Budyniowe gofry z bananami i bitą śmietaną

Gofry budyniowe

Gofry budyniowe to zachcianka mojego Męża, który od czasu powstania naleśników budyniowych (zobacz przepis), najchętniej dodawałby budyń do wszystkiego ;) Czekoladowe gofry budyniowe idealnie smakują z bitą śmietaną i bananami :) Może wypróbujecie je jeszcze dziś? :) Gorąco polecam! :)

Gofry budyniowe – Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru zwykłego
  • 1 opak. cukru wanilinowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opak. budyniu czekoladowego (opakowanie=45g)
  • opcjonalnie: bita śmietana, owoce (u nas banany)

*szklanka = 250ml

Pyszne gofry budyniowe z bitą śmietaną i kawałkami banana


Gofry budyniowe – Wykonanie:

  1. Białka oddzielić od żółtek.
  2. Białka ubić wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  3. Żółtka utrzeć ze zwykłym cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać olej, mleko, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i budyń czekoladowy w proszku, zmiksować. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z ubitych białek.
  4. Nagrzać gofrownicę, posmarować olejem w razie potrzeby, nakładać porcję ciasta i smażyć gofry.
  5. Upieczone gofry budyniowe podać np. z bitą śmietaną i owocami (szczególnie polecamy banany). Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 odpowiedzi na “Gofry budyniowe

  1. żona :

    Ja również robię budyniowe gofry od męża raz jak byliśmy u znajomych to takie jedliśmy i mąż po jakimś czasie kupił mi gofrownice profi bym jemu takie w domu robiła. Na dzisiejszą pogodę coś słodkiego będzie w sam raz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.