frytki z marchewki
Obiad Przekąski

Frytki z marchewki

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 10 minut | Czas gotowania/pieczenia : 30 minut | Porcje : 3 porcje

Frytki z marchewki ? A no tak :) Frytki można robić praktycznie z każdego warzywa, nie tylko z ziemniaków. Frytki z marchewki są pyszne, nieco słodkie, w smaku podobne do frytek z batatów. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu.

Frytki z marchewki – Składniki:

  • ok. 800 g marchwi
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
  • 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • pół łyżeczki czosnku suszonego
  • sól do smaku

frytki z marchewki z piekarnika

Przepis na frytki z marchewki:

  1. Marchewki umyć, a następnie obrać, odcinając końcówki. Kolejno mniejsze marchewki przekroić na mniejsze części – takie o długości ok. 5-6 cm. Następnie każdą część pokroić na ćwiartki, tworząc słupki frytek. Większe marchewki należy pokroić na więcej części, by nie były za grube.
  2. Tak przygotowane frytki z marchewki wrzucić do miski. Dodać olej lub oliwę (na tę ilość marchewki wystarczą 3 pełne łyżki). Następnie dodać przyprawy: jedną płaską łyżeczkę suszonego tymianku, jedną płaską łyżeczkę papryki słodkiej mielonej, pół łyżeczki czosnku suszonego oraz sól do smaku. Wymieszać.
  3. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C (funkcja góra-dół, bez termoobiegu).
  4. Na dużej blaszce od piekarnika wyłożyć papier do pieczenia, a na niego wysypać marchewkowe frytki. Postarać się ułożyć je tak, by nie nachodziły na siebie, dzięki czemu będą się piekły równomiernie.
  5. Wstawić blaszkę do piekarnika na środkowy poziom i piec frytki przez ok. 30-32 minuty (do czasu aż będą miękkie, ale nie rozpadające się).
  6. Upieczone frytki z marchewki przełożyć na talerz i podawać, np. z sosem czosnkowym. Smacznego!

Polecam również przepis na: frytki z batatów. To przepis, który koniecznie musicie wypróbować, zwłaszcza, gdy szukacie pomysłów na przemycenie warzyw dzieciom :)

frytki z marchewki przepis

Jak zrobić frytki z marchewki – cenne wskazówki:

  • Na dużą blachę polecam nie wykorzystywać więcej niż 800 gramów marchewki, ponieważ zbyt duża ilość frytek z marchewek na blaszce spowoduje, że będą się nierównomiernie piekły – część będzie się rozpadać, podczas gdy reszta może być jeszcze nieco surowa.
  • Jeśli chodzi o przyprawy, to nie musicie ograniczać się do tych użytych przeze mnie. Tutaj panuje totalna dowolność. Możecie dodać bazylię, oregano, imbir, chili, curry lub jeszcze inne swoje ulubione przyprawy. Warto pobawić się smakami.
  • Frytki z marchewki z piekarnika są najlepszą opcją. Nie polecam robić wersji smażonej.
  • Moim zdaniem najlepiej pasuje do nich sos czosnkowy, chociaż bez dodatków równie pysznie smakują. Wedle uznania możecie je serwować także z innymi dipami.
  • Przepis na frytki z marchewki jest banalnie prosty, więc stanowi fajny pomysł na wspólne gotowanie z dziećmi. Dorośli mogą wykonać pierwszą część, czyli obieranie i krojenie marchewek, a dzieci mogą otoczyć takie warzywne frytki w przyprawach i oleju. To również super pomysł na przemycenie warzyw dzieciom, ponieważ takie zdrowe frytki, które zrobi się samemu smakują o niebo lepiej ;)

przepis na frytki z marchewki

5 / 5 ( 44 głosów )

3 thoughts on “Frytki z marchewki”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.