Chrupiące gofry jak z budki

Gofry. Przepis na gofry chrupiące jak z budki.

Chrupiące gofry. Przepis na gofry jak z nadmorskiej budki, a nawet lepsze :) Te pyszności to nic innego jak rodzaj pulchnego lub chrupkiego wafla pieczonego w gofrownicy o różnych kształtach (najczęściej jest to prostokąt lub kwadrat z kratownicą, rzadziej serduszko, czy kwiatek.

Jako że gofry podaję najczęściej na słodko, np. z bitą śmietaną i dżemem lub z owocami, to do ciasta gofrowego dodaję już niewielką ilość cukru. Dobrym pomysłem jest również serwowanie ich z lodami. Jeśli jednak chcecie rozkoszować się samymi goframi bez dodatków, to polecam do ciasta dodać około pól szklanki cukru, by były nieco słodsze.

By gofry były chrupiące należy studzić je na kratce, by mogły swobodnie odparować, a do ich upieczenia najlepiej wykorzystać gofrownicę o mocy większej niż 1000W.

Polecam również wypróbować inny przepis: Gofry budyniowe
 

Chrupiące Gofry – przepis na gofry jak z budki- Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 300g mąki)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 16g cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mleka (lub jak ktoś woli ‘lżejszą wersję, to można użyć 1 szklankę mleka i 1 szklankę wody gazowanej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju do ciasta (ok. 80ml) + trochę do posmarowania gofrownicy

*szklanka o pojemności 250ml

Najlepsze chrupiące gofry na słodko przepis na gofry

Gofry – przepis na chrupiące gofry- Wykonanie:

  1. Białka jajek ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę.
  2. Wszystkie suche składniki (tj. mąkę pszenną tortową, cukier zwykły (opcjonalnie jeśli robimy gofry bez słodkich dodatków), cukier waniliowy, proszek do pieczenia) połączyć ze sobą. Następnie dodać mleko (lub mleko i wodę), olej oraz żółtka jajek, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wmieszać je w ciasto za pomocą łyżki lub szpatułki.
  3. Gofrownicę (najlepiej taką o mocy powyżej 1000W) rozgrzać, natłuścić olejem. Smażyć gofry na złoty kolor.
  4. Następnie, by wafle były chrupiące, najlepiej studzić je na kratce. Podawać np. z bitą śmietaną, dżemem lub z ulubionymi owocami. Smacznego!

Polecam również wypróbować inny przepis: Gofry budyniowe


Szybkie chrupiące gofry, dokładnie takie jak w budce ciasto gofry

 

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

9 odpowiedzi na “Gofry. Przepis na gofry chrupiące jak z budki.

  1. Potocka M :

    a ja odkryłam, że tak naprawdę praktycznie każdy przepis jest dobry jak ma się dobrą gofrownicę. Wcześniej miałam taką zwykłą i gofry były gumowate, teraz mam z breville, o trochę większej mocy i całkiem inaczej wypieka ciasto… gofry wychodzą delikatnie chrupiące, takie jak nad morzem się jada :)

  2. Krystyna Kubaczka :

    Właśnie szukalam przepisu na gofry mój wnusio będzie u mnie 5 dni na wakacjach to znaczy babcia robi smakołyki dziękuje bardzo śniadanka będą pyszne ❣️

  3. Eliza :

    przepis świetny! ale zauważyłam, że w mojej starej gofrownicy nie wychodzą zbyt dobre, a mam też taką nową z breville i tu już wychodzą idealnie. Wychodzi na to, żę moje wcześniejsze niudane próby były spowodowane złą gofrownicą, może tak być? :)

  4. Ela :

    Dzisiaj zrobiłam gofry bez przekonania że mi wyjdą w bardzo słabej gofrownicy ale wyszły bardzo dobre i na bieżąco zostały zjedzone.

  5. Karolina :

    Też mam taką gofrownicę, jest najlepsza a miałam już dwie inne wcześniej. Przepis ok ale ja uwielbiam dodać sok z cytryny i trochę startej skórki wtedy są wykwintne. Polecam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.