Kocham kapustę kiszoną, a mój Mąż chyba jeszcze bardziej. Najlepsza jest ta domowa lub od sprawdzonego dostawcy. My mamy swój taki osiedlowy sklepik, w którym zawsze możemy zaopatrzyć się w przepyszną kiszoną kapustę prosto z beczki. Dlatego, gdy tylko usłyszałam o regionalnej potrawie prosto z Beskid, którą są fuczki, to wiedziałam, że koniecznie muszę je zrobić.
Jako, że podstawowym składnikiem jest tutaj kiszona kapusta, to warto wybrać taką z zaufanego źródła, smaczną, jędrną i nie za kwaśną.
Składniki na Fuczki, czyli bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty:
- 400 g dobrze odciśniętej kiszonej kapusty
- 1 pełna szklanka mleka – ok. 250 ml
- 2 jajka
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej ok. 200g
- 2 średnie cebule – ok. 150g
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka cząbru (opcjonalnie, można zastąpić innymi ulubionymi przyprawami)
- olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
Fuczki można podawać np. z:
- kwaśną śmietaną, jogurtem greckim
- sosem czosnkowym
- sosem tzatziki
- sosem farmerskim (ostatnio nasz ulubiony sos!)
Przepis na Fuczki, czyli placki z kapusty kiszonej z podkarpacia:
- Kapusty kiszone dostępne na rynku niestety dużo różnią się od siebie w smaku, dlatego warto je pozyskiwać od zaufanych dostawców. Poza tym należy pamiętać, że lepiej kupić kapustę kiszoną niż kwaszoną octem.
- Na samym początku należy posmakować kapustę, czy nie jest zbyta kwaśna. Jeśli tak, to trzeba ją opłukać i porządnie odcisnąć z nadmiaru wody. Kapustę posiekać drobno.
- Cebule obrać, drobno posiekać. Zeszklić na patelni z rozgrzanym olejem. Zostawić do ostudzenia.
- Jajka, mleko, mąkę i przyprawy zmiksować na jednolite, gęste ciasto naleśnikowe. Następnie dodać do tego posiekaną kapustę kiszoną oraz podsmażoną cebulkę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać.
- Na patelni rozgrzej olej, nakładać po 1 – 2 łyżki ciasta i smażyć placki z obu stron na rumiano. Po usmażeniu odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Podawać na ciepło np. z sosem tzatziki, czosnkowym, farmerskim lub po prostu z kwaśną śmietaną. Smacznego!