Chrupiące gofry jak z budkiChrupiące gofry jak z budki

Przepis na gofry jak z budki nad morzem!


Gofry najlepsze pod Słońcem! Smakują jak z nadmorskiej budki, a może nawet są lepsze :) Te pyszności to nic innego jak rodzaj pulchnego lub chrupkiego wafla pieczonego w gofrownicy o różnych kształtach (najczęściej jest to prostokąt lub kwadrat z kratownicą, rzadziej serduszko, czy kwiatek.

Gofry

Jako że gofry podaję najczęściej na słodko, np. z bitą śmietaną i dżemem lub z owocami, to do moje ciasto na gofry ma już niewielką ilość cukru. Dobrym pomysłem jest również serwowanie ich z lodami. Jeśli jednak chcecie rozkoszować się samymi goframi bez dodatków, to polecam do ciasta dodać około pól szklanki cukru, by były nieco słodsze.

Gofrownica

By gofry były chrupiące należy studzić je na kratce, by mogły swobodnie odparować, a do ich upieczenia najlepiej wykorzystać gofrownicę o mocy większej niż 1000W.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 300 g mąki)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 16 g cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mleka (lub jak ktoś woli ‘lżejszą wersję, to można użyć 1 szklankę mleka i 1 szklankę wody gazowanej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju do ciasta (ok. 80 ml) + trochę do posmarowania gofrownicy

*szklanka o pojemności 250 ml

Najlepsze chrupiące gofry na słodko przepis na gofry

Przepis na gofry:

  1. Białka jajek ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę.
  2. Wszystkie suche składniki (tj. mąkę pszenną tortową, cukier zwykły (opcjonalnie jeśli robimy gofry bez słodkich dodatków), cukier waniliowy, proszek do pieczenia) połączyć ze sobą. Następnie dodać mleko (lub mleko i wodę), olej oraz żółtka jajek, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wmieszać je w ciasto za pomocą łyżki lub szpatułki.
  3. Gofrownicę (najlepiej taką o mocy powyżej 1000 W i z ciężką pokrywą) rozgrzać, natłuścić olejem. Smażyć gofry na złoty kolor przez kilka minut, starając się nie otwierać gofrownicy podczas pieczenia. Należy również pamiętać, że gofrownica musi być porządnie nagrzana, jeśli chcemy by wafle wyszły chrupiące, a nie gumowe.
  4. Następnie, by wafle były chrupiące, najlepiej studzić je na kratce. Podawać np. z bitą śmietaną, dżemem lub z ulubionymi owocami. Smacznego!

Polecam również wypróbować inny przepis: Gofry budyniowe, które mój Mąż wręcz uwielbia :) Podaje je również na słodko, z bitą śmietaną, owocami lub dżemem.


Szybkie chrupiące gofry, dokładnie takie jak w budce wafle gofrowe

gofry z bitą śmietaną

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

26 odpowiedzi na “Przepis na gofry jak z budki nad morzem!

    • Paulina Jarosz :

      Dodaje się go opcjonalnie, wedle uznania, do smaku :) Może być to 1-2 łyżki w zależności, czy będą inne dodatki (słodkie), czy gofry chce się zjeść tak po prostu bez dodatków :)

  1. Kinga :

    Mam gofrownice o mocy 1600W. I to jest to Gofry wyszły przepyszne!!! Ciasto rewelacyjne, a gofry chrupiące. Pamiętajcie, że podstawą do takich gofrów jest moc urządzenia. Nawet najlepszy przepis + słabe urządzenie = ugotowany naleśnik, a nie gofr. Dziękuję za przepis

  2. Maja :

    Witam, właśnie robiłam gofry z przepisu ciasto wyszło strasznie lejące, jak na naleśniki. Dałam szklankę mleka, szklankę wody i 300 gr mąki. Ciasto powinno chyba być gęstsze.

    • SłodkaBabeczka :

      Ciasto ma konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Jednak jest gęstsze niż tradycyjne ciasto naleśnikowe, gdzie dajemy o 1/3 mąki mniej :) Pozdrawiam.

  3. Potocka M :

    a ja odkryłam, że tak naprawdę praktycznie każdy przepis jest dobry jak ma się dobrą gofrownicę. Wcześniej miałam taką zwykłą i gofry były gumowate, teraz mam z breville, o trochę większej mocy i całkiem inaczej wypieka ciasto… gofry wychodzą delikatnie chrupiące, takie jak nad morzem się jada :)

  4. Krystyna Kubaczka :

    Właśnie szukalam przepisu na gofry mój wnusio będzie u mnie 5 dni na wakacjach to znaczy babcia robi smakołyki dziękuje bardzo śniadanka będą pyszne ❣️

  5. Eliza :

    przepis świetny! ale zauważyłam, że w mojej starej gofrownicy nie wychodzą zbyt dobre, a mam też taką nową z breville i tu już wychodzą idealnie. Wychodzi na to, żę moje wcześniejsze niudane próby były spowodowane złą gofrownicą, może tak być? :)

  6. Ela :

    Dzisiaj zrobiłam gofry bez przekonania że mi wyjdą w bardzo słabej gofrownicy ale wyszły bardzo dobre i na bieżąco zostały zjedzone.

  7. Karolina :

    Też mam taką gofrownicę, jest najlepsza a miałam już dwie inne wcześniej. Przepis ok ale ja uwielbiam dodać sok z cytryny i trochę startej skórki wtedy są wykwintne. Polecam

      • Julika :

        Właśnie zrobiłam gofry z Pani przepisu wyszły całkiem niezłe- aczkolwiek nie do końca takie chrupiące. Gofrownicę mam prawie taką jak Pani, a mianowicie 1300W, Dezal 301. Co może być przyczyną tego, że jednak nie są tak chrupiące ? Za duża/ małą ilość oleju, którą samruję gofrownicę? Mąka ? (używam tej z Biedronki).

        • SłodkaBabeczka :

          Może za krótko rozgrzewana gofrownica? Ja jej daję kilka minut, by porządnie się nagrzała :) A potem studzę na kratce :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.