Przekąski Przekąski na imprezę

Frytki z batatów

Frytki z batatów – czyli fryteczki ze słodkich ziemniaków. Bataty niestety w większości polskich domów goszczą znacznie rzadziej niż tradycyjne ziemniaki, a warto wiedzieć, że znacznie przewyższają je pod względem wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Czerwona odmiana batatów to doskonałe źródło likopenu, który może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób serca i niektórych nowotworów. Z kolei fioletowe zawierają antocyjany, czyli silne przeciwutleniacze.

Polecam również przepis na: frytki z piekarnika z tradycyjnych ziemniaków


Frytki z batatów – Składniki:

  • 4 średnie bataty – ok. 1 kg
  • pół łyżeczki soli (lub nieco więcej – do smaku)
  • 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu chilli cayenne (można pominąć)
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii
  • 6 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek

frytki z batatów

Przepis na frytki z batatów:

  1. Frytki z batatów można przygotować na 2 sposoby: ze skórką lub bez. Ja osobiście preferuję frytki z obranych batatów, gdyż na takie z niezbyt grubą skórką czasami ciężko jest natrafić, a wtedy smak frytek nie jest taki, jakiego bym oczekiwała. Tak więc bataty polecam obrać ze skórki, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. Jeśli jednak zdecydujecie się na frytki ze skórką, to bataty należy wyszorować (najlepiej druciakiem), umyć i odciąć końcówki.
  2. Bataty pokroić w paseczki na frytki, wrzucić do miski, dodać wszystkie przyprawy i olej (lub oliwę z oliwek) i całość dokładnie wymieszać.
  3. Na blaszce z piekarnika wyłożyć papier do pieczenia, przerzucić frytki, poukładać je dość równomiernie. Wstawić do piekarnika i piec całość w temperaturze ok. 190st.C przez ok. 25-35 minut (aż będą miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz). Podczas pieczenia można przemieszać frytki kilka razy, by upiekły się równomiernie. Podawać np. z sosem czosnkowym, sosem tysiąca wysp lub innym ulubionym. Smacznego!

Polecam również przepis na: frytki z piekarnika z tradycyjnych ziemniaków

5 / 5 ( 25 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.