny

Frużelina malinowa w słoiku


Frużelina malinowa – Wykonanie:

  1. Maliny wrzucamy do garnka, dodajemy zwykły cukier i cukier waniliowy. Mieszamy, by cukier dokładnie się rozpuścił. Jeśli używamy mrożonych owoców, to puszczą one sporo soku, zaś do świeżych owoców lepiej dodać na początek 2-3 łyżeczki wody, by owoce się nie przypalały. Doprowadzamy do wrzenia.
  2. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w odrobinie zimnej wody, dodajemy do owoców, mieszamy. Gotujemy dalej na małym ogniu.
  3. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku, dopełnić owocami z garnka, wymieszać, by nie było grudek. Owoce w garnku zdjąć z palnika, dodać rozrobioną żelatynę, wymieszać.
  4. Gorącą frużelinę malinową wlewamy do słoiczków i zakręcamy. Po ostudzeniu przechowujemy w lodówce.
  5. Frużelina malinowa idealnie nadaje się do lodów, gofrów oraz ciast.

Frużelina z malin do słoika
Przepyszna i słodka frużelina malinowa

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 odpowiedzi na “Frużelina malinowa

  1. Lena :

    Witam
    Ostatnio napisałam komentarz z pytaniami na temat przepisu na frużelinę, teraz widzę, że został usunięty i nikt nie pokusił się by chociażby odpowiedzieć… To bardzo nieuprzejme i nieprofesjonalne. Takie zachowanie powoduje u internautów negatywny odbiór strony ponieważ zmniejsza jej rzetelność i sugeruje brak kultury ze strony osób prowadzących działalność internetową.
    Pozdrawiam

    • SłodkaBabeczka :

      Leno! Nikt niczego nie usuwał. Na stronie jest moderacja komentarzy, więc pojawiają się one dopiero po akceptacji. Jako że blog nie jest moim jedynym zajęciem w ciągu dnia, a poza tym zajmuję się również wieloma (obecnie ważniejszymi sprawami), to nie wchodzę tutaj codziennie. Z tego też powodu nie moderowałam komentarzy, bo nie zauważyłam, że takowe się pojawiły.
      Odnosząc się do Twoich pytań: osobiście preferuję słodkie smaki, więc cukru daję właśnie szklankę, gdyż z mniejszą ilością może wyjść bardziej kwaskowata. Co do konsystencji – zależy jak szybko ową tartę chcesz spożyć. Przy wymienionych wyżej proporcjach frużelina dość długo tężeje i dopiero po ok. 8-10h chłodzenia robi się zupełnie sztywna.

  2. Lena :

    Chciałabym zrobić frużelinę do tarty i zależy mi na tym by w miarę możliwości jak najmniej się rozpływała, nie że wcale, tylko jak najmniej;) Czy w takim wypadku dodać tyle mąki ziemniaczanej i żelatyny co w przepisie czy trochę więcej? Z góry dziękuję za odpowiedź!

    • Lena :

      I czy do 300g malin naprawdę potrzeba aż szklanki cukru? Widziałam przepis na tort straciatella i tam jest 700g malin i też szklanka cukru. Przepraszam za tak dużą ilość pytań ale podchodzę do frużeliny po raz pierwszy i mam obawy ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.