Obiad

Fuczki. Placki z kiszonej kapusty.

Kuchnia : Polska | Czas gotowania/pieczenia : 25 minut

Kocham kapustę kiszoną, a mój Mąż chyba jeszcze bardziej. Najlepsza jest ta domowa lub od sprawdzonego dostawcy. My mamy swój taki osiedlowy sklepik, w którym zawsze możemy zaopatrzyć się w przepyszną kiszoną kapustę prosto z beczki. Dlatego, gdy tylko usłyszałam o regionalnej potrawie prosto z Beskid, którą są fuczki, to wiedziałam, że koniecznie muszę je zrobić.

Jako, że podstawowym składnikiem jest tutaj kiszona kapusta, to warto wybrać taką z zaufanego źródła, smaczną, jędrną i nie za kwaśną.


Składniki na Fuczki, czyli bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty:

  • 400 g dobrze odciśniętej kiszonej kapusty
  • 1 pełna szklanka mleka – ok. 250 ml
  • 2 jajka
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej  ok. 200g
  • 2 średnie cebule – ok. 150g
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka cząbru (opcjonalnie, można zastąpić innymi ulubionymi przyprawami)
  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia

Fuczki można podawać np. z:

  • kwaśną śmietaną, jogurtem greckim
  • sosem czosnkowym
  • sosem tzatziki
  • sosem farmerskim (ostatnio nasz ulubiony sos!)

fuczki z kiszonej kapusty

placki z kiszonej kapusty

Przepis na Fuczki, czyli placki z kapusty kiszonej z podkarpacia:

  1. Kapusty kiszone dostępne na rynku niestety dużo różnią się od siebie w smaku, dlatego warto je pozyskiwać od zaufanych dostawców. Poza tym należy pamiętać, że lepiej kupić kapustę kiszoną niż kwaszoną octem.
  2. Na samym początku należy posmakować kapustę, czy nie jest zbyta kwaśna. Jeśli tak, to trzeba ją opłukać i porządnie odcisnąć z nadmiaru wody. Kapustę posiekać drobno.
  3. Cebule obrać, drobno posiekać. Zeszklić na patelni z rozgrzanym olejem. Zostawić do ostudzenia.
  4. Jajka, mleko, mąkę i przyprawy zmiksować na jednolite, gęste ciasto naleśnikowe. Następnie dodać do tego posiekaną kapustę kiszoną oraz podsmażoną cebulkę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać.
  5. Na patelni rozgrzej olej, nakładać po 1 – 2 łyżki ciasta i smażyć placki z obu stron na rumiano. Po usmażeniu odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Podawać na ciepło np. z sosem tzatziki, czosnkowym, farmerskim lub po prostu z kwaśną śmietaną. Smacznego!

przepis na fuczki z kiszonej kapusty

5 / 5 ( 1 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here