Gofry ziemniaczane – przepis na pyszne i proste gofry z ugotowanych ziemniaków. Do ich wykonania można specjalnie ugotować ziemniaki tego samego dnia lub wykorzystać ziemniaki z dnia poprzedniego, które np. zostały z obiadu. Najlepiej smakują podawane z sosem tzatzyki.
Gofry ziemniaczane – Składniki:
- 5 średnich ziemniaków – ok. 800g (przed obraniem)
- 1 średnia cebula – ok. 140g
- 2 ząbki czosnku
- 2 duże jajka
- 1 czubata łyżka mąki pszennej (lub więcej w zależności od gatunku ziemniaków)
- sól i pieprz do smaku
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- olej rzepakowy do smażenia i natłuszczenia gofrownicy
- sos tzatziki i posiekany szczypiorek do podania
PRZEPIS na sos do ziemniaczanych gofrów znajdziecie tutaj: sos tzatziki przepis
Gofry ziemniaczane – Wykonanie:
- Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie (mogą być też ziemniaki z resztek z obiadu, np. z dnia poprzedniego). Następnie ugnieść je tłuczkiem do puree lub zmielić w maszynce.
- Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, podsmażyć ją na rozgrzanym na patelni oleju aż się zarumieni. Dodać obrany i posiekany drobno czosnek (lub przeciśnięty przez praskę) i smażyć jeszcze minutę, co jakiś czas mieszając.
- Do masy ziemniaczanej dodać podsmażoną cebulkę z czosnkiem, surowe jajka, oraz przyprawy (sól, pieprz i słodką paprykę). Dodać mąkę, wymieszać. Ciasto powinno być gęste i lepkie – jeśli jest za rzadkie to należy dać więcej mąki pszennej.
- Gofrownicę rozgrzać i posmarować cienko olejem. Nałożyć po dużej, czubatej łyżce ciasta, zamknąć i piec gofry dłużej niż standardowe, tradycyjne gofry (+/- 2 minuty od czasu aż z gofrownicy przestanie wydobywać się para a gofry będą odpowiednio zarumienione i chrupiące z zewnątrz). Studzić gofry na kratce.
- Z podanych składników wychodzi 6 średnich gofrów ziemniaczanych. Podawać je z sosem tzatziki (lub sosem czosnkowym) i oprószone posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
