Uwielbiacie frytki? Bo ja tak! Przyznam się bez bicia, że mogłabym je jeść na okrągło! Niestety frytki do najzdrowszych nie należą, więc jemy je od czasu do czasu :) Najbardziej smakują mi z domowym sosem czosnkowym lub z sosem farmerskim, na które przepis również znajdziecie na blogu.
Jeśli szukacie sposobu na extra chrupiące frytki, to koniecznie przeczytajcie ten przepis poniżej.
Jak zrobić frytki oraz jakich błędów unikać przy ich przyrządzaniu?
Oto kilka najpowszechniejszych błędów, których warto unikać:
- zbyt słabo rozgrzany olej lub jego zbyt wysoka temperatura (olej podczas całego czasu smażenia powinien mieć stałą temperaturę);
- zbyt mała ilość oleju do smażenia (wtedy frytki będą surowe w środku, poprzywierają do dna i będą się łamać);
- niedokładnie osuszone ziemniaki;
- zbyt duża porcja frytek smażona na raz (przez co olej zbyt szybko się ochładza i nie trzyma temperatury, a także zbyt ściśnięte frytki będą się sklejać);
- zbyt krótkie lub zbyt długie smażenie (należy je wyciągnąć z oleju dokładnie w momencie, kiedy nabiorą złotego koloru);
- frytki różnej wielkości – frytki powinny być tej samej wielkości, by równo się smażyły;
- zły gatunek ziemniaków – najlepsze frytki uzyskamy z gatunków ziemniaków wysokoskrobiowych.
Składniki na domowe frytki:
- ok. 1 kg ziemniaków
- ok. 1 litr oleju
- sól
- do podania: ketchup, sos tysiąca wysp, sos czosnkowy, sos farmerski
Jak zrobić pyszne i chrupiące domowe frytki?
- Ziemniaki obrać. Pokroić na słupki, najlepiej podobnej wielkości.
- Pokrojone ziemniaki opłukać kilka razy pod wodą, a następnie wrzucić do miski z zimną wodą i odstawić na ok. 20-30 minut. Po tym czasie ponownie przepłukać frytki, a następnie dokładnie osuszyć.
- Do garnka (lub frytkownicy) o dość szerokim dnie, wlać olej rzepakowy. Jeśli używacie garnka, to olej należy najpierw rozgrzać dość mocno (ale nie powinien się dymić). Żeby sprawdzić czy jest wystarczająco gorący do smażenia wystarczy wrzucić jedną frytkę – przy dobrze rozgrzanym oleju powinny przy frytce robić się bąbelki. Frytki należy smażyć partiami, tak by luźno sobie pływały w oleju.
- Jeśli smażycie frytki w garnku to na największym palniku ogień powinien być ustawiony na ciut wyższy niż najmniejszy płomień. Pozwoli to osiągnąć temperaturę ok. 130 st. C – w tej temperaturze należy smażyć frytki przez około 8-10 minut (powinny być wciąż blade, ale nie rozpadające się). Następnie wyjąć frytki łyżką cedzakową i wyłożyć na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym. Chwilę odczekać aż olej ponownie się rozgrzeje i wrzucić kolejną partię frytek, powtarzając wszystkie powyższe czynności.
- Następnie po wstępnym podsmażeniu wszystkich frytek, należy olej rozgrzać do 180-190 st. C (ciut więcej niż środek na największym palniku) i smażyć frytki przez ok. 5-6 minut – do czasu aż nabiorą ładnego złotego koloru. Ponownie odsączyć frytki z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Usmażone frytki posypać solą i podawać z ulubionymi sosami. Smacznego!
Ja również uwielbiam frytki. Ostatnio przygotowuje je w piekarniku – nie są tak chrupiące, ale za to nie mają tyle kalorii.
Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)